Dnevna soba

(Foto: iStock)

V zadnjih letih so odprti dnevni prostori, torej združitev dnevne sobe s kuhinjo in jedilnico, že skoraj povsem zasenčili ločeno razporeditev, saj imajo veliko prednosti. A pri opremljanju ljudje pogosto delamo napake, ki se jih niti ne zavedamo. Ravno o tem so se razpisali na portalu Apartment Therapy in izpostavili 4 najpogostejše napake, ki jih delamo pri razporejanju pohištva v dnevnih prostorih.

Dnevna soba

(Foto: iStock)

Zastiranje pogleda

Ta napaka se največkrat pojavi takrat, ko želimo osvežiti dnevni prostor z novimi elementi ali obstoječe pohištvo preselimo v novo stanovanje, kjer je razporeditev nekoliko drugačna. Če je določen kos pohištva priročen ali funkcionalen v enem prostoru, ni nujno, da bo tudi v drugem. Strokovnjaki opozarjajo, da je pomembno zagotoviti preglednost, kar najlažje dosežemo tako, da večje elemente postavimo ob zid, manjše pa na sredino prostora. Nikakor ni pametno večjih kosov pohištva postaviti ob okno, saj s tem onemogočamo dnevni svetlobi, da prodre v notranjost. Ravno tako večje stoječe svetilke in sobne rastline postavimo ob steno, da nam ne zakrivajo pogleda na celoten prostor.

Pomanjkanje pretočnosti

Še večja napaka od zastiranja pogleda naj bi bila onemogočena pretočnost. Še kako pomembno je, da se lahko po vseh prostorih gibljemo brez težav, da nam torej določeni kosi pohištva ali dekorja niso v napoto in se jim moramo vsakič znova izogniti. Včasih je potrebno odmakniti le en kos pohištva, na primer tabure, in že je gibanje veliko lažje. Ravno tako je bolj priročna klubska mizica okrogle ali ovalne oblike, saj se ljudje pogosto zaletavamo v robove.

Postavitev kavča

Imate zofo oziroma sedežno garnituro pomaknjeno čisto do stene? Poskusite jo premakniti 30 centimetrov od zida in opazili boste pozitivno spremembo. Prostor bo namreč optično globlji in bo deloval bolj sodobno, poleg tega boste za zofo lažje počistili.

Pretiravanje s stoli, naslonjači, tabureji ...

Če imate veliko družino ali če imate pogosto obiske, je velik dnevni prostor še kako dobrodošel. A v nasprotnem primeru razmislite, ali res potrebujete veliko sedežno garnituro, dvosed, dva počivalnika, tabure in še nekdaj dodatnih stolov. Vse nepotrebne elemente, ki jih ne uporabljate in so vam bolj ali manj le v napoto, preprosto umaknite. Ne samo da boste omogočili boljši pretok in boste imeli več prostora, tudi celoten prostor bo deloval bolj čisto in minimalistično.