Samsung klime

Poskrbite, da bo vaš dom pozimi prijetno topel in poleti ravno prav hladen. (Foto: Arhiv proizvajalca)

Domove je treba ogrevati okoli dve tretjini leta, zaradi česar so hladnejši meseci za marsikoga stresni, saj to pomeni strošek, ki si ga vedno težje privoščijo. Ravno zaradi previsokih stroškov pa tudi zaradi dotrajanosti dosedanjega ogrevalnega sistema ter celo morebitnega neprijetnega vonja marsikdo razmišlja o novem načinu ogrevanja. Z zamenjavo energentov in ogrevalnih sistemov je namreč stroške ogrevanja mogoče bistveno zmanjšati, hkrati sebi olajšati delo in narediti veliko dobrega tudi za okolje.

Za dodatno udobje je eko-sisteme ogrevanja Samsung mogoče upravljati tudi brezžično. Z enostavno povezavo s sistemom in brezžičnim omrežjem bo uporabnik z le nekaj dotiki zaslona svojega pametnega telefona lahko vključil in izključil sistem ter povišati temperaturo, tako da bo dom v času prihoda prijetno topel.

Če torej razmišljate o zamenjavi ogrevalnega sistema, si vzemite čas za razmislek, pretehtajte vse potencialne rešitve za vaš dom in se pred končno odločitvijo posvetujte s strokovnjakom. Ponudba na tržišču je pestra, vsak proizvajalec pa seveda obljublja najboljše po najnižji ceni. V prvi vrsti se zavedajte, da z izbiro najcenejših različic dolgoročno ne boste prihranili, pač si boste nakopali še dodatne stroške. Gre namreč za dolgoročno investicijo in v tem primeru je vsekakor bolje na začetku odšteti kakšen evro več ter izbrati zaupanja vrednega proizvajalca, ki slovi po kakovosti, sodelovanju z vrhunskimi strokovnjaki ter nenehnemu tehnološkemu napredku. Eden takih je vsekakor tudi Samsung, ki je v zadnjih letih ponudbo oplemenitil tudi s kakovostnimi in naprednimi klimatskimi napravami ter ogrevalnimi sistemi. Tudi pri Samsungu se zavedajo, da je za večino gospodinjstev najbolj optimalna, izjemno varčna in okolju prijazna rešitev toplotna črpalka, ki upravičeno velja za ogrevalni sistem prihodnosti.
 

Samsung - 2

Sodobne ogrevalne sisteme je mogoče upravljati tudi s pametnimi telefoni. (Foto: Reuters)

Kaj morate vedeti o toplotnih črpalkah

V naravi se toplota iz toplejšega telesa prenese na hladnejšega spontano, toplotna črpalka pa za ta prenos porabi tudi določeno količino energije v obliki električne energije. Toplotna črpalka je naprava, ki s pomočjo tehnologije prenosa toplote omogoča izmenjavo toplote, energijo koristi iz obnovljivih virov v naravi. Sposobna je proizvajati energijo za ogrevanje prostorov in vode z ne več kot 25 odstotki električne energije, nabavljene prek distributerjev, ter z do 75 odstotki brezplačne energije, črpane iz okolja, tudi pri zelo nizkih zimskih temperaturah.
Osnovna delitev toplotnih črpalk je po viru črpanja toplote. Poznamo toplotne črpalke zrak–zrak, zrak–voda, zemlja–voda in voda–voda. Po namenu so nekatere namenjene le ogrevanju prostorov, druge le ogrevanju sanitarne vode, nekatere ogrevajo tako sanitarno kot ogrevalno vodo in tudi hladijo prostore. Tudi uporabljene tehnologije delovanja naprav so različne, kot na primer toplotne črpalke s fiksno močjo in toplotne črpalke, ki prilagajajo moč delovanja glede na potrebe, ker delujejo s pomočjo inverterske tehnologije.

Zaradi velikih razlik v sistemih s toplotno črpalko, naravnih in geografskih danosti okolja v katerem se nahaja objekt, različnih velikosti in namembnosti objektov, finančnih zmožnostih posameznika in raznovrstne ponudbe na trgu je za dobro odločitev o izbiri potrebno pridobiti veliko tehničnih informacij in vsaj nekaj praktičnih nasvetov obstoječih uporabnikov. Dejstvo pa je, da je vsak objekt izziv zase in ni vsak sistem primeren za vsak objekt in vsakega uporabnika.

