Česen

(Foto: Profimedia)

V čudežno moč česna so verjele že naše babice, mame so nam ga skrivaj podtikale v različne jedi, znanstveniki pa so med različnimi študijami ugotovili, da je njegov izjemen sloves vsekakor upravičen.

Če hočete torej okrepiti imunski sistem, se zavarovati pred nevarnimi boleznimi ter odpraviti številne nevšečnosti, si ga le privoščite, najbolje surovega.

Zdravilne lastnosti česna

Med najpomembnejšimi učinkovinami česna sta alicin in eterično olje, sicer pa vsebuje tudi kalij, kalcij, fosfor, selen, precej velike količine vitaminov B in C ter beljakovine. Zagotovo ste že neštetokrat slišali, da je česen eden najučinkovitejših naravnih antibiotikov. Ima izjemno protivirusno in protibakterijsko delovanje, krepi naš imunski sistem, koristen je za srce, znižuje raven škodljivega holesterola, dviguje raven koristnih lipoproteinov v krvi ter odpravlja okužbo z bakterijo E. Coli. Številne študije so potrdile tudi, da naj bi bil uspešen v boju proti raku, saj preprečuje razvoj malignih tumorjev, redno uživanje česna pa naj bi znatno zmanjšalo možnost za pojav raka na želodcu in pljučnega raka. Vredno je poudariti tudi, da je učinkovit pri odpravljanju črevesnih parazitov, preprečuje razvoj glivičnih bolezni, blaži vnetja prebavil in dihalnih poti ter izboljšuje prekrvavitev. Pomlajeval naj bi celo možgane, pomagal preprečevati in zmanjševati simptome Alzheimerjeve bolezni, njegova edina slabost pa naj bi bila slab zadah. A tudi to lahko omilite. Po zaužitju žvečite meto, peteršilj ali spijte skodelico kave, pred pomembnimi sestanki ali zmenki pa se mu za vsak slučaj raje izognite