Drevo pistacija

Drevesa pistacij nekateri primerjajo s figovimi. Podobno so razvejana, visoka največ do 10 metrov in trdoživa, rastejo počasi in doživijo tudi več kot tristo let. Spomladi na vejah nastanejo grozdasti cvetovi, ki se na ženskih drevesih oplodijo, če v bližini raste drevo z moškimi cvetovi. (Foto: Thinkstock)


Akažu drevo

Indijski orešček ali akažu je plod drevesa mahagonovec, ki v višino zraste do dvanajst metrov. Na njem se iz cveta razvije koščičast plod, ki je kot nekakšen privesek 'prilepljen' na odebeljen nepravi plod, ki po videzu močno spominja na jabolko. Zanimivo je, da niso užitni samo oreščki, ki se nahajajo znotraj koščičastega plodu, temveč tudi nepravi plod, ki ima zelo prijeten okus in vonj. (Foto: Thinkstock)


Arašidi

Arašid je nežna enoletnica, ki jo poznamo tudi po imenu kikiriki ali zemeljski orešček. Iz oplojenega cveta požene dolg poganjek in se zarije v tla, kjer se iz nezrelega ploda razvijejo stroki, ki vsebujejo številna semena. (Foto: Thinkstock)


Poper

Poprova zrna so plodovi poprovca, lepe tropske ovijalke. Za proizvodnjo črnega popra obirajo še zelene plodove, jih kratek čas fermentirajo in nato posušijo. Med sušenjem se plodovi zgrbančijo in skrčijo ter postanejo temno rjavi ali črni. Da dobijo zrna belega popra, oberejo skoraj zrele, rumenkasto rdeče plodove in jih namočijo, da se zunanja lupina zmehča in odlušči. Nato jih sperejo z vodo in posušijo na soncu. (Foto: Thinkstock)


Sezamovec in semena

Sezamovec je tropska enoletnica, na kateri ob steblu zrastejo številni plodovi, v katerih so majhna semena, ki so lahko bledo rumena ali bela, rdeča, rjava ali črna. Rastilne požanjejo tik preden plodovi dozorijo, saj bi se zreli bliskovito razpočili, semena pa bi se raztrosila na vse strani. (Foto: Thinkstock)


Vanilija

Vanilija je plod srednjeameriške vzpenjavke iz družine orhidej. Plodove začnejo obirati, ko postanejo rumeni. Nezrele plodove najprej potopijo v vrelo vodo, potem pa jih podnevi sušijo na soncu, ponoči pa pokrijejo z debelimi ponjavami, da se plodovi pod njimi 'znojijo'. Med tem postopkom plodovi potemnijo, zaradi encimov pa nastajajo aromatične snovi, med njimi tudi vanilin. (Foto: Thinkstock)


Kakavovec

Kakav je posušeno in fermentirano seme kakavovca, drevesa, ki prvotno izhaja iz Južne Amerike. Na vsaki rastlini zraste približno 40 plodov, ki so v začetku rasti zelene barve, nato pa postanejo rumeno-oranžne, včasih tudi rdeče barve. Vsak plod vsebuje 30-50 semen, iz katerih se pridobiva surovi kakav. (Foto: Thinkstock)