Cvetje na mizi

(Foto: iStock)

Odstranite odvečno zelenje

Cvetje bo zdržalo sveže dlje, če boste s stebla odstranili vse liste, saj bodo tako vse hranljive snovi ’romale’ naravnost do cveta. Tudi voda bo tako ostala dlje bistra. Ne pozabite sproti odstraniti tudi vseh ovenelih delov cvetja.

Cvetlico odrežite pod kotom

Ko v cvetličarni kupite (ali naberete oziroma dobite v dar) šopek cvetja, najprej preverite, kako je vsaka roža posebej odrezana. V kolikor ni, jo sami odrežite pod kotom okoli 45 stopinj z ostrim nožem ali z vrtnimi škarjami. Tako boste preprečili, da bi v rastlino prišel zrak, hkrati pa omogočili, da bo lažje ’pila’ vodo iz vaze.

Vaza naj bo čista

Cvetje vedno dajte v čisto vazo, ki ste jo pred tem dobro oprali z vročo vodo in detergentom. Tako bo zaradi pomanjkanja mikroorganizmov v vodi cvetje ovenelo pozneje kot bi sicer. Da pa bi voda ostala čim dlje čista, ji dodajte žličko sode bikarbone.

Na hladnem

Rezano cvetje je rado na hladnem, zato ga postavite v hladno vodo ali šopek v hladnih večerih postavite ven na balkon. Rože bodo ostale še dlje sveže, če jih boste s spodnje strani poškropili z lakom za lase.

Rože imajo rade limono, sladkor ...

Nekateri verjamejo, da bo cvetje ostalo sveže dlje časa, če jim v vodo damo aspirin ali malce alkoholnega kisa. Prav tako naj bi oboževale gazirane pijače z dodatkom limone in limete ter naj bi v primeru, da jim jih malo ulijete v vazo, zdržale tudi do dva tedna. Mnogi v vodo rožam dodajo tudi kocko sladkorja in malo limoninega soka.