Bunda

(Foto: iStock)

Kako nad madeže na ovratniku srajce?

Naša koža na vratu je načeloma bolj mastna, saj so na tem delu žleze lojnice bolj dejavne, zato se tudi na ovratnik srajce zažre umazanija, ki jo je težko odstraniti. Da bi se izognili tovrstnim mastnim madežem, srajce perite pri najmanj 60 stopinjah, pred pranjem pa ...

V plastično posodico vlijte 3 decilitre tople vode in poln zamašek tekočega detergenta za pranje perila. Premešajte, nato vzemite ščetko z grobimi, a ne pretrdimi ščetinami, jo pomočite v mešanico vode in detergenta ter nalahko, da ne poškodujete tkanine, skušajte odstraniti umazanijo z ovratnika ter rokavov. Šele nato srajco operite v pralnem stroju.

Rešite puhovko

Ste svojo puhovko oprali v stroju in se je po tem, ko se je posušila, polnilo spremenilo v grudasto gmoto in je tako puhovka izgubila svojo prvotno obliko? Brez skrbi. Skušajte vsako grudico s prsti ’razbiti’ in polnilo razporedite po celotni jakni. Morda bo šlo malce težje, a ne obupajte. Nato dajte puhovko v sušilni stroj, da se znova ’napihne’ oziroma povrne v prvotno stanje. Toda pozor! V sušilni stroj morate dati že suho puhovko, tam pa je lahko največ 10 minut. 

Za naslednjič pa ...

• Nekateri trdijo, da je bunde, polnjene s puhom, najbolje sušiti v sušilcu, in sicer skupaj z še dvema teniškima žogicama. To pa zato, da se med sušenjem puh lepo razporedi in ne ostaja v kepah. Prav tako tudi ne spušča madežev na določenih mestih.

• Drugi nasvet, ki smo ga zasledili na enem izmed forumov, je, da bundo, polnjeno s puhom, kar dvakrat ali celo trikrat osušite v sušilcu.

• Nekateri zatrjujejo, da v boju proti kepam puha uspešno zmagujejo, če v pralnem stroju perejo bundo skupaj s tremi teniškimi žogicami.

Kako oprati smulčarsko jakno?

Smučarsko jakno je relativno težko dobro oprati, predvsem zato, ker naj je zaradi sestave tkanine ne bi nesli v čistilnico na kemijsko čiščenje, pranje v pralnem stroju pa tudi ne odstrani vseh trdovratnih madežev. A vendarle obstaja rešitev – postopek je takšen kot pri srajcah, le da v tem primeru tkanina ni tako občutljiva, zato drgnite s ščetko toliko časa, dokler madež ne izgine, nato jakno operite v stroju. Pomembno je, da to naredite takrat, ko je jakna umazana in ne šele, ko smo jo že oprali in ugotovili, da je še vedno polna madežev.