Kopalnica

Poskrbite, da bo kopalnica vedno čista. (Foto: iStockphoto)

Za čiščenje tuš kabine, radiatorjev, klimatskih naprav, prašnega sesalnika ali toasterja, polnega drobtinic, se le stežka najdejo prostovoljci. Toda tisti, ki jim ne preostane drugega, kot da to delo opravijo, se lahko teh nepriljubljenih nalog lotijo hitro na podlagi spodnjih nasvetov. Ste tudi vi med njimi? Berite naprej.

Sesanje

Tudi sesalnik je treba redno čistiti. (Foto: Profimedia)

Čiščenje sesalnika

Ko je na vrsti praznjenje vrečke v sesalniku ali menjanje vrečke, ga najprej vključite in naj "v prazno" deluje približno 30 sekund, saj bo s tem vase posesal vso nečistočo, nato pa ga izklopite. Če uporabljate vrečko za sesalnik za enkratno uporabo, na njeno odprtino prilepite lepilni trak, še preden jo odstranite. S tem boste preprečili izbruh oblaka prahu iz vrečke. Če imate sesalnik s platneno vrečko ali posodo, ga čistite zunaj. Vrečko ali posodo postavite v vrečko za smeti, vanjo iztresite prah in z vročo vodo operite platneno vrečko oziroma posodo ter jo posušite na zraku. Ne čakajte, da se posoda napolni, saj že takrat, ko je polna do polovice, povzroči izgubo moči sesalnika. Sesalnik je treba čistiti zato, da ne bi v stanovanje vnašali več škodljivih snovi, kot jih posesate.

Odstranite žuželke

Z lepilnim trakom boste hitro odstranili razne žuželke, ki se poleti pojavljajo na svetilih in stropu. Obrnite lepljivo stran na zunanjo stran rolice in se z njo "sprehodite" po območjih, kjer se nahajajo žuželke.

Očistite toaster

Redno čiščenje toasterja je pomembno, saj bodo v nasprotnem primeru drobtinice v njem širile neprijeten vonj po zažgani hrani. Se sprašujete, kako ga očistiti? Gre za zelo preprosto in hitro opravilo, saj vam bo vzelo približno 10 minut. Toaster najprej izklopite, odprite predal in iztresite drobtinice. Predal operite z detergentom za pranje posode in ga obrišite s suho bombažno krpo. Toaster obrnite in ga previdno potresite, da bi iztresli vse drobtinice.

Čiščenje vrat tuš kabine in ploščic

Čista kopalnica ni le prijetna na pogled, ampak je tudi pomembna za zdravje. Če tuš kabine in ploščic ne čistite redno, se bo ustvarjala plesen. Le-to je v primeru, da pride v pore, zelo težko odstraniti. Na ploščice nanesite močno univerzalno sredstvo za čiščenje in odstranite sledi plesni s trdo ščetko za čiščenje. Madeže vode in mila počistite s sredstvom za čiščenje stekel ali nerazredčenim belim kisom, ki ste ga predhodno segreli do vrenja. Pri tem uporabite krpo iz mikrovlaken ali mehko gobico. Ta postopek vam bo vzel 15 minut.

Čiščenje odprtine na klimatski napravi

Klimatske naprave so postale nepogrešljiv del v naših domovih, zato je treba pozornost nameniti tudi njenemu vzdrževanju in čiščenju. Ker se v prahu, ki se nabira na klimatskih napravah, nahajajo alergeni, so ti lahko škodljivi za zdravje. Odprtino klimatske naprave očistite tako, da jo izklopite, pod njo namestite časopisni papir ter očistite odprtine in dostopne kanale s sesalnikom. Nato z izvijačem odstranite pokrov z odprtine naprave. Operite ga z detergentom za pomivanje posode in z mehko ščetko, nato pa ga izperite z vročo vodo. Ta postopek ni dolgotrajen, zanj boste zanj potrebovali le 15 minut.

Klimatska naprava

Za zdravo bivanje je treba pozornost nameniti tudi ustreznemu vzdrževanju in čiščenju klimatske naprave. (Foto: iStockphoto)