Omara

(Foto: iStock)

Omara

(Foto: iStock)

1. V delu omare, kjer visijo obešalniki, se pod njimi običajno nahaja kar nekaj neizkoriščenega prostora. Poskušajte najti omarico, ki bi jo lahko umestili v ta del. Lahko pa ga izkoristite tudi s stojalom za čevlje. Poleg tega obstajajo obešalniki, ki vam omogočijo, da oblačila obešate v dveh vrstah. V zgornji in še spodnji. Če imate mnogo oblačil, ki jih obešate, je to morda še najboljša rešitev.

2. Pogosto je mogoče izkoristiti tudi vrata omare, tako da nanje obesite kakšne kljuke, na katere lahko obesite torbice za shranjevanje manjših stvari - nakita, kopalk, tudi nekaterih čevljev … Na kljuke je mogoče obesiti tudi kravate in pasove. Včasih pa jih je mogoče namestiti tudi v notranji stranski del omare. 

3. Dodaten prostor za oblačila lahko pridobite, če izkoristite prazno steno v sobi. Nanjo lahko pritrdite močnejšo vejo in že imate dekorativen način, kako lahko obesite še nekaj oblačil. Najbolje je tu pokazati tiste kose, na katere ste najbolj ponosni. Lahko pa tako shranite tudi kose, po katerih najpogosteje posegate. Podobno zanimiva dekoracija je lahko, če imate v sobi dovolj prostora, tudi stojalo za obleke na koleščkih. Tega pa je res najpametneje izkoristiti za oblačila, ki so najbolj v uporabi. Kakšne kljuke pa lahko namestite še na vrata sobe in še tako shranite kakšno jakno ali šal.

Preberite si še: znanost je pokazal: to vsebuje bolj srečen dom

4. Kupite košare in v njih shranjujte šale, spodnje perilo, tudi kakšne majice za telovadbo, kakšne čevlje, kot so natikači in sandali ... S takšnimi košarami je mogoče zapolniti prav vsak prost kotiček v omari. Pa še bolj urejena bo videti, saj s takšnimi košarami dosežemo, da police niso prevelike. V slednjem primeru se namreč pogosto zgodi, da so tudi pospravljena oblačila hitro v neredu.

Omara

(Foto: iStock)

5. Čevljev boste lahko na polico pospravili več, če jih boste obrnili tako, da bo vsak gledal v svojo stran. Prav tako lahko tiste, ki so primerni le za posebne priložnosti, pustite v škatlah, tiste, ki jih uporabljate, pa položite na njih.

6. Izberite čim bolj tanke obešalnike, da jih boste lahko imeli v omari več. Na policah pa lahko red naredite tudi s podobnimi razdelilniki, kot jih je včasih videti na knjižnih policah.

7. Morda imate lahko v omari le tisto, kar je sezonsko. Kar pa trenutno ne uporabljate, lahko pospravite kam drugam. Praktično je denimo imeti posteljo ali kavč s prostorom za shranjevanje. Sicer pa imejte tisto, po čemer najpogosteje posegate, v liniji oči, tisto, kar uporabljate manjkrat, pa pospravite pod to linijo, kar uporabljate še manjkrat, nad to linijo.

Preberite si še: To so pravila, ki jih raje ne kršite

8. Če živite v majhnem domu, lahko nekaj prostora pridobite tudi, če zamenjate tradicionalna vrata omar z drsnimi. Če ne nameravate menjati omare, pa lahko vrata le odstranite in jih zamenjate z  zavesami.

Omara

(Foto: iStock)

Omara

(Foto: iStock)

Kako se znebiti tistega, kar ne potrebujete?

Včasih je lahko reči – podarite vse, česar ne potrebujete ... A kaj hitro si človek reče – morda pa bom to potreboval ob taki in taki priložnosti, morda pa mi bo postalo všeč ... Kako torej ugotoviti, kaj je v omari povsem po nepotrebnem?

Vprašajte se, kdaj ste nazadnje nekaj nosili? Če je odgovor nekaj let nazaj, se vprašajte, ali ste pripravljeni to obleči/obuti ...  spet jutri ali kmalu? Če je odgovor ne, rajši to podarite naprej. Nekdo pa bo to z veseljem uporabljal. V prihodnje pa res raje prej premislite, kaj boste dodali v svojo omaro. Kupite le tisto, kar res potrebujete in kar si boste pogosto nadeli.

Zelo pogosto imamo namreč v omari tudi kose, ki predstavlja našo fantazijo o sebi. Naš idealni jaz. Predstavljamo si, da smo nekdo, ki nas vsi občudujejo zaradi drznosti. V resnici pa nato tega nikoli ne oblečemo. Tudi takšnih stvari se raje znebite ter si recite, da je bistveno, da imate oblačila, v katerih se dobro počutite. Na tak način pravzaprav kar večkrat letno prečesajte omaro in se znebite tistega, kar jo le dela prepolno. Še bolje je, če se naučite tudi preudarneje kupovati.