Na splošno pa, v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja, toplotna črpalka omogoča večji prihranek energije, potrebne za ogrevanje stavb in to ob visokem faktorju učinkovitosti, varnosti, udobja, enostavnosti in zanesljivosti uporabe.
 
Samsung premika meje

Kot rečeno v podjetju Samsung, sicer vodilnem podjetju na področju mnogih tehnoloških izdelkov, v zadnjih letih velik poudarek dajejo razvoju naprav za ventilacijo, klimo in ogrevanje, tokrat pa so šli še korak dlje. Tipičen Samsungov ekološki sistem ogrevanja sestavljajo zunanja enota, hidro-enota, povezana s sončnimi celicami, talnim ogrevanjem in klasičnimi radiatorji, sobni termostat in vse potrebne inštalacije za oskrbo s toplo vodo, seveda pa ne manjka niti daljinski upravljalnik. V ponudbi imajo devet mono inverterskih toplotnih črpalk ter 14 split inverterskih sistemov v razponu moči od 4 do 16 kW.

Samsung klime

(Foto: Arhiv proizvajalca)

Mono sistem bo dom uporabnika segrel in oskrbel s toplo vodo, glede na to, da je reverzibilen, pa ga bo tudi ohladil s pomočjo hlajenja vode. Zunanja enota vključuje DHW zalogovnik, napaja pa se lahko hibridno, s pomočjo solarnega kolektorja in rezervnega bojlerja. Split ogrevalni sistem poleg naštetega vključuje zunanjo enoto, hidro enoto in DHW zalogovnik. Tak ogrevalni sistem je tudi kompatibilen z vsemi običajnimi sistemi in nudi izjemno energetsko učinkovitost. Z enostavno inštalacijo in upravljanjem lahko dom oskrbi z vodo, segreto na 55 stopinj celo pri zunanji temperaturi do –25 stopinj. Tako bo na primer sistem pri –10 stopinjah deloval s kar 90 odstotno učinkovitostjo. Sistem se lahko pohvali s kar A+++ razredom energetske učinkovitosti in izjemno tihim delovanjem. Novo generacijo kompresorjev odlikujejo dvojne lopatice, zaradi česar se nihanje v delovanju in vibracije zmanjšajo za kar 75 odstotkov, hkrati pa sistem med delovanjem povzroča še manj hrupa in se zato zanesljivost sistema še poveča.

Za dodatno udobje je eko-sisteme ogrevanja Samsung mogoče upravljati tudi brezžično. Z enostavno povezavo s sistemom in brezžičnim omrežjem bo uporabnik z le nekaj dotiki zaslona svojega pametnega telefona lahko vključil in izključil sistem ter povišati temperaturo, tako da bo dom v času prihoda prijetno topel. Samsungov ogrevalni sistem je mogoče povezati tudi z drugimi podsistemi, kot je na primer že vgrajeni zbiralnik tople vode, termostat, črpalka, solarni panel ali rezervni bojler, kar pomeni, da je izjemno vsestranski glede na predhodne generacije ogrevalnih sistemov.

Kot novost so pri Samsungu predstavili novo notranjo DVM vodno enoto, tako nizkotemperaturno (LT) kot visokotemperaturno (HT). Gre za celovit sistem ogrevanja in hlajenja po principu zrak-voda, ki zagotavlja najvišjo energetsko učinkovitost. Zasnovan je tako, da združuje ’vse v enem’, je enostaven za namestitev in upravljanje, ne povzroča hrupa, poleg tega pa ne zavzame veliko prostora. HT Hydro enote, ki delujejo z močjo 16kW in 25kW in vodo lahko ogrejejo tudi do 80 stopinj Celzija, so idealna rešitev za večje in starejše stavbe, ki zahtevajo visoke temperature ogrevanja, tudi za hotele. LT Hydro enote delujejo z močjo 16, 31 in 50kW, vodo pa ogrejejo do 50 stopinj Celzija.

Kot rečeno, v podjetju Samsung stremijo k čim večji energetski učinkovitosti, hkrati pa jim je na prvem mestu zadovoljstvo strank. Omenjen sistem tako zagotavlja najvišje udobje v vseh letnih časih, zanesljivost in dolgoročne prihranke. Poskrbite, da boste tudi vi tako hladne zimske mesece kot 'pasja'