Soda bikarbona

S sodo bikarbono boste privarčevali, zaščitili sebe in svojo družino pred nevarnimi kemikalijami ter pripomogli k bolj čistemu okolju. (Foto: iStockphoto)

Kuhinja

- Za odstranjevanje neprijetnih vonjav iz hladilnika bo dovolj, če vanj vstavite posodico, v katero ste natresli nekaj sode bikarbone. Ta bo vpila neprijetne vonjave.

- Neprijetne vonjave bo vpila tudi iz koša za smeti. Potresite jo malo na dno, nato pa vanj vstavite vrečko za smeti.

- Očistite ravne površine tako, da na vlažno krpo nanesete malo sode bikarbone, površino obrišete, nato pa izperete.

Kopalnica

Soda bikarbona je učinkovita tudi pri čiščenju kopalnice. (Foto: Profimedia)

- Tudi tla bodo čista z njeno pomočjo. Madežev se znebite tako, da po tleh potresete sodo bikarbono, nato pa jih pobrišete s toplo krpo.

- Dodajte čajno žličko sode bikarbone v pomivalni stroj, saj bo tako posoda bolj čista.

Kopalnica

- Za odstranjevanje trdovratnih madežev naredite pasto, ki jo naredite tako, da pomešate tri čertine skodelice sode bikarbone s četrtino skodelice vode. Pasto nanesite na površino, jo pustite delovati kakšno uro, nato pa jo izperite.

- Glavnike in krtače za lase boste učinkovito očistili tako, če jih boste za nekaj časa položili v raztopino s sodo bikarbono, nato pa jih izprali.

- Da bi se izognili zamašenim odtokom, uporabite sodo bikarbono – dovolj bo, če v odtok natresete četrtino skodelice tega vsestranskega čistilnega sredstva.

- Lahko jo uporabite tudi za čiščenje straniščne školjke. Z vodo pomešajte skodelico sode bikarbone, jo nanesite, pustite učinkovati eno uro ter izperite. Na enak način jo uporabite za čiščenje umivalnika in kadi.

Ostali prostori

- Da bi odstranili neprijetne vonjave s preprog, jih potresite s sodo bikarbono. Počakajte 15 minut, nato jo posesajte in po potrebi ponovite postopek.

- Da bi nevtralizirali cigaretni vonj, potresite malo sode bikarbone na dno pepelnika.

- Potresite jo po čevljih, saj boste tako odstranili neprijetne vonjave.

- Z mešanico vode in sode bikarbone očistite igrače.

- Soda bikarbona odganja mravlje in ščurke. Potresite jo na mestu, kjer se pojavljajo.

- Če boste žličko sode bikarbone dodali v vazo s svežim cvetjem, bo slednje dlje časa sveže.