Vlom v stanovanje

(Foto: Profimedia)

Predvsem se s tem, da kam odhajajte, nikar ne bahajte po družbenih omrežjih. Priporočljivo je upoštevati nekaj napotkov. Ne omenjajte:
kdaj vas ne bo doma;
koliko časa boste odsotni;
kam potujete – s tem nevede izdajate tudi podatke o vašem socialnem statusu;
kdo vse gre z vami, saj s tem izpostavljate tudi druge.

V grobem morate poskrbeti, da navzven dajete vtis, da vaše stanovanje oziroma hiša NI prazna. Zato nikar ne zastirajte žaluzij ali rolet do konca. Naj vsakdo, ki se zapelje mimo vašega doma, dobi vtis, da je tam nekdo prisoten. Lahko tudi pustite pred vrati posodico z vodo za psa, če ga imate. Če živite v hiši, je priporočljivo namestiti senzorsko luč.

Če je le mogoče, se dogovorite s prijatelji ali sorodniki, da se vsake toliko odpravijo do vašega doma, izpraznijo nabiralnik, prižgejo luči, odprejo okna … Nikakor naj tega ne počnejo le ob točno določeni uri: če kdo opazuje vašo hišo, naj dobi vtis, da je tam nekdo in da se ta nekdo lahko prikaže prav kadarkoli.

vlomilec

(Foto: Thinkstock)

Kot opozarjajo policisti na svoji spletni strani, je dobro, da o svoji odsotnosti obvestite sosede. Priporočajo tudi tehnično varovanje: vgradite sodobno ključavnico, dotrajana vhodna vrata zamenjajte z boljšimi protivlomnimi, omislite si prečno zaporo, alarmno napravo, volanski drog, najemite sef, v katerega lahko shranite vse vrednejše predmete. Za to, katero alarmno napravo izbrati, se ne odločajte le na podlagi cene – izberite takšno, ki vas bo tudi po telefonu obvestila o morebitnem vlomu. Če je le mogoče, se dogovorite z varnostnim podjetjem, da naprava obvesti tudi njih in da posredujejo v primeru javljanja vloma ali poskusa vloma, dom pa na primernih mestih označite z nalepkami, da objekt varuje varnostno podjetje. 

Kaj pa na dopustu?

Čeprav je namen dopusta, da si dodobra spočijete in naberete energijo za nove podvige, ne pozabite zavarovati svojih strani.

► Ne razkazujte večjih zneskov denarja, skrbno pospravite vse svoje dokumente in vredne predmete, tehnologijo.

► Skrbno zapirajte nahrbtnik, če ga uporabljate!

► Za ženske velja še posebno opozorilo: torbico previdno izberite, in sicer naj bo takšna, da jo je mogoče zapreti z zadrgo. Dvojno varovalo (zadrga in še zapenjanje z gumbom, recimo), je še bolje. Tako nihče ne bo mogel na hitro seči v vašo torbo in si prilastiti vaših stvari.

► Nikoli v vozilu ne puščajte vrednih predmetov in ničesar, kar bi lahko pritegnilo nepridiprave, na vidnem mestu!

Vlom v avto

(Foto: Thinkstock)