dominvrt
Detajli pastelnih barv poživijo dom
DEKOR

Detajli pastelnih barv poživijo dom

09.04.2019, 8:32
0

Pastelne barve mnogi doživljajo kot premalo elegantne. A v resnici lahko, če jih pravilno uporabimo, delujejo še kako šik. Poleg tega so odlična izbira, če se želimo imeti občutek, da je dom naše zatočišče. Barve brez dvoma močno vplivajo na naše počutje. Pastelni odtenki pa delujejo pomirjujoče in sproščujoče.

Enostavna popestritev - detajl v pastelni barvi.
Enostavna popestritev - detajl v pastelni barvi./ FOTO: Shutterstock

Ko vam predlagamo, da doma uporabite pastelne barve, se vam pred očmi morda najprej prikaže interjer, v katerem prevladujejo res močni pastelni odtenki. To morda še lahko dobro deluje na fotografiji; če opremljamo svoj dom, je bolje, da smo pri pastelnih barvah malo bolj zadržani. Preverimo, kako jih uporabiti.

Kombinirajte jih z belo in svetlim lesom.
Kombinirajte jih z belo in svetlim lesom./ FOTO: Shutterstock

To je odličen način, da prevetrite dom

Tu je pomlad, narava se spreminja; zakaj se ne bi še vaš dom? To ne pomeni, da vam predlagamo, da neekološko ob menjavi letnega časa zamenjate pohištvo. Lahko pa zamenjate dekorativne elemente.

Konec koncev si pozimi želimo, da bi nam dom vlival občutek toplote, spomladi pa si že želimo občutiti več zračnosti. Zakaj ne bi tako dekorativne blazine, ki jih uporabljamo pozimi, pospravili do naslednje zime ter jih zamenjali s kakšnimi, ki delujejo bolj spomladansko? Zaradi tega ne boste segli globoko v denarnico. Vsi si želimo kdaj malo spremembe in v tem primeru boste to dosegli tudi, ne da bi se obnašali neekološko.

Spomladi je dekoracija v pastelnih odtenkih odlična izbira. V spalnici se lahko odločite za takšno posteljno prevleko, v kuhinji za nekaj skodelic in krpe, v kopalnici lahko spremenite brisače. Še šopek cvetja in dom bo deloval veliko bolj vesel in sončen.

S pastelnimi barvami ni dobro pretiravati

Če želite, da delujejo elegantno, izberite bolj svetle pastelne odtenke. To še posebej velja, če boste izbrali pastelne barve sten. Še lažje je, če pastelno barvo res vnesete le z detajli oziroma akcenti. Tu ne govorimo le o teh, ki jih spreminjate z letnim časom. Lahko imate svetila pastelnih barv, en pastelni naslonjač ali celo samo pastelni opekač za kruh. Dovolj bo, če imate v enem prostoru dva predmeta pastelnih barv – denimo v kuhinji so poleg opekača lahko še pastelne krpe. V sicer precej preprostem, nevtralno opremljenem interjerju je to način, da ga hitro in enostavno spremenite v bolj zanimivega. To je lahko rešitev v najemniških stanovanjih, kjer ni mogoče delati večjih posegov v prostor, bi se pa še vedno radi počutili, kot da je dom vsaj malo "vaš."

Lahko je uporaba tudi bolj vpadljiva, vendar …

Če se odločite, da boste imeli denimo kavč v pastelni barvi, mora biti vse ostalo v nevtralnejših barvnih odtenkih. Tudi pohištvo bi moralo imeti čim bolj klasične in minimalistične linije. Pastelne barve se sicer odlično podajo k belemu ter svetlemu lesu. Kombinirate jih lahko tudi z masivnejšim pohištvom temnejše barve, a v tem primeru morate pastelno barvo izbrati za nekaj manj vpadljivega, kot je denimo posteljnina ali odeja. Ne kombinirajte s temnim masivnim pohištvom svetlo rožnatega kavča.

