Sladkor

(Foto: iStockphoto)

1. Za bolj sveže cvetje

Če želite podariti svojemu šopku dolgotrajno svežino, dodajte vodi v vazi dve čajni žlički sladkorja in dve žlici alkoholnega kisa. Sladkor je dober za stebla, kis pa zavira nastanek bakterij.

2. Blaži okus pekočih jedi

V tem primeru lahko deluje tudi mleko, vendar če ne želite med kosilom ali večerjo piti mleka, bo za ublažitev pekočega občutka v ustih zadostoval sladkor. Dovolj bo že ščepec sladkorja in znebili se boste neprijetnega občutka.

3. Zdravi rane in okužbe

Sladkor se je izkazal kot učinkovit pripomoček pri zdravljenju ran in okužb. Če boste na rane ali vnete predele nanesli sladkor, bo ta uničil bakterijo, ki preprečuje njihovo celjenje in ki povzročajo bolečine.

Sladkor

(Foto: iStock)

4. Odstranjuje odmrle celice

Sladkor lahko vključite v svojo negovalno rutino, saj ga lahko uporabite za odstranjevanje odmrlih celic na telesu (piling). Pomešajte ga z mandljevim ali olivnim oljem, za prijeten vonj dodajte nekaj kapljic eteričnega olja s poljubnim vonjem in premešajte. Mešanico nanesite na telo, vmasirajte in jo izperite pod tušem. Koža bo postala mehka in gladka.

5. Odstranjuje madeže trave

V kolikor niste najbolj navdušeni nad uporabo belila za tkanine oziroma raznih agresivnih odstranjevalcev madežev, lahko za odstranjevanje trdovratnih madežev trave poskusite s pasto, ki jo pripravite iz sladkorja in vode. Zmes nanesite na madež, pustite eno uro ter ga izperite s čisto vodo.

6. Čisti kavni mlinček

Če imate radi sveže mleto kavo in pri tem uporabljate kavni mlinček, bo le-ta delal dlje in bolj učinkovito, če ga očistite s sladkorjem. Poleg tega bo absorbiral vonj ostankov kavnih zrnc in začimb, katere v njemu meljete. In kako očistiti kavni mlinček? Enostavno, vanj vnesite sladkor in ga meljite nekaj minut. Mlinček izpraznite in notranjost temeljito pobrišite.

7. Čisti maščobo z rok

Če so po umivanju rok z milom vaše roke še vedno mastne, vam bo pomagal sladkor. Dodajte ga k milu in si z njim umijte roke. Lahko tudi pomešate enako količino sladkorja in olivnega olja ter z mešanico zdrgnite dlani, nato pa jih izperete z vodo. Zaradi olivnega olja bodo roke negovane, vendar kljub temu ne bodo mastne.

8. Bolj sveže pecivo

Če želite ohraniti svežino peciva ali piškotov, bo dobrodošel naslednji nasvet. Pecivo vstavite v plastično posodo s pokrovom, vanjo pa dodajte nekaj kock sladkorja.

9. Odslovite mravlje

Sladkorna mešanica lahko pomaga tudi pri odstranjevanju nezaželenih gostov v domu – mravljah. Za to boste potrebovali eno skodelico vode, dve skodelici sladkorja in dve žlici boraksa. Najprej pomešajte vodo in sladkor, nato pa jima dodajte boraks. Mešanico nastavite na področje, kjer ste mravlje opazili.