pohištvo jesen

Žametna sedežna garnitura v čudovitem gozdno zelenem odtenku je letos pravi hit. (Foto: iStock)

Najbolj vroče pohištvene trende letošnje jeseni lahko strnemo v tri besede: barvito, strukturirano in drzno. Med barvami bodo kraljevali živahni oranžni toni in kraljevski odtenki v temno modri, zeleni ali vijoličasti barvi. Posamezni pohištveni elementi pa bodo še dodano oplemeniteni z bogatimi teksturami in občudovanja vrednimi detajli. Dejstvo je, da le z enim takšnim kosom, ki (ne glede na ceno izdelka) doda pridih prestiža, prostor občutno oplemenitimo. Dovolite si torej biti malo drzni. 

Odeti v žamet

Oblazinjeno pohištvo z žametno prevleko je za opremljanje dnevnih prostorov v trendu že slabo leto, z letošnjo jesenjo pa se je uvrstilo med 'must have' pohištvene kose. Kar se tiče izbire barv za tovrstne modele, je letos dovoljeno skoraj vse. Od modrozelenih različic v odtenkih dragih kamnov, pa vse do gorčično rumenih ali pudrasto roza. Je pa res, da bomo v slednjih zasledili bolj stole, takšne z visokimi in udobnimi naslonjali, ki so primerni za v dnevno sobo ali za razvrstitev okrog jedilne mize.

pohištvo jesen

Trosed v safirsko modri barvi prav tako prevlečen z žametom, bo občutno popestril dnevni prostor. (Foto: iStock)

Določene različice žametnega pohištva pa, kljub sodobnejšim obdelavam in detajlom, spominjajo na počivalnike, na kakršnih so prebirale knjige ali pletle tople nogavice že naše babice.  

Preberite še: To so ta hip najbolj zaželene luči 

pohištvo jesen

Pleteni niso samo stoli, ampak tudi pohištvo namenjeno shranjevanju. (Foto: iStock)

Naravni odtenki lesa in igriv pridih pletenja

Kar se tiče barv naravnih materialov, v prvi vrsti lesa, bo barvna lestvica iz temnejših odtenkov prešla na bolj tople in svetlejše. To velja tudi za pleteno pohištvo, kjer se je zgodil zanimiv preboj. Stoli, počivalniki in dvosedi iz ratana ali bambusa, ki smo jih od nekdaj uporabljali zgolj kot vrtno garnituro, so se  iz zunanje zelene oaze preselili v notranje prostore. Kakšen bolj razkošno pleten primerek se hitro znajde v dnevni sobi, kjer je kot protiutež klasičnim kosom dobrodošla popestritev. Pletenenega pohištva pa ne bomo srečevali le v obliki počivalnikov, ampak tudi kot kose, namenjene shranjevanju. Lahko kot košare, ali celo komode in omarice.

Če se navežemo na naravne ali zemeljske odtenke rjave, bodo to jesen modne tudi usnjene različice sedežnih garnitur. A z občutno razliko. Ne bodo več tako masivne, temveč geometričnih oblik in posledično veliko bolj prefinjenega izgleda. 

Preberite še: Betonska kopalnica, zakaj pa ne? 

Še vedno brezčasni minimalizem 

In še vesela novica za ljubitelje minimalizma. Ta specifičen oblikovalski slog ostaja v trendu tudi letošnjo sezono in vse kaže, da le-ta ne bo zadnja. Iz obdobja v obdobje je opaziti le določene nadgradnje, ki malo otoplijo ortogonalno eleganco in čiste linije. Dobrodošli poudarki so v naravnih materialih in barvah. Naprimer udobne usnjene blazine ter klubske mizice, namizne svetilke in razni dekorativni predmeti zmehčanih linij, s pridihom surove estetike.