dominvrt
Je tudi za vami dolga in naporna noč premetavanja in vstajanja?
DEKOR

Je tudi za vami dolga in naporna noč premetavanja in vstajanja?

05.03.2019, 8:52
0

Kaj so tisti najpomembnejši dejavniki, na katere moramo pomisliti pri izbiri dobre postelje?

Dobro spanje je pol zdravja, pravijo. Če dobro spimo, se zjutraj počutimo prerojeni in z dovolj energije vstopamo v nov dan. Kadar pa je za nami dolga in naporna noč premetavanja in vstajanja, se po pravici vprašamo, kje so vzroki za to. Verjetno najprej pomislimo na posteljo – je pretrda, premehka ali blazina ni prava. Seveda so za nespečnost tudi mnogi drugi vzroki, v starejših letih tudi ne spimo enako trdno in dolgo kot v mladosti in zato je še bolj pomembno, da vsaj pri postelji morda najdemo vzrok za slabo počutje.

Miza naj bo ravno prav visoka
PREBERI ŠE
Miza naj bo ravno prav visoka

Piše: arh. Barbara Železnik Bizjak

Ob posteljo, ki ni čisto do tal, lahko stopimo čisto do roba.
Ob posteljo, ki ni čisto do tal, lahko stopimo čisto do roba./ FOTO: Dreamstime

Najpomembnejši je dostop do postelje, dovolj širok in brez drsečih tepihov ob postelji. Če tepih imamo, naj ima nedrsečo gumirano podlogo. Kadar spimo v mansardnem prostoru, naj ne bo postelja postavljena tako, da bi z glavo zadeli ob strop. To je morda še primerno za otroško sobo, za odrasle pa zelo nadležno. V temi in sredi noči ni prijetno, če se moramo na poti na stranišče sklanjati, še preden se res vzravnamo. Postelja naj ne bo ob steni, da bi morali plezati čez partnerja, če bi želeli vstati pred njim.

Le tako bo tuširanje varno
PREBERI ŠE
Le tako bo tuširanje varno

Nočna omarica ali neke vrste polica za vzglavjem ali ob postelji so nujne za odlaganje. Naj ne bo prenizko ali previsoko ob postelji. Starejša oseba se težko obrača in steguje s postelje, da kaj odloži ali prižge luč, na posteljo tudi težje seda in vstaja. Da pa bi na posteljo zlahka sedli in z nje vstali, mora biti ležišče za manj pokretno osebo toliko dvignjeno od tal, kot je običajen stol, lahko tudi malenkost višje. Se vam zdi to previsoko?

Dobra postelja za dober počitek.
Dobra postelja za dober počitek./ FOTO: Dreamstime

A če je postelja tako visoka, si moramo priznati, da je tudi pospravljanje in preoblačenje lažje. Saj si ne želimo, da bi nas usekalo v križu, ko se sklanjamo in naravnavamo rjuho. Ko pospravljamo posteljo ali ko negujemo bolno osebo je pomembno, da lahko stopimo čisto do postelje, oziroma pod njo. Kadar je posteljni okvir do tal, pa ne moremo stopiti čisto zraven. Okvir, ki pa stoji na nogah tudi omogoča, da se vzmetnica s spodnje strani zrači in suši, saj se čez noč v postelji zadrži vlaga, ki nastane zaradi naše toplote in dihanja.

Na starost bi se ji morali odpovedati
PREBERI ŠE
Na starost bi se ji morali odpovedati

Kaj pa če zbolimo ali smo na berglah? Je naša spalnica dovolj velika in postelja primerna, da spimo v spalnici in ne bomo prisiljeni, da se za nekaj časa preselimo v dnevno sobo? To je dejansko velika težava majhnih spalnic naše stanovanjske gradnje, kjer je načeloma dovolj prostora za večjo posteljo in garderobno omaro, takoj pa, ko so naše potrebe spremenjene, je prostora premalo in prehodi preozki. Poškodovanec morda težko z berglama pride mimo omare do svoje postelje ali v kopalnico. Poskusite si doma predstavljati, da bi naenkrat morali uporabljati invalidski voziček ali da bi potrebovali bolniško dvižno posteljo!

Če težko hodimo in sedamo, naj bo ležišče tako visoko kot stol ali še malenkost višje.
Če težko hodimo in sedamo, naj bo ležišče tako visoko kot stol ali še malenkost višje./ FOTO: Dreamstime

Zato v starejših letih ni napak razmišljati, da imamo na zakonski postelji dve vzmetnici in ne ene same, saj se tako lažje preoblači posteljo in neguje bolno osebo. Morda se celo odločimo, da zakonsko posteljo tvorita dve ločeni postelji, ki sta potisnjeni skupaj. Po potrebi se postelji razmakneta ali se eno celo zamenja z najeto bolniško dvižno posteljo.

Kaj pa vzmetnica? Izberimo ustrezno kakovost in trdoto in jo preskusimo, morda celo večkrat obiščemo trgovino. Letveno dno v kombinaciji s primerno vzmetnico omogoča tudi nastavljanje trdote po conah in glede na težo uporabnika. Ne vztrajajmo na nekaj desetletij starih vzmetnicah, ker se bojimo stroškov in neprimernega nakupa nove. Tudi za manj denarja lahko dobimo dovolj udobno vzmetnico, ki jo potem raje pogosteje menjamo. Za prijetno spanje pa spalnice ne ogrevajmo preveč, odeje pa naj bodo letnemu času primerne in prostor prezračen.

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Po 30 letih se jezero počasi vrača, načrti z njim ...
ŠPORT
Eisenbichler kralj snežene kraljice, Timi in ...
POP IN
Raiven: Pomirjena, ker si drzne biti drugačna
TV ODDAJE
Stroge kritike so Valeriyo spravile v jok
VIZITA.SI
Boleča razjeda želodca. Veste, kaj jo povzroča?
OKUSNO.JE
Sočna, hitra in preprosta sladica, ki se topi v ...
ZADOVOLJNA.SI
Kim Kardashian osupnila z novo frizuro
MOSKISVET.COM
Hitler: Od berača do najhujšega serijskega ...
BIBALEZE.SI
Očki, opomnik za vas! Izdelajte to z otrokom
CEKIN.SI
V tem podjetju delavci prejmejo 9700 evrov dodatka
DOMINVRT.SI
Zvezdnik končno prodal vilo, ki je novega ...
ZADOVOLJNA.SI
Ideje za obdarovanje vaše mame