Omara

(Foto: Thinkstock)

1. Namestite požarne alarme po stanovanju. Pametno je imeti požarne alarme vsaj v spalnicah. Te pa morate tudi redno testirati. Vsak mesec se prepričajte, da delujejo. Menjajte baterije vsako leto.

2. Vedno imejte otroke ob ali v vodi pod nadzorom. Vedno se prepričajte, da voda v kadi, v kateri se bo okopal vaš otrok, ni prevroča. Otrok se lahko v prevroči vodi hudo opeče. Toploto vode preverite z zapestjem ali s komolcem. Otroci, ki začnejo hoditi, so pravi raziskovalci. Imejte vrata kopalnice zaprta, imejte spuščen pokrov na stranišču. Nikoli ne puščajte otroka samega ob bazenu.

3. Zaščitite bazen. Četudi imate majhen otroški bazenček, ga je treba zaščititi, če otrok ni pod nadzorom odrasle osebe. Otrok se lahko utopi že v nekaj centimetrih vode. Dovolj je, da ga pustite samega le nekaj sekund.

4. Prepričajte se, da so vse sobe v stanovanju varne. Vprašajte se, kaj bi vas najbolj pritegnilo, če bi bili mali raziskovalec in odstranite 'pasti'.

5. Preprečite padce. Pohištvo imejte vedno odmaknjeno od okna. Otrok bi lahko po njem splezal in padel skozi okno. Zavarujte stopnišče z varnostno ograjo.

6. Odstranite vsa nevarna čistila in kemikalije iz dosega otroških rok. Vse, kar je otroku škodljivo in nevarno, imejte spravljeno v omari, ki je ne more doseči. Priporočljivo je, da imate takšne stvari zaklenjene. Prav tako bodite pozorni, kje shranjujete hrano za živali, alkohol, zdravila in podobno.

7. Če uporabljate peč na drva, kamin, štedilnik na drva in podobno, imejte alarm, ki zazna ogljikov monoksid. Ta nevidni plin, ki lahko uhaja iz peči, vas lahko zastrupi in povzroči hude poškodbe ali celo smrt.

8. Zaščitite vse električne vtičnice.

9. Če imate doma orožje, ga imejte vedno pravilno shranjenega in zaklenjenega. Naboje imejte shranjene in zaklenjene stran od orožja.

10. Redno preverjajte škatlo za prvo pomoč. Zraven vsakega telefona imejte listek s številkama hitre pomoči 112 ali 113 Večkrat preverite svoje znanje prve pomoči. Morda boste prav vi tisti, ki boste s pravilnim in hitrim odzivom rešili življenje.

Vtičnica

(Foto: Thinkstock)