Top ideje za spomladansko osvežitev doma
PREBERI ŠE
Top ideje za spomladansko osvežitev doma

Tudi svetlo rožnata je lahko šik.
Tudi svetlo rožnata je lahko šik./ FOTO: Shutterstock

Svetlo modra bo delovala pomirjujoče.
Svetlo modra bo delovala pomirjujoče./ FOTO: Shutterstock

Izberite le hladilnik ali opekač v pastelnih barvah.
Izberite le hladilnik ali opekač v pastelnih barvah./ FOTO: Shutterstock

Lahko jih kombinirate z živahnejšimi odtenki

Če želite živahnejši interjer, lahko svetlo, skoraj bledo rožnato kombinirate z živahnejšo rožnato, lahko celo v neonskem odtenku. Vendar mora svetlejši odtenek prevladovati. Živahnejši predstavlja le akcent.

S to barvo dodajate toplino

Če imate bolj bel in siv interjer, lahko ta hitro deluje sterilno in hladno. Če želite, da deluje topleje, so rešitev prav pastelni akcenti. Malo marelične bo takoj "zmehčalo" prostor, v njem se bomo bolje počutili.

Odlično se poda s stilom "shabby chic"

To je stil, v katerem leseni kosi delujejo, kot bi bili malo obrabljeni. Takšne jih lahko kupite ali naredite sami. Pri tem stilu je veliko bele barve in tudi zato se zraven podajo pastelni odtenki.

5 korakov do stila 'shabby chic'
PREBERI ŠE
5 korakov do stila 'shabby chic'

Zakaj ne bi kosa pohištva prebarvali sami?

Zakaj ne bi denimo beli stoli za belo jedilno mizo postali svetlo rožnati? Zakaj ne bi postala kavna mizica v dnevni sobi marelična? Bi radi popestrili interjer? Preprosto lahko s pametno uporabo barv veliko storite sami.

Če je kavč vpadljive pastelne barve, naj bo vse ostalo v nevtralnejših odtenkih.
Če je kavč vpadljive pastelne barve, naj bo vse ostalo v nevtralnejših odtenkih./ FOTO: Shutterstock

Popestrite jedilnico z enim rumenim stolom.
Popestrite jedilnico z enim rumenim stolom./ FOTO: Shutterstock

Bolje bo uporabiti le naslonjače v pastelnih barvah ali le kavč. S temi odtenki ni dobro pretiravati.
Bolje bo uporabiti le naslonjače v pastelnih barvah ali le kavč. S temi odtenki ni dobro pretiravati./ FOTO: Shutterstock

Pastelne barve najbolj sodijo v preprost, minimalističen interjer.
Pastelne barve najbolj sodijo v preprost, minimalističen interjer./ FOTO: Shutterstock

Si želite malo spremembe? Spomladi posezite po spomladanskih barvah.
Si želite malo spremembe? Spomladi posezite po spomladanskih barvah./ FOTO: Shutterstock

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
'Otrok, ki živi v meni, je nepotešen, zmeraj ...
ŠPORT
Kopitar odločen: Zadovoljni bomo le z vrnitvijo ...
POP IN
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
TV ODDAJE
Vodičarjev 'izgubljeni' čevelj: Tudi to se zgodi
VIZITA.SI
Koliko pirhov lahko zaužijemo?
OKUSNO.JE
Nasveti za preprečevanje želodčnih težav med ...
ZADOVOLJNA.SI
To je krona, ki jo bo nosila, ko postane kraljica
MOSKISVET.COM
Lepa Eminemova hčerka vse bolj stopa iz sence ...
BIBALEZE.SI
8.845 evrov, če bo otrok rojen na točno določen ...
CEKIN.SI
Pri 20 letih je imela ogromen dolg, danes je ena ...
DOMINVRT.SI
Predstavljamo vam najlepše velikonočne pogrinjke
BIBALEZE.SI
Kaj lahko pričakujete od otroka prva tri leta?