dominvrt
Pomlad v domu s cvetličnim vzorcem
DEKOR

Pomlad v domu s cvetličnim vzorcem

12.04.2019, 6:48
0

V pomladnem času prekrasno popestri dom vaza s šopkom cvetja. Učinek bo še večji, če boste cvetje v prostore vnesli tudi z vzorci. Cvetlični vzorec je dolgo veljal za izbiro staromodnih gospa. A danes to niti slučajno ni res. Gre za moderen vzorec, ki ga lahko uporabimo tako v bolj minimalističnem, klasičnem interjerju kot v bolj divjem, boemskem, eklektičnem.

Najlažje je ta vzorec vnesti s tapeto ali umetniškim delom.
Najlažje je ta vzorec vnesti s tapeto ali umetniškim delom./ FOTO: Shutterstock

Majhne ali velike rože

Cvetlični ali rožasti vzorec je lahko vpadljiv, ni pa to pravilo. Lahko izberete vzorec z majhnimi cvetovi, denimo le v črno-beli kombinaciji. Ta bo ustrezna popestritev tudi zelo minimalističnega prostora. Po drugi strani lahko izberete dekorativne blazine z velikimi cvetovi v močnih barvah. To bo delovalo vpadljivo, a če je preostali interjer zelo eleganten, bo šlo le za nekoliko očitnejši detajl, ki lahko še vedno deluje sofisticirano. Če ste drznejši, je takšen vzorec lahko tudi del eklektičnega ali boemskega interjerja. A v tem primeru mora biti kombiniran še z drugimi barvami in vzorci ter z najrazličnejšimi teksturami.

Bi radi imeli eklektičen interjer? To morate vedeti
PREBERI ŠE
Bi radi imeli eklektičen interjer? To morate vedeti

Zakaj ne bi imeli takšnih tapet?

Zelo enostaven in ne preveč drag način, kako lahko prostor spremenite v bolj zanimiv: odločite se za tapete z vzorcem. Eden najbolj klasičnih je rožast. Ob takšni tapeti bo dovolj že zelo enostavno pohištvo. Nič posebnega vam ni več treba storiti, da bi prostor deloval dekoriran. In to je pomembno, kajti brez dekoracije dom deluje sterilen, prav nič domačen. Razmišljajte za povrh o uporabi tapet v bolj nekonvencionalnih kotičkih: denimo v jedilnici. Če se odločite še za lestenec, je lahko tudi z zelo klasično izbiro mize in stolov rezultat osupljiv.

Zanimiva kombinacija s pozlačenimi okvirji ogledal.
Zanimiva kombinacija s pozlačenimi okvirji ogledal./ FOTO: Shutterstock

V spalnici je preprosta ideja pregrinjalo za posteljo z vzorcem.
V spalnici je preprosta ideja pregrinjalo za posteljo z vzorcem./ FOTO: Shutterstock

Zakaj ne bi malo pretiravali?

Ste si že uredili balkon? Lahko bi rekli, da je ta dnevni prostor spomladanskega in poletnega časa. Kotiček, kjer smo lahko v stiku z naravo, četudi smo doma v stanovanjskem bloku. Zato ga le okrasite z balkonskim cvetjem. Zakaj ne bi dodali še blazin s cvetličnim vzorcem? Mnogi se pri opremljanju bojijo pretiravati, a včasih le tako lahko dosežemo poseben učinek.

Je vaš balkon majhen? Kljub temu ga lahko spremenite v sproščujoče zatočišče
PREBERI ŠE
Je vaš balkon majhen? Kljub temu ga lahko spremenite v sproščujoče zatočišče

Mešajte različne vzorce

Lahko bi denimo prekrili le eno steno spalnice z rožasto tapeto. Najbolje to, ki je za posteljnim naslonjalom. Kombinirajte nato ta vzorec z drugim rožastim vzorcem na pregrinjalu za posteljo. Ali pa se morda v dnevnem prostoru odločite za zavese z rožastim vzorcem in jih kombinirajte z dekorativnimi blazinami z rožastim vzorcem. Pri tem vzorcu si res lahko date duška. Tako kot ni težko kombinirati različnega cvetja v vazi, ni težko kombinirati niti cvetličnih vzorcev.

Poleg tega jih je mogoče kombinirati z drugačnimi vzorci, še posebej z geometričnimi. Če se odločite za bolj eklektičen stil opremljanja, je to praktično pravilo. Včasih je treba različne vzorce enostavno postaviti skupaj in videti, ali je učinek pravi.

Dodatek v kuhinji: razstavljen porcelan s tem vzorcem.
Dodatek v kuhinji: razstavljen porcelan s tem vzorcem./ FOTO: Shutterstock

Akcent v dnevnem prostoru ali spalnici: takšen naslonjač.
Akcent v dnevnem prostoru ali spalnici: takšen naslonjač./ FOTO: Shutterstock

Naj vas ne bo strah

Marsikdo se boji, da bi pri opremljanju naredil napako. Je le res, da opremljamo običajno za daljše časovno obdobje in da si ne želimo, da nas kaj začne motiti. Toda če ste pri izbirah preveč zadržani in klasični, se lahko kaj hitro zgodi, da ustvarite sterilen prostor, v katerem se ne počutite dobro. Vzorci so eden od najenostavnejših načinov, kako narediti prostor toplejši, domačnejši in zanimivejši. Zato se jih ne bojte.

Za najbolj drzne

Mogoče je imeti kavč v rožastem vzorcu. A v tem primeru raje ne dodajajte drugih vzorcev v prostor (razen seveda, če težite k eklektičnemu ali boemskemu stilu). Zanimiva izbira je tudi velika slika z naslikanimi ogromnimi rožami. Še posebej, če gre za moderno delo brez kakšnega klasičnega okvirja. Če imate sami umetniško žilico, pa lahko celo poslikate kakšno kredenco, predalnik, omaro ali posteljni okvir. Tako boste dobili unikatno delo, ki bo pritegovalo pozornost.

Detajli pastelnih barv poživijo dom
PREBERI ŠE
Detajli pastelnih barv poživijo dom

Ni treba, da je rezultat ženstven

Rožasti vzorec je lahko ženstven in romantičen, lahko pa je tudi abstrakten in minimalističen. Njegov učinek je odvisen tudi od preostalega interjerja. Vključiti ga je mogoče v skoraj vsak dom. Ali kot nekaj majhnega in lahko zamenljivega, kot je posteljnina, ali kot nekaj večjega in bolj vpadljivega, kot je naslonjač v tem vzorcu.

Tapeta je enostaven način, da spremenite jedilnico v nekaj posebnega.
Tapeta je enostaven način, da spremenite jedilnico v nekaj posebnega./ FOTO: Shutterstock

Pomlad je čas za cvetje in cvetlične vzorce.
Pomlad je čas za cvetje in cvetlične vzorce./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?