Sobne rastline v spalnici

(Foto: iStockphoto)

Nimate nobene rastline?

Zelenje v prostor vnese veliko svežine. A ne le v estetskem smislu, kajti zelene rastline pomagajo prečistiti zrak in so zato še posebej dobrodošle v prostorih, kjer je zračenje oteženo ali nemogoče. Vse kar je pomembno je le, da jim zagotovite dovolj svetlobe in seveda vode. Ne le to, določene raziskave so tudi pokazale, da rastline v prostoru zmanjšujejo stres in pomirjajo.

Ne pozabite na svetlobo

Če so prostori v vašem stanovanju osvetljeni zgolj z vgradnimi stenskimi svetili, ki svetlobo mečejo v snopih, se verjetno sploh ne zavedate, da v resnici živite v temi. Takšna osvetljava namreč ne dopušča žarnicam, da zagorijo s polno močjo, poleg tega pa vertikalne površine v teh primerih pogosto ostanejo nezadostno osvetljene. Poleg stenskih luči tako prostor opremite še z močnejšimi stropnimi, ki vam bodo bistveno olajšale vsakdanja opravila. Ne le to, prostori bodo tudi veliko svetlejši in pozitivnejši.

Garderoba

(Foto: iStockphoto)

Koliko krame na hodniku!

Jakne, plašči, dežniki, torbe, čevlji, copati, ključi ... Dejstvo je, da je vse te stvari potrebno nekam shraniti in hodnik se največkrat zdi idealna rešitev. Prava tukaj pa se pojavi težava. Razstavljena oblačila, čevlji, ključi po poličkah in dežniki naslonjeni na stene namreč dajejo vtis, da v vašem stanovanju vladata nered in kaos, takšnega vtisa pa na svoje goste seveda noče narediti nihče. Prav zato arhitekti svetujejo, da hodnik opremite z omarico za ključe, plitkimi omarami za čevlje, na katere lahko postavite košarico za ključe, estetskimi obešalniki, če prostor dopušča pa vgradnimi omarami, v katere boste lahko zlahka spravili vso odvečno kramo. Tako bo hodnik videti veliko bolj urejen in prostoren.

Temačno in 'zabito' ...

Ko opremljate stanovanje, je izjemno pomembno, da previdno izbirate materiale. Les, kamen in temni materiali namreč prostor lahko hitro 'otežijo' in zadušijo. Da bi prostoru dodali svežino, izbirajte pohištvo in opremo svetle barve, poigrajte se s steklom, svetlim lesom, kamnite elemente in temen les kombinirajte s svetlimi stenami, vsekakor pa težke materiale uporabite zgolj za detajle.

Steklen notranji interier

(Foto: iStockphoto)

Enobarvni okraski

Pisano stanovanje kaj hitro deluje kaotično in razmetano, zato izbirajte raje enobarvne okrasne odeje, vzglavnike, zidne tapete in vaze. Pri tem vam seveda ni potrebno paziti, da so vsi elementi iste barve, le barvno naj bodo usklajeni, tu pa tam pa naj se pojavi seveda tudi kakšen vzorec, ki bo stanovanju dodal svežino in živahnost. Pazite torej, da z vzorci ne boste pretiravali, istočasno pa bodite pogumni in kombinirajte različne barve in vzorce, da prostor ne bo deloval monotono. Če ste v dilemi, katere vzorce in barve kombinirati, lahko vedno prosite za nasvet strokovnjake ali svetovalce v trgovinah, arhitekte ali prijatelje.

Katero barvo izbrati?

Barve imajo različne učinke in dokazano velik vpliv na naše počutje, zato previdnost pri izbiri odtenkov ne bo odveč. Ker vse barve niso primerne za vse prostore, strokovnjaki priporočajo, da za spalnico izberete hladne barve (ledeno-modro ali zeleno), ki pomirjajo, priporočljiva je tudi modra barva, ki zmanjšuje apetit, prostore, ki so namenjeni druženju (dnevna soba, kuhinja, jedilnica) pa obarvajte s toplejšimi odtenki, ki prostoru dodajo občutek topline in varnosti. V otroških sobah se izogibajte rdeči barvi, ki spodbuja razdražljivost, nemirnost in povečuje apetit, oranžne in rumene odtenke pa izbirajte za obarvanje dnevne sobe ali kuhinje, saj sta to barvi prijateljstva in vzpodbujata komunikacijo in druženje.