vodovodar popravlja sifon v kopalnici

(Foto: iStockphoto)

Za večino ljudi je najlažje v trgovini kupiti sredstva, namenjena izključno odmaševanju odtokov, a četudi so nekatera morda učinkovita, se moramo zavedati, da so ponavadi izjemno močna in vsebujejo nevarne kemikalije, zato lahko, če nismo pazljivi in natančno ne upoštevamo priloženih navodil, poškodujejo površino, škodijo našemu zdravju in konec koncev onesnažujejo okolje.

Odtok

(Foto: fortikur.com)

Obstaja seveda tudi možnost, da odtoke odmašimo s pomočjo mehanskih sredstev, a v tem primeru ne moremo v celoti odstraniti vseh bakterij, maščobe in ostale nakopičene umazanije. Da bi se z nadlogo spopadli čim bolj učinkovito, poceni in po naravni poti, najprej seveda mehansko odstranite kar se da, nato pa poskusite naslednje:

Potrebujete le vodo, sodo bikarbono, limonin sok, kis in sol.

V večjo posodo nalijte tri litre vode in ji dodajte skodelico sode bikarbone ter skodelico limoninega soka. Mešanico segrejte, da bo sicer vroča, a ne sme zavreti, nato jo zlijte v zamašen odtok. Odprite pipo, da iz nje teče vroča voda, ki bo dodobra izprala odtok. V kolikor ta metoda ne bo v celoti odmašila odtoka, vanj stresite pol skodelice sode, prelijte z alkoholnim kisom in pustite učinkovati 30 minut. Pena, ki bo nastala, bo zmehčala še tako trdovratno umazanijo, ki se drži odtoka, ter uničila še zadnje bakterije, ki so ostale, kar bo med drugim preprečilo tudi širjenje neprijetnih vonjav. Po pol ure v odtok vlijte dva litra vroče vode, da peno in umazanijo odplaknete in ni vrag, da z rezultatom ne bi bili zadovoljni. Včasih se lahko zgodi, da boste morali postopek ponoviti večkrat, odvisno od tega, kako zelo so zamašeni vaši odtoki.

Lahko poskusite tudi tako, da zmešate skodelico vroče vode, sodo bikarbono, skodelico soli, skodelico alkoholnega kisa ter eno žlico solne kisline in vse skupaj vlijete v zamašen odtok. Pustite delovati eno uro ter dobro izperite z vročo vodo. Velja pa opozoriti, da tega postopka ne prakticirajte, če ste pred tem v odtok zlili kupljeno čistilo za odtoke, saj lahko tako čistilo reagira s kisom in se v zrak začnejo spuščati strupeni plini. Previdni bodite tudi z uporabo solne kisline. Nujno preberite vsa navodila za uporabo, uporabite zaščitne rokavice ter pazite na oči, hkrati pa bodite pozorni, da mešanico, ki vsebuje solno kislino, zlijete direktno v odtok, sicer se lahko zgodi, da poškoduje recimo umivalnik ali kad.