Kopalnica

(Foto: iStock)

Kopalnica

(Foto: iStock)

Katerim napakam se je torej treba izogniti, ko opremljamo kopalnico? Predstavljamo tri najpogostejše.

1. Neprimerno postavljanje luči

V kopalnici je še posebej pomembno razmisliti, kako boste postavili luči in kakšne bodo. Najprej si natančno zapišite, kaj v kopalnici počnete. Se boste tu ličili? Se boste brili? Da bi lahko to delali, potrebujete primerno svetlobo. Zato ne postavite le ene luči na strop. Svetloba mora biti tudi nad ogledalom, in sicer postavljena tako, da se lahko v ogledalu dobro vidite.

Opremljajo, prenavljajo in preurejajo pa tudi v oddaji DELOVNA AKCIJA, ki je na sporedu vsako soboto ob 21.10 na POP TV.

Včasih je mogoče namestiti tudi posebno osvetljeno povečevalno ogledalo, ki denimo pomaga pri puljenju obrvi. Poleg tega lahko nato namestite svetilo tudi na strop, lahko pa nekje namestite tudi takšnega, ki je bolj ambientalno in ga lahko denimo uporabljate, medtem ko ste v kopeli. Če pa denimo med kopeljo radi berete, pomislite, ali lahko tam postavite kakšno luč, ki vam bo primerno osvetlila knjigo ali revijo. Svetloba mora biti vedno prilagojena temu, kar v prostoru počnete. Poleg tega je v kopalnici nujno razmišljati še o tem, da bodo imela sploh svetila nad ogledalom svetlobo, ki vas bo privlačno osvetila. Zelo slabo bi se počutili vsak dan, če bi ga začenjali in končevali s svetlobo, ki vam v ogledalu kaže obraz, ki v resnici sploh ni vaš. Tudi pri filmu igralko osvetijo tako, da je privlačnejša.

2. Slabo načrtovanje shranjevanja

Pomisliti je treba tudi, koliko prostora za shranjevanje potrebujete. Večina kopalnic ni zelo velikih, tako da je treba prostor, ki je na voljo, dobro izkoristiti. Če boste prostora za shranjevanje imeli več, kot ga potrebujete, ne bo dobro. Enako slabo bo, če ga boste imeli premalo. Pomislite, kaj boste shranjevali in kakšni prostori za shranjevanje bi bili prav za vas najbolj praktični.

Kopalnica

(Foto: iStock)

Kopalnica

(Foto: iStock)

3. Pozabljanje na dekoracijo

Iz nekega razloga ljudje v kopalnici ne razmišljajo o dekoriranju, bržkone ker imamo povečini majhne kopalnice in se bojimo, da bi bilo lahko kar koli, kar ni praktično, le v napoto. Toda smisel dekoracije ni nikoli, da je v napoto, temveč da ustvari prijeten prostor in občutek domačnosti. Dekorirate lahko poleg tega že s tistim, kar v kopalnici tako in tako potrebujete – denimo z brisačami. Naj se te ujemajo med seboj kot tudi s preprogo ali zaveso na kabini za prhanje ali kadi. Izberete lahko ploščice, ki imajo dekorativne elemente ali pa posebno in izstopajoče ogledalo. Lepo lahko prostor popestrijo tudi kakšne košare, ki jih potrebujete za shranjevanje. Dodatno lahko nato kopalnico zelo polepša kakšna sobna rastlina. Izberite vrsto, ki ima rada vlago. Če nimate veliko prostora, jo lahko včasih položite celo na straniščni kotliček. Vedno pa se najde prostor za kakšne sveče ali celo kakšno uokvirjeno sliko ali fotografijo.  Vse to izberite tako, da skupaj tvori neko zaključeno celoto.

Še nekaj idej

Ljudje, ko opremljajo dom, pogosto pozabljajo na kopalnico, čeprav so v njej vsak dan vsaj zjutraj in zvečer. Tu se sproščamo pred spanjem in začenjamo svoj dan, zato je prav, da razmišljamo, kako bi tudi ta prostor spremenili v čim prijetnejši. Razmišljajte denimo tudi, v kakšne barve bi ga bilo pametno odeti. Po navadi je najboljše izbrati svetlejše odtenke, temnejše in bolj divje pa uporabiti le kot barvne poudarke. Ni pa treba, da so ti le v obliki brisač, zaves, preproge ... Lahko imate denimo nevtralno opremljeno kopalnico in rdeč umivalnik. Ali denimo nevtralno opremljeno kopalnico – z zaveso na kadi ali kabini za prhanje pa dodate zanimiv in vpadljiv vzorec. Z zavesami, preprogami in brisačami lahko res eksperimentirate, ker jih je precej enostavno zamenjati. Tako lahko hitro popestrite prostor in si ga naredite zanimivejšega. Svetlejše barve je pametno izbirati tudi zato, ker kopalnico vizualno povečajo. Še en enostaven trik, kako jo povečati, pa je, da namestite veliko ogledalo, ki sega do stropa. Namesto omaric lahko tudi raje izberete police, ki jih lahko namestite celo precej visoko in tam shranjujete stvari, ki jih ne potrebujete pogosto.

Preberite si tudi, kako izbrati prave barve za svoj dom.

Kopalnica

(Foto: iStock)

Kopalnica

(Foto: iStock)

Kopalnica

(Foto: iStock)

Delovna akcija