Dnevna soba

(Foto: iStock)

1. Napačna razmerja

Upoštevanje razmerij je ključen del notranjega opremljanja. Preprosto rečeno to pomeni, da morajo pohištvo in predmeti biti izbrani tako, da glede na svoje velikosti in mere skupaj delujejo harmonično in skladno. Ni pa tega najlažje doseči, saj je treba nekoliko zaupati svoji intuiciji. Ne obstaja prav nekaj matematičnih pravil, po katerih bi lahko zagotovo zadeli prava razmerja.

Obstaja pa resda eno pravilo, ki vam lahko pomaga. To je pravilo dveh tretjin, ki ga lahko upoštevate, kadar imate občutek, da vas je intuicija pustila na cedilu. Kaj je pravilo dveh tretjin? Da je kavna mizica dolga za dve tretjini kavča, kavč pa za dve tretjini preproge, na kateri stoji itn. Da bi bilo opremljanje še večji izziv, pa, da bi dosegli občutek skladnosti, ni dovolj, da pazite le na razmerja. Nujno je tudi kombinirati različne velikosti in oblike.

Preberite si še: Top 7 idej za opremljanje majhnih prostorov

2. Napačna postavitev

Vsi smo že videli dnevne prostore, kjer je vso pohištvo enostavno postavljeno ob štiri stene. To napako marsikdo naredi, ker misli, da bo tako manjši prostor postal večji. Toda v resnici s tem prostor sploh ne deluje harmonično. Pa še ogromno uporabnega prostora je neizkoriščenega!

Raje kot da vso pohištvo potisnete ob stene, zato poskušajte za začetek najti središčno točko dnevnega prostora. To je lahko denimo kamin, lahko je večji televizor … Nato poskušajte opremljati okoli te točke oziroma od te točke naprej. Če imate večji dnevni prostor tudi ni treba, da imate le eno središčno točko. Lahko jih naredite več. Lahko imate denimo eno okrog televizorja, drugo okrog delovne mize, tretjo okrog fotelja za branje ...

3. Nobenega slojevanja

S slojevanjem dosežemo, da ima prostor globino; ta občutek globine pa je nujen, da bi se mi v tem prostoru bolje počutili. A kako uporabiti pri opremljanju slojevanje? Začnite pri stenah. Ni treba, da so bele. Lahko jih prebarvate s svetlejšim toplejšim odtenkom neke barve ali pa uporabite tapete. Na tla lahko postavite preprogo. Na kavču so lahko dekorativne blazine in odeje zanimivih tekstur. Na stenah so lahko fotografije, slike in ogledala. V vazah je lahko rezano cvetje, lahko imate lončnice, knjige … Ne pozabite tudi na slojevanje pri izbiri luči. Svetloba je še kako pomembna za naše razpoloženje. Nikoli ni dobro, da imate le en lestenec. Imejte še kakšna svetila, ki so pritrjena na steno, pa kakšna, ki so na tleh ali na mizi … Bolje se boste počutili, če luč ne bo prihajala le iz enega vira.

Preberite si še: Kako opremljati tudi z materiali in teksturami?

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Še en predlog: ne pozabite na asimetrijo

Pogosto ljudje mislijo, da si je pri opremljanju vedno treba prizadevati za simetrijo. Pa to ni čisto res. Tudi asimetrija je eden od načinov, kako lahko v prostoru dosežemo občutek ravnovesja in skladnosti. Lahko denimo dnevno sobo razdelimo na dve polovici in jo opremljamo na tak način. S tem si prizadevamo za simetrijo. Lahko pa jo razdelimo tudi na tri tretjine. In imamo denimo dva kavča, vmes pa kavno mizico. Asimetrijo dosežete tudi, ko na eni strani fotelja postavite kavno mizico, na drugi pa talno svetilo.

Dejansko asimetrija v primerjavi s simetrijo doseže, da prostor deluje zanimivejši. Simetrija namreč zelo hitro deluje preveč sterilno, monotono, celo dolgočasno. To lahko pojasnimo z delovanjem naših možganov. Ti lahko zelo hitro dojamejo, da je nekaj simetrično. Ko pa je nekaj asimetrično, to pritegne njihovo pozornost. Tako nekako je, kot bi naši možgani rekli: “vau, kaj pa je to, to je pa nekaj drugačnega.” Preverite, kaj najprej pogledate, ko vidite fotografijo dnevnega prostora. Najverjetneje boste opazili, da se vaš pogled najprej usmeri v tisti del, ki je asimetričen.

Zelo simetrične postavitve tudi delujejo bolj formalne, skoraj preveč perfekcionistične. V takšnem dnevnem prostoru sedimo vzravnano in se bojimo, da bi kaj ponesreči premaknili. Po drugi strani daje asimetrija večji vtis sproščenosti. To pa je bržkone razpoloženje, ki si ga v dnevnem prostoru želimo. To je le prostor, kjer si po napornem dnevu spočijemo, kjer se družimo, kamor povabimo goste … Zato si le prizadevajte za malo bolj asimetrično opremljanje, saj se boste v takšnem okolju vsi bolje počutili.

Ko opremljate na ta način, pa spet poslušajte svojo intuicijo. Ta vam bo povedala, ali vam daje postavitev, ki ste jo naredili, dober občutek – če pa se to ne zgodi, stvari toliko časa premikajte, dokler ne boste enostavno začutili, da je sedaj pa res vse končno na svojem mestu.