Pes na preprogi

Preproge so lahko v domovih koristne, madeži na njih pa precej nadležni. (Foto: iStockphoto)

Ko na preprogo kapne pobegla kaplja vina ali se nanjo celo zalepi žvečilni gumi, se največkrat v upanju, da bi ju čim prej odstranili, zatečemo k različnim hitrim načinom reševanja. A dejstvo je, da včasih zaradi neznanja naredimo le še večjo škodo.

Krožnik na preprogi

Za vsak madež se najde rešitev! (Foto: iStockphoto)

Tu je nekaj trikov, ki bi jih moralo poznati vsako gospodinjstvo:

1. Manjše madeže od hrane lahko odstranite s pomočjo pene za britje. Peno nanesite na madež, pustite nekaj sekund in jo sperite s preproge.

2. Barvne madeže lahko preprosto odstranite s pomočjo raztopine vodikovega peroksida in vode.

3. Oljne in mastne madeže lahko skušate odstraniti z alkoholom.

4. Če se je na preprogo zalepil žvečilni gumi, nanj položite plastično vrečko z ledenimi kockami. Ko se žvečilni gumi strdi, ga preprosto strgajte s preproge. Vendar pri tem bodite pazljivi, da ne bi poškodovali tudi vlaken.

5. Če je na preprogi več večjih madežev, jih posujte s koruzno moko. Ta naj stoji od 20 do 30 minut. Nato potresene madeže zdrgnite z mešanico vode in kisa (1 skodelica kisa ter 3 skodelice vode). Če tudi to ne bo zaleglo, jih skušajte odstraniti še s kakšnim blagim čistilnim sredstvom.

6. Če po preprogi polijete rdeče vino, madež odstranite tako, da polito tekočino takoj popivnate, nato pa očistite z gobo in toplo vodo. Še enkrat popivnajte do suhega, nato pa z gobo nanesite peno za preprogo in jo dobro vtrite. Očistite z gobo in čisto vodo. Če je treba, postopek ponovite.

Vinski madež na preprogi

Ko smo odstranili madeže, njihove ostanke temeljiteje očistimo s pomočjo pene za čiščenje preprog. (Foto: iStockphoto)

Vlakna preproge "osvežimo" tako, da z robom kovanca podrgnemo po preprogi. Na preprogo lahko tudi položimo dvakrat prepognjeno brisačo, nanjo pritisnemo likalnik in para bo dvignila poležana vlakna.

7. Madeže alkoholnih pijač in sokov namažemo z raztopino tekočega detergenta in osušimo s krpo. Nato na madež nanesemo mešanico belega kisa in vode (pol pol) ter ga s pivnanjem osušimo. Na koncu speremo in osušimo s krpo.

8. Madeže krvi bomo najbolje očistili s pivnanjem z mrzlo vodo. To ponavljamo, dokler ni preproga popolnoma čista.

9. Če je na vašo preprogo zakorakal nekdo v umazanih čevljih, je najbolje, da pustite, da se blato in umazanija posušita in ju nato odstranite s sesalcem ali s ščetkanjem. Če je ostal madež, ga očistite z raztopino tekočega detergenta.

10. Madež, ki ga pustijo saje iz kamina, prekrijemo s soljo in posesamo. Nato zelo previdno očistimo z raztopino detergenta.