Nakupovanje

Za en dan, razen za nujne nakupe, svoje denarnice ne potegnite iz žepa. Ugotovili boste, da marsikatere stvari sploh ne potrebujete. (Foto: Reuters)

Za en dan pospravite denarnico

Veliko stvari kupimo na podlagi trenutnega navdiha, ki nas včasih zapusti v trenutku, ko stopimo iz trgovine. Razno okrasje, ki se morda na prvi pogled zdi duhovito, ali nepremišljen nakup kosa pohištva, oblačila ali pripomočka za dom, ki ga na koncu niti ne uporabljamo, se na koncu izkaže za kramo, ki utesnjuje naše bivanje, je nepotreben strošek in breme za okolje. Zato za en dan, razen za nujne nakupe, svoje denarnice ne potegnite iz žepa. Ugotovili boste, da marsikaterih stvari sploh ne potrebujete.

kompostnik na vrtu

Na vrtu si postavite kompostnik. (Foto: iStockphoto)

Zelenico zamenjajte za vrt

Ker prav gotovo želite najboljše za svoje zdravje in za zdravje svoje družine, premišljeno in skrbno izbirajte hrano, ki jo kupite. Zato izberite hrano iz integrirane pridelave. Ta je prav gotovo boljša za vaše zdravje, poleg tega pa z njeno pridelavo narava ni bila obremenjena z raznimi kemijskimi snovmi.
Ker je taka hrana v  trgovinah veliko dražja od 'običajne', se poskusite znajti na drugačne načine: v svoji bližini poiščite kmetijo, ki se ukvarja s pridelavo in prodajo hrane in tako boste prav gotovo plačali manj kot v trgovini.

Največ pa boste naredili zase in hkrati za okolje, če boste svojo skrbno urejeno zelenico zamenjali za zelenjavni ali zeliščni vrt. Tisti, ki živite v stanovanju z balkonom, lahko veliko stvari pridelate v dvignjenih gredah na njih, če te možnosti nimate, pa naj v lončkih v vaši kuhinji rastejo zelišča. Vsak korak, pa najsi je še tako majhen, lahko veliko spremeni!

Vestno reciklirajte

Recikliranje je pri nas postalo že obvezno, zato se ga vestno lotite. Z vsakim recikliranim lončkom, plastenko ali časopisom ste zmanjšali izkoriščanje naravnih virov, poleg tega pa ste zmanjšali tudi obseg odpadkov, ki močno obremenjuje naravo. V vaši kuhinji tako ne smejo manjkati koši za ločevanje odpadkov. Posebej se potrudite, da bo tisti z napisom 'Ostali odpadki' ostajal čim bolj prazen.
Če živite v hiši in imate svoj vrt, pa naj na njem stoji tudi kompostnik. S tem boste privarčevali pri gnojilih in resnično uporabili vse ostanke, ki prihajajo iz vaše kuhinje ali z vrta.

Doma nikar v kratkih rokavih

Čeprav so zunanje temperature padle krepko pod ničlo, v svojem domu ne skušajte poustvariti poletne klime. Tega si ne more privoščiti niti vaš proračun niti okolje. Zato na termostatu nastavite kakšno stopinjo manj in zaprite radiatorje v prostorih, kjer se ne zadržujete. Tudi v stanovanju ste namreč lahko oblečeni v dolge rokave in še vedno vam bo prijetno v udobju vašega doma.

Izklopite polnilce

Vsak izmed nas je dandanes odvisen vsaj od ene elektronske naprave. Najsi je to telefon, tablični računalnik ali računalnik, vsi potrebujejo elektriko. Vendar pa ni treba, da bi z njo neprestano 'hranili' tudi njihove polnilce. Ti so vedno pripravljeni za polnjenje, tudi če jih boste takrat, ko ne polnijo naprav, izklopili iz električnih vtičnic. Korist tega popolnoma preprostega dejanja pa bo opazna na vaši položnici za električno energijo in na okolju, za katerega onesnaženje plačujemo račun prav vsi.

Limona in soda

Ste vedeli, da lahko svoje stanovanje uspešno rešite trdovratnih madežev s stvarmi, ki jih najdete v svoji kuhinjski omarici? (Foto: iStockphoto)

Iz doma odstranite agresivna čistila

Ste vedeli, da lahko svoje stanovanje uspešno rešite trdovratnih madežev s stvarmi, ki jih najdete v svoji kuhinjski omarici? Namesto agresivnih razmaščevalcev uporabite limono ali kis: privarčevali boste in okolje rešili vsaj nekaj plastenk hudo škodljivih snovi. Za vsak madež lahko najdete rešitev v domači kuhinji, poleg tega pa boste presenečeni, koliko površin lahko popolnoma ustrezno očistite le s krpo in vodo. V trgovini bodite pozorni, katera čistila kupujete in raje izberite tista, ki so biološko razgradljiva.

Za začetek poskušajte vsaj zmanjšati količino čistila, ki ga uporabite. Bodite veseli za vsako privarčevano kapljico, saj ste z njo vsaj malce razbremenili naravo.

Pojdite peš!

Ko ste nekaj majhnih sprememb, ki ustvarjajo veliko razliko, vnesli v svoj dom, svoje vedenje ohranjajte tudi zunaj njega: do najbližje trgovine se raje sprehodite kot zapeljite z avtomobilom, ali si privoščite izlet na tržnico s kolesom. Tam boste našli bolj zdravo hrano, po poti pa boste lahko celo srečali soseda ali sosedo in poklepetali.

Recikliranje - 1

Naj čim manj smeti pristane v košu za 'ostale odpadke'! (Foto: Reuters)