Rezanje zelenjave s keramičnim nožem

(Foto: iStockphoto)

Ker ga pomivate v pomivalnem stroju

Ne glede na to, kako kvalitetni so, nožev se NIKOLI ne pomiva v pomivalnem stroju. Nekateri proizvajalci sicer vztrajno trdijo, da je prednost njihovih nožev v tem, da brez posledic ’preživijo’ v pomivalnem stroju, a se kljub temu raje držite dobrega starega nasveta in jih pomivajte ročno. Vroča voda, vroč zrak, agresivni pralni prašek in tolčenje ob ostalo kuhinjsko posodo škodijo vsakemu kuhinjskemu nožu. Da bodo ti čim dlje ostali ’v formi’ in uspešno služili svojemu namenu, jih morate previdno čistiti. Nikar ne puščajte umazanega in mokrega noža predolgo v umivalniku, četudi je ta iz nerjavečega jekla. Raje ga že med samo uporabo večkrat obrišite v krpo, po uporabi pa ga po potrebi še nežno podrgnite z gobico in detergentom, ga nato obrišite s čisto kuhinjsko krpo in preden ga pospravite na svoje mesto, ga še nekaj časa pustite na pultu, da se popolnoma osuši.

Ker režete na neustrezni podlagi

Za rezanje zelenjave, mesa, kruha in ostalih živil je še najbolj priporočljiva čisto navadna lesena deska za rezanje, pa tudi plastična je čisto ustrezna izbira. Če se odločite za leseno, bo vaš nož še najbolj ’hvaležen’, če izberete tisto desko, ki ima letnice obrnjene navzgor, sicer pa imejte doma vedno več desk in uporabljajte različne za sadje in zelenjavo ter za meso in ribe. Nikoli pa za podlago za rezanje ne uporabljajte, recimo, kakšnega steklenega podstavka, keramičnega pekača ali krožnika, marmornega pulta, jeklenega pladnja in ostalih možnih tovrstnih površin, saj bodo vaši noži tako veliko hitreje izgubili ostrino. Ko režete, pazite tudi, da ne pritiskate preveč, predvsem če so noži že v osnovi ostri.

Ker jih ne brusite pravilno

Seveda je od noža do noža odvisno, kako pogosto ga brusite. Za tiste, ki so recimo izdelani iz keramike, ki svojo ostrino ohranja zelo dolgo, je značilno, da brušenje pač potrebujejo redkeje, pa tudi tisti, ki jih uporabljate za rezanje mesa, zahtevajo pogostejše brušenje kot recimo tisti, s katerimi režete zelenjavo.

Keramični nož na leseni deski

(Foto: iStockphoto)

V povprečju je nože priporočljivo brusiti vsaka dva meseca oziroma po vsaki štirideseti uporabi, a je spet odvisno od kvalitete. Skratka, če jih boste redno brusili, bodo imeli noži manj obrabljena rezila od tistih, ki so bili brušeni le nekajkrat. Najbolj priporočljivo je, da brušenje nožev prepustite profesionalcem, v kolikor pa to raje počnete sami, se dobro pozanimajte, s čim je najbolj priporočljivo brusiti jeklen nož ali tistega iz keramike ter pod kakšnim kotom (od 10–15 stopinj ali od 10–20 stopinj, odvisno od vrste nožev). Še najbolje, da se obrnete na proizvajalca, ki vam bo priporočil, ali je bolje uporabljati brusilni kamen ali elektronski brusilec, posebej prilagojen brušenju in obnovi določene vrste nožev.

Ker jih ne shranjujete pravilno

Vse kuhinjske nože je treba shranjevati v posebnem lesenem magnetnem stojalu, kjer vam bo tudi nenehno na dosegu roke, v profesionalnih kovčkih ali etuijih, če ne drugega, jih zavijte v kuhinjsko krpo, preden jih postavite v predal. Nikakor jih ne smete nezaščitene pospraviti v predal med kuhalnice, zajemalke in ostale pripomočke, saj se lahko rezilo z udarjanjem ob druge predmete poškoduje. Prav tako jih ne zavijajte v usnjene krpe, saj usnje zadržuje vlago, ta pa rezilu škoduje.

Ker jih ne uporabljate za ustrezen namen

V nože je, kot rečeno, priporočljivo investirati nekaj več, da nam bodo, če bomo seveda z njimi lepo ravnali, zelo dolgo dobro služili. Seveda pa nihče doma ne potrebuje 20 različnih nožev, predvsem če so ti slabe kvalitete, lahko jih imamo pet in jih uporabljamo ’z glavo’, torej za ustrezen namen. V vsaki kuhinji naj bi bili naslednji noži: tanek nož, velik nož, ki mu pravimo tudi ’Chefov’, manjši nož za rezanje zelenjave ter nazobčan nož za rezanje kruha. Če imate še kakšnega več in ga seveda uporabljate, pa toliko bolje. Ne samo, da je z manjšim nožem za rezanje zelenjave težje odrezati kos kruha kot s tistim za kruh, zaradi neustrezne uporabe se lahko rezilo hitreje obrabi. Čeprav, recimo, za keramične nože velja, da so izjemno trdni in vzdržljivi, niso primerni za razkosavanje kosti ali zmrznjene hrane, saj jih to lahko otopi ali okruši. Dobro se torej pozanimajte, kaj vse lahko režete z nožem, ki ga imate doma.

Čebula

(Foto: Profimedia)