Spalnica

(Foto: iStock)

Naš spanec naj bi se med drugim izboljšal tudi zaradi upoštevanja načel feng shuija, starodavne kitajske veščine urejanja zunanjega in notranjega prostora, katere namen je povečati skladnost in pretok energije Qi. Po besedah strokovnjakov s tega področja naj bi na kakovost spanca, pa tudi na splošno počutje in energijo, močno vplivala razporeditev pohištva v spalnici, pa tudi prisotnost določenih predmetov, med drugim ogledal in elektronskih naprav. V nadaljevanju preverite, kaj vse morate upoštevati, če bi radi bolje spali.

Postelja

Bistvo spalnice je postelja, poudarek je na kakovostni vzmetnici. Ponudba teh na trgu je pestra, res pa je, da ni vsaka vzmetnica dobra za vsakogar. A ne glede na to, katero boste glede na material in trdnost izbrali, nikar ne kupujte najcenejših izdelkov samo zato, da boste kak evro privarčevali. Glede na feng shui pa je zelo pomembna tudi sama postelja oziroma položaj le-te. Ta naj ne bo postavljena pod okno, saj to simbolizira pomanjkanje podpore. Izognite se tudi poziciji med oknom in vrati, saj boste tako na energetskem prepihu. Vznožje postelje naj ne gleda direktno proti vratom, to naj bi bil namreč ’položaj mrtveca’.

Feng shui

(Foto: iStock)

Z vzglavjem naj bo postelja potisnjena ob trdno steno, kar predstavlja dobro podporo v življenju. A na drugi strani te stene naj nikar ne bo stranišče. Vzglavje mora biti trdo, saj tako ščiti življenjsko energijo, hkrati pa – simbolično – daje občutek notranje stabilnosti. Postelja naj bo kvadratne ali pravokotne oblike.

Ostalo pohištvo

Pri obliki prostora in ostalega pohištva se izogibajte ostrim kotom in vogalom. Robovi naj bodo raje zaobljeni, predvsem pri omaricah ob postelji in garderobnih omarah. Te naj bodo zaprte, ko spite. Zaobljene naj bodo tudi nočne svetilke. Sam prostor, torej spalnica, naj bo v obliki kvadrata ali pravokotnika. Soba v obliki črke L, ki nastane na primer zaradi suite kopalnice in stranišča, ustvarja manjkajoči kot, ki moti energijo, ko ta kroži po sobi in ustvari puščice šar či. Najhuje je, če so te puščice usmerjene na posteljo. Pomembno je tudi, da vrata v spalnico niso nasproti drugim vratom ali stopnišču, niti ne na koncu dolgega hodnika. Negativen vpliv naj bi imeli tudi ’grozeči predmeti’ nad glavo. To so lahko na primer tramovi, ki naj bi s svojimi robovi usmerjali čar ši puščice po sobi. Pod tramovi naj zato ne bi niti spali niti sedeli, delali … Je pa to vsekakor v nasprotju z modnimi trendi; tramovi so namreč v zadnjih letih postali nadvse priljubljeni pri opremljanju stanovanja. Nad glavo med spanjem naj ne bi imeli niti visečih omaric ter knjižnih polic.

V spalnico ne sodijo …

Imate v spalnici ogledalo? Čeprav ga mnogi priporočajo za popestritev posteljne rutine parov, feng shui prisotnost ogledal dojema kot nekaj negativnega. Pravzaprav naj bi celo prinašalo bolezni in težave v razmerju. Najhuje je, če je ogledalo obrnjeno proti postelji, saj na ta način ’pripelje’ tretjo osebo v odnos in pride do razhoda. Če že, naj bo ogledalo skrito na primer v omari. Ravno tako televizorji, računalniki in druge elektronske naprave v spalnico ne sodijo. Eden od razlogov je psihološki, saj z opominjanjem na delo in obveznosti povzročajo stres. Po drugi strani pa tovrstne naprave ustvarjajo elektromagnetno sevanje. Če se jim ne morete odpovedati, jih ponoči izklopite iz elektrike in pokrijte.

To je le nekaj osnovnih napotkov, s pomočjo katerih boste spalnico po načelih feng shuija uredili tako, da se boste bolje počutili in boste v življenje privlačili pozitivno energijo, konec koncev pa bo tudi vaš spanec bolj kakovosten. Lahko pa za še boljši učinek spalnico opremite z določenimi dodatki, ki jih priporočajo strokovnjaki feng shuija. Ne glede na vse nikar ne pozabite na redno vzdrževanje čistoče v spalnem prostoru, na ustrezno razsvetljavo in umirjene barve.