Spanje

(Foto: Profimedia)

Zvečer je postelja naša najboljša prijateljica. Udobna vzmetnica, mehka blazina in topla odeja kar vabijo v svoj objem. A medtem ko se zvijemo pod ’kovter’, sploh ne razmišljamo, kaj se pravzaprav nahaja globoko med rjuhami. Strokovnjaki opozarjajo, da v naši postelji gnezdi na milijone drobnih organizmov, ki pa so našemu zdravju vse prej kot prijazni. Poleg vzmetnice in blazin je leglo pršic in bakterij tudi posteljnina in konec koncev tudi pižama, če je redno ne peremo. Strokovnjakinja za hišno higieno dr. Lisa Ackerley pojasnjuje, da številne raziskave kažejo na to, da se v postelji v povprečju nahaja okoli 10 milijonov organizmov, ki s prostim očesom niso vidni.

Pršica

Pršica (Foto: ncmls.org)

Kot je še dodala, smo v največji meri krivi sami, med drugim tudi zato, ker puščamo okna zaprta, ko gremo od doma. Tako vsa vlaga, pršice, glivice in bakterije ostanejo v prostoru. "Če ste navajeni vsako jutro, preden odidete v službo, pospraviti oziroma pogrniti posteljo, delate veliko napako. Ko prekrijete še toplo posteljo, imajo organizmi pod odejo pravo zabavo."

Si lahko mislite, da po samo dveh letih kar 10 odstotkov našega vzglavnika zavzamejo pršice in njihovi nevarni iztrebki?! Pršice same po sebi niso pretirano škodljive, nevarni našemu zdravju so predvsem iztrebki. Ti povzročajo alergijske reakcije ali poslabšujejo stanje tistih, ki se z alergijami že spopadajo, poleg tega napadajo vsa dihala. Izzovejo lahko tudi številne kožne reakcije kot na primer dermatitis, pogosto so glavni povzročitelj povišane telesne temperature ter slabega spanca, da o kašlju, alergijskemu rintitisu ter suhi koži in suhih očeh niti ne govorimo. Statistike kažejo, da se kar 80 odstotkov astmatikov za svojo bolezen lahko ’zahvali’ pršicam.

Ko zbolimo za gripo ali virozo, ki jo spremlja povišana telesna temperatura, je samoumevno, da počivamo v postelji. A strokovnjaki opozarjajo, da je ravno takrat postelja še posebej ugodno okolje za razmnoževanje bakterij, pršic ter ostalih mikroorganizmov, ki lahko bolezen še poslabšajo. Problem je tudi v tem, da jih je tako rekoč nemogoče odstraniti.

Da bi preprečili razvoj bolezni ne da bi vsaki dve leti kupovali novo vzmetnico, odejo ter vzglavnik, dr. Ackerley priporoča redno sesanje. "Dobro je tudi, da izpod postelje ni preproge ali tapisona, ker to lahko situacijo le še poslabša," dodaja. Pomaga tudi redno prezračevanje ter redno pranje odej in posteljnine s sredstvi za dezinfekcijo, in sicer na 60 stopinj. Vzmetnico je pametno vsake toliko prepustiti strokovnjakom in ji privoščiti globinsko čiščenje. Če ne živite sredi mesta, lahko rjuhe, odeje in posteljnino obesite in tako prezračite na svežem zraku.