Dnevna soba

(Foto: iStock)

1. Vertikalno pravilo ene tretjine

Pri tem pravilu velikokrat pravijo, da ga je navdihnila kar narava. Pomeni pa, da ko barvno opremljamo prostor, nekako za prvo tretjino pri tleh uporabimo temnejše barvne odtenke, na sredini so odtenki, ki so nekje med temnimi in svetlimi, in na vrhu so najsvetlejši odtenki. Tako kot je v naravi najprej temna prst, nato zeleno grmičevje, na koncu pa svetlo modro nebo. Strop naj ne bo temno rjav, medtem ko so tla svetlo modra. Če bi tako opremili prostor, bi imeli pravzaprav, četudi ne bi poznali tega pravila, v njem občutek, da je nekaj narobe.

2. Pravilo 10-30-60

Potem ko ste se odločili, katere barve bi radi uporabili pri opremljanju svojega doma, je čas, da ugotovite, v kakšnih razmerjih. Tu lahko upoštevate pravilo 10-30-60. Izberete barvo, ki bo prevladovala, barvo, ki bo druga najbolj prevladujoča, in barvo, ki bo uporabljena samo kot poudarek.

Prevladujočo barvo boste uporabili nekje v 60 odstotkih, torej bo obsegala več kot polovico prostora. Ker bo igrala tako pomembno vlogo v vašem domu, je dobro, da je to tista, ki je v vaši izbiri barvne palate najbolj nevtralna. To barvo je pametno uporabiti pri večjih površinah, kot so tla in stene. Druga barva je nato lahko že malo bolj drzna (a ne predrzna) in jo običajno uporabimo za pohištvo. Na koncu pa izberemo še barvo, ki jo bomo uporabili le v 10 odstotkih in bo torej barva, ki jo bomo uporabili le za poudarek. Ta naj bo najbolj drzna in jo lahko uporabite v dekorativnih predmetih. To pa zato, ker ti običajno niso dragi in jih lahko lažje zamenjamo, če se jih naveličamo. Takšne močne, vpadljive barve se je namreč mnogo lažje naveličati kot nevtralne. Seveda pri pravilu 10-30-60 ne pomeni, da boste imeli doma samo tri barve. Tu so mišljene nekako tri res tiste glavne barve, ki jih boste pri opremljanju in dekoriranju uporabili.

Preberite si še: Kako izbrati prave barve za svoj dom?

Spalnica

(Foto: iStock)

Kuhinja

(Foto: iStock)

Fotografije

(Foto: iStock)

3. Pravilo števila tri

To pa se nanaša na postavljanje dekorativnih predmetov. Ko niste prepričani, vedno izberite tri. Vazo boste sicer verjetno postavili le eno. Toda koliko lončnic je najbolje postaviti skupaj na eno mesto? Boljše kot eno ali dve je skupaj postaviti tri. Koliko slik obesiti na steno? Če nimate ene velike, je najvarneje obesiti tri. To je nekakšna številka, ki nam, ljudem vizualno deluje privlačno. Pravzaprav nam dostikrat, če vidimo samo dve stvari, deluje, kot da nekaj manjka. Poglejte si kdaj fotografije in slike. Fotograf ali slikar bosta fotografirala ali naslikala tri jabolka, ne dve. Enako pa nato velja še za števili pet in sedem. Bolj harmonično je naslikati tri, pet ali sedem jabolk, kot pa dve, štiri ali šest. Toda pri dekoraciji nam pet in sedem ne pride toliko v poštev, ker bi to pri ustvarjanju prijetnega doma hitro lahko pomenilo, da imamo prevelik nered. Bi pa lahko to upoštevali, če bi denimo želeli obesiti na steno nad kavč več manjših slik ali fotografij. Potem bi jih lahko obesili pet ali sedem.

Preberite si še: Kako dom inovativneje polepšati s slikami in fotografijami?

Pa še eno pravilo, ki je zelo uporabno, če opremljate majhne prostore

Največja napaka, ki jo delajo ljudje, ko opremljajo majhen dom: kupujejo premajhno pohištvo in dekorativne predmete. Ker je domovanje majhno, imajo občutek, da morajo vse kupiti majhno. Pa ni res. Včasih bo v majhnem prostoru dejansko bolje deloval kakšen večji kos pohištva ali dekoracije, vendar pa je dobro, da pri njegovi izbiri upoštevate pravilo dveh tretjin. To pomeni, da upoštevate razmerja. Pomerite prostor in nato denimo izberite kavč, ki bo zavzemal nekje dve tretjini stene. Kavna mizica naj bo dolga približno dve tretjini kavča. Ravno tako naj postelja zavzema dve tretjini stene spalnice. Enako velja za jedilno mizo itn. Seveda ni treba, da sedaj iščete idealno mizo z metrom v roki. Zaupajte tudi svoji intuiciji.