Hladilnik

Sezonsko se lotite temeljitega čiščenja in vso hrano zložite iz hladilnika. Odstranite vse police, ki jih lahko, in jih pomijte. Ko končate, bodite posebej pozorni, da so police popolnoma suhe in jih šele nato vrnite v hladilnik. (Foto: Thinkstock)

Dejstvo je, da obsežno čiščenje hladilnika zahteva veliko časa. Ker pa je od njegove čistoče odvisna tudi neoporečnost hrane, se je tega treba lotiti temeljito in redno. Da bi vam to opravilo vzelo čim manj časa, vam ponujamo nekaj nasvetov.

►Hladilnik ne sme biti prepoln, ker se živila potem slabo hladijo.

►Vsa živila morajo biti pokrita.

►Ne postavljajmo v hladilnik vročih živil, ker se para kondenzira.

Karcinogene folije?

Živila pokrivajte s pergamentnim papirjem in ne s samolepilno plastično folijo. Nekatere snovi v folijah so karcinogene in zlasti mastna živila se jih rada navzamejo. Če že uporabljate samolepilno folijo, poskrbite, da se ne dotika hrane.

Zanemarjen hladilnik

Ne dovolite, da vaš hladilnik postane zanemarjen. (Foto: Profimedia)

Kdaj morate odtajati hladilnik?

Hladilnik morate odtajati, ko se na hladilnem telesu nabere okoli 5 mm debela plast ledu. Izključite ga, pustite, da se ledena plast stali, in ga obrišete s čisto krpo, namočeno v blag detergent.

Nikoli ne praskajte ledu z ostrim predmetom, da ne bi poškodovali obloge na stenah. Prav tako med odtajevanjem položite na dno hladilnika brisačo, da vpije vodo.

Sproti obrišite razlito tekočino

Ko se v hladilniku razlije tekočina, pa najsi gre le za kapljico mleka ali olja, to nemudoma obrišite. Ne dovolite, da se madež posuši, saj bo tako postal pravi raj za razvoj bakterij, prav tako se lahko v takem primeru razvije neprijeten vonj, ki ga boste stežka odstranili. Bodite pozorni tudi, da so vse posodice in stekleničke, ki jih dajete v hladilnik, čiste in suhe.

Katere stvari, za katere si ne bi mislili, sodijo v hladilnik?

Marsikomu bi se morda zdelo nenavadno, če bi odprl vrata hladilnika in v njem zagledal šopek rezanega cvetja. Če se vam to zgodi, ne mislite, da gre za šalo: rezanemu cvetju je namreč mogoče močno podaljšati svežino, če ga čez noč položite v hladilnik.

Kolonjska in parfumska voda bosta v hladilniku dlje časa ohranili vse še tako nežne nianse dišav. Tako jim boste podaljšali rok uporabnosti za približno dve leti, medtem ko parfume še naprej shranjujte v temnih in suhih prostorih na sobni temperaturi.

Iz kopalnice preselite svoje šminke. Če ste našli svoj najljubši odtenek in kupili več kosov, jih nujno spravite v hladilnik. Hladen prostor nekoliko podaljša njihov rok uporabnosti. V hladilniku shranjujte tudi kreme, ki bodo zaradi hladilnega učinka še bolj učinkovite, in lak za nohte.

Tudi sveče sodijo v hladilnik! Vosek, ki je bil shranjen v hladilniku, se namreč veliko počasneje topi in tako boste v svečah lahko uživali dlje časa.

Da na vrhuncu vrtnarske sezone ne bo razočaranja, ker nekatera semena ne bodo kalila in zrasla v zdravo zelenjavo ali cvetlice, tudi semena shranjujte v hladilniku. Ne pozabite jih ustrezno zaščititi pred vlago: položite jih v neprodušno zaprto škatlo in hladne temperature vam bodo pripomogle do bogatega in zdravega vrta.

Zavrzite pokvarjeno hrano

Ne ignorirajte posod, polnih hrane, za katero mislite, da je pokvarjena, pa vam jo je škoda zavreči. Če se vam že danes zdi, da je pokvarjena ali preveč postana, da bi jo pojedli, se to v prihodnjih dneh ne bo spremenilo. Če ne kuhate vsak dan, se pregleda hrane v hladilniku lotite vsaj enkrat tedensko.

Očistite police in vrata hladilnika

Tedensko obrišite vrata hladilnika, pri čemer najbolj pozorno in temeljito očistite ročaj in stranske dele. Za to uporabite vlažno krpo, ki ste jo namočili v kis. Pri tem nikakor ne pozabite ročaja na vratih, saj je to področje posebej ugodno za razrast bakterij.
Sezonsko se lotite temeljitega čiščenja in vso hrano zložite iz hladilnika. Odstranite vse police, ki jih lahko, in jih pomijte v pomivalnem stroju na visoki temperaturi. Če nimate pomivalnega stroja, pa jih očistite ročno z vročo vodo in detergentom za pomivanje posode. Ko končate, bodite posebej pozorni, da so police popolnoma suhe in jih šele nato vrnite v hladilnik.

Soda bikarbona

Sodo bikarbono uporablajte za čiščenje hladilnika, prav tako pa jo uporabite za nevtraliziranje neprijetnih vonjav. (Foto: iStockphoto)

Izpraznite hladilnik in ga očistite

Vsako sezono izpraznite hladilnik in zavrzite hrano, ki ji je potekel rok uporabe. Hladilnik izklopite in hrano preložite v prenosni hladilnik, če ga imate na voljo. V ta namen lahko uporabite tudi hladilno torbo, četudi je temperatura v njej nekoliko višja kot v hladilniku.

Odstranite vse police, predale, mrežice in pregrade in temeljito pomijte. Če je treba odtajati led, to naredite počasi in pod hladilnik položite brisače, da voda ne bo curljala po tleh.

Ko je hladilnik prazen in v njem ni ledu, zmešajte dva litra vroče vode z dvema skodelicama sode bikarbone. S to raztopino nato temeljito obrišite ves hladilnik. Za posebej trdovratne madeže uporabite detergent za pomivanje posode. Nato hladilnik pobrišite z mokro krpo in odstranite sledi čistila oziroma sode.
Za drugi korak čiščenja zmešajte dva litra tople vode in dva decilitra alkoholnega kisa ter znova obrišite notranjost. Tako boste odstranili še morebitne neprijetne vonjave, medtem ko vam ni treba skrbeti, da bi imel hladilnik vonj po kisu.

Odstranite neprijetne vonjave

Če kljub temeljitemu čiščenju v hladilniku ostajajo neprijetne vonjave, uporabite katerega od naslednjih nasvetov:

– Na krožnik vsujte nekaj mlete kave in ga položite v hladilnik. Vonj po kavi bo po tem, ko boste krožnik že odstranili, nekaj časa še ostal, vendar ne za dolgo.
– Na krožniček vsujte nekaj aktivnega oglja in ga postavite v hladilnik. Čez čas bo absorbiralo vse neprijetne vonjave.
– Neprijetne vonjave nevtralizira tudi soda bikarbona, ki jo lahko imate v hladilniku ves čas.

Plastična posoda v hladilniku

(Foto: Profimedia)