Mleko

(Foto: Thinkstock)

Odstranjuje madeže črnila

Madeži črnila se velikokrat pojavijo ravno na vašem najljubšem kosu oblačila, zato marsikoga spravljajo ob pamet. Ker svoje dragocene srajce ne boste hoteli uničiti z agresivnimi čistili, ki bi morda poškodovala tkanino in tako vodila do zavrženja enega najljubših kosov oblačila, posezite po mleku. Nekaj ga nalijte čez madež in pustite, da encimi prisotni v mleku naredijo svoje, ne da bi poškodovali material.

Čistilo za pohištvo

Če kombinirate mleko z limoninim sokom, boste ustvarili odlično čistilo za pohištvo. Gostota mleka bo pomagala pri odstranjevanju umazanije in morebitnega prahu, medtem, ko bo limonin sok odstranil mikrobe in madeže. Mešanici lahko dodate še eterično olje, ki bo vašemu domu dalo prijeten vonj.

Mleko

(Foto: iStockphoto)

Vrača sijaj srebrnini

Vsak kos srebrnine bo ne glede na vestno shranjevanje in vzdrževanje s časom izgubil sijaj, ki ga je mogoče povsem preprosto povrniti. To lahko storite z mlekom: najprej ustvarite kislo mleko. V skodelico mleka dodajte žličko limoninega soka. V to mešanico nato potopite srebrnino in jo tam pustite preko noči. Sijoč rezultat je zagotovljen!

Balzam za lase

Hranljive vrednosti mleka lahko izkoristite tudi za navlažitev in nahranitev svojih las. Vse, kar morate narediti je, da po šamponiranju po laseh prelijete nekaj mleka (približno ¼ manjše skodelice), nekaj časa pustite in nato izperete. Naslednjič, ko boste ostali brez balzama za lase namesto v trgovino, stopite le do hladilnika.

Nega usnja

Mlečni proteini, encimi in maščobe so odlični za vračanje sijaja usnjenim kosom pohištva ali usnjenim oblačilom. Namesto, da kupujete drago mleko za nego usnja, posezite po navadnem mleku, ki ga imate vedno na zalogi v shrambi. Nanesite ga na krpico in ga rahlo vtrite na svoje usnjene površine. Uporabite ga lahko tudi za čiščenje in osvežitev čevljev.

Razpoke v posodi

Ste opazili, da ima vaša keramična ali porcelanasta posoda razpoke? Te lahko vodijo le do končnega lomljenja, čemur pa se lahko izognete, če posežete po mleku. To vsebuje protein kazein, ki deluje kot lepilo.

Posodo, na kateri ste opazili razpoke, preprosto položite v lonec, napolnjen z mlekom in počasi segrevajte, dokler mleko ne postane vroče. Ugasnite štedilnik in pustite, da se posoda, potopljena v mleku, popolnoma ohladi. Za posebej dobre rezultate pustite posodo v mleku kar čez noč.

Očisti rastline

Če potrebujejo vaše rastline temeljito čiščenje, da bi lahko znova 'zadihale', lahko v ta namen uporabite posneto mleko. To bo odlično odstranilo trdovratne madeže z vaših rastlin, vendar pa ga po čiščenju ne pozabite splakniti, posušeni ostanki mleka lahko namreč na vaših rastlinah puščajo nove madeže.