Zalivanje bazilike v lončku

Bazilika je odličen dodatek številnim jedem. (Foto: iStockphoto)

Bazilika večinoma izvira iz tropskih predelov Azije in je ena izmed starejših začimb, saj nekatere vrste gojijo in pridelujejo že več kot 3000 let. Dandanes jo gojimo povsod po svetu, kjer je podnebje dovolj toplo, najbolje pa uspeva v predelih Sredozemlja.

Zaradi odličnega okusa in vonja jo uporabljamo pri kuhi raznovrstne hrane: priljubljena je v omakah, juhah, solatah, mesnih in zelenjavnih jedeh – skoraj povsod. Koristna je na vrtu, saj odganja muhe, če jo imate na okenski polici, pa bo nadležen mrčes preganjala iz kuhinje. V vzhodnih deželah uživajo tudi njeno seme, ki ga namočijo v vodo in popijejo. Takšen napitek naj bi zbudil tek, urejal prebavo in deloval pomirjujoče.

V 13. oddaji 5. sezone Vrtičkanje nam bosta Tina in Metka pokazali še en zanimiv način pridelave bazilike. Ne zamudite v nedeljo.

Čaj iz bazilike naj bi zmanjševal napenjanje, koristna je tudi za grgranje pri bolečinah v grlu, ker deluje proti bronhitisu, prehladu in vročini. V ljudskem zdravilstvu se uporablja pri lajšanju težav s prebavo, dihali in nespečnostjo. Površinsko razkužuje, zato jo uporabljajo pri manjših ranah oziroma praskah. Sok njenih listov lahko uporabljate kot prvo pomoč pri pikih žuželk. Blagodejno naj bi vplivala tudi na psihično počutje, in sicer deluje blago pomirjevalno in pomaga pri nervozi, nespečnosti, izčrpanosti in depresiji.

Najboljša je sveža

Ker izboljša okus marsikateri jedi ter blagodejno vpliva na naše zdravje, je torej nepogrešljiva v kuhinji. Nekateri jo gojijo na vrtu, mnogi pa jo imajo raje kar v lončku ali koritu na okenski polici, saj je tako vedno pri roki. Pri vzgoji je pomembno, da rastlino redno zalivamo z manjšimi količinami vode, predvsem v najbolj vročih poletnih dneh. Če bomo zanjo lepo skrbeli, bomo imeli skozi celo leto na voljo bujno in dišečo baziliko, ki jo bomo lahko dodali marsikateri jedi.

Pesto iz bazilike

Poskrbite, da boste baziliko imeli pri roki vso zimo. (Foto: iStockphoto)

Shranjevanje bazilike

Tako kot vsa druga zelišča je tudi bazilika najboljša sveža, a mnogim na polici ne uspeva najbolje ali pa se jim zanjo preprosto ne da skrbeti. Da bi jo imeli ves čas na voljo, jo lahko tudi shranimo na različne načine. A za vse načine shranjevanja je bistveno, da uporabimo le zdrave temno zelene liste brez temnih ali rumenih madežev.

Hranimo jo v hladilniku

Bazilika v hladilniku ohrani svežino, aromo in izgled le, če je pravilno shranjena. Najenostavneje je, da lističe položimo na vlažno papirnato brisačo, jih zvijemo v rolo in damo v hladilnik, a ne za več kot 2 do 3 dni. Namesto papirnate brisače lahko uporabite plastično vrečko, ki bo nekoliko omilila vonj po baziliki v hladilniku. Če želite v celoti preprečiti širjenje vonjav, morate uporabiti steklen kozarec.

Zamrznimo jo

Lističe bazilike dobro operemo in osušimo s kuhinjsko krpo, nato jih razporedimo po aluminijasti foliji tako, da se ne dotikajo in jih postavimo v zamrzovalnik. Drug način je še boljši, in sicer lističe bazilike nadevamo v modelčke za ledene kocke in jih nato prelijemo z vodo. Na ta način bo bazilika zdržala dobro leto.

Posušimo jo

Čeprav posušeni baziliki manjka svežine, ima zelo izrazito aromo. Zdrave lističe na drobno nasekljamo, jih razporedimo po pladnju in jih postavimo v suh prostor. Bazilika se suši nekoliko dlje kot druge začimbe, in sicer štiri tedne ali celo dlje. Ko je suha, jo shranimo v steklen kozarec in jo lahko uporabljamo naslednje pol leta.

Namočimo jo v olivno olje

Tudi v tem primeru zdrave lističe nasekljamo na drobno, jih damo v kozarec ter prelijemo z olivnim oljem ter potresemo s soljo. Nekateri dodajo tudi česen, saj je znan kot dober konzervans, a to je odvisno tudi od okusa. Kozarec nato hranimo na hladnem, na primer v hladilniku, tako shranjena bazilika pa bo zdržala celo zimo.

Vrtičkanje pasica