Zimsko okno

Prezračevanje naj vam v hladnih mesecih ne vzame veliko časa. (Foto: iStockphoto)

Suh zrak povzroča številne nevšečnosti, ki se večinoma pojavijo kot posledica ogrevanja prostorov. V hladnih dneh ogrevamo prostore, da bi bilo naše bivanje čim bolj prijetno, vendar pa moramo vedeti, kdaj odnehati. Ker suh zrak povzroča tudi zdravstvene težave, je pomembno zrak v prostoru znova navlažiti. Poglejte, kako.

Eterično olje iz pomaranče

Želite dodati prostoru vedrino? Poskusite z eteričnim oljem pomaranče. (Foto: iStockphoto)

Pomagajte si z vlažilci zraka

Najboljši način za vlaženje zraka so vlažilci zraka. Le-ti bodo olajšali bivanje v prostoru in preprečili številne bolezni. Uporabite jih, da dosežete optimalno raven vlage v zraku, vendar bodite pozorni pri uporabi. Torej, redno čiščenje in vzdrževanje je zelo pomembno, saj se v nasprotnem lahko hitro razvijejo mikroorganizmi, ki lahko pridejo v stik z zrakom, ki ga dihate. Ta pa lahko privede do številnih težav, povezanih z dihalnimi potmi.

Vodo v vlažilcu menjajte vsak dan.

Tudi ionizator zraka je koristen, saj čisti zrak na način, ki proizvaja negativne ione – anione, ki pozitivno vplivajo na naše počutje, s tem pa se na naraven način znebi pozitivnih ionov, kot so prah, virusi in bakterije.

Kapljica eteričnega olja dela čudeže

Želite domu zagotoviti dovolj vlage in vanj vnesti prijeten vonj? Poskusite z majhnim trikom: posodice, napolnjene z vodo, postavite na radiator. Vodi dodajte nekaj kapljic eteričnega olja pomaranče ali limone, kar bo v trenutku dodalo prostoru vedrino. Če imate težave z dihalnimi potmi, uporabite eterično olje evkaliptusa, čajevca ali mete. V kolikor želite stimulirati um, je prava izbira eterično olje z vonjem borovca ali sivke.
Če nimate eteričnega olja, bo ustrezna zamenjava tudi lupina pomaranče, mandarine ali limone na radiatorju. Tako bo zrak v ogrevanih prostorih vedno dovolj vlažen in aromatičen ter bo pozitivno vplival na vaše razpoloženje.

Ne pozabite na prezračevanje

V zimskem času je priporočljivo čim manj odpirati okna, saj s prezračevanjem ne povečujemo vlage v zraku. Vlažen zunanji zrak, ki z odpiranjem okna prihaja v prostor, se s segrevanjem namreč znova suši. S tem se ustvari nasproten učinek od želenega. Prav tako poskrbite, da ne puščate odprtega okna takrat, ko imate vklopljeno gretje. Tako si lahko le zvišate račun za ogrevanje, saj je takrat potrebno veliko več časa, da se prostor spet segreje in da se doseže ustrezna temperatura.

Prezračevanje naj vam v hladnih mesecih ne vzame veliko časa. Okna na stežaj odprite za dve do tri minute, pri tem lahko odprete tudi vrata v sobah in tako ustvarite prepih. Tako se bo zrak zamenjal, zidovi pa se ne bodo ohladili. Pazite le, da ne prepiha tudi vas.

Normalna vlažnost v prostoru pozimi mora biti med 35 in 50 %. Tako, kot je treba paziti, da ne bo prenizka, ne sme biti niti previsoka, saj lahko v tem primeru povzroči razvoj pršic in mikroorganizmov, ki spodbujajo razvoj plesni, glivic in bakterij.