Topla barvna paleta

Primer opremljanja s toplo barvno paleto (Foto: iStock)

Vam je všeč ena barva in bi z njo opremili cel dom? Izbirate barve glede na trenutne trende? Se v vašem domu celo bojite uporabiti barve?

To so tri vprašanja, ki si jih velja zastaviti, če opremljate svoj dom, pravijo tri oblikovalke Petra Božič, Tanja Grujičić in Živa Lutman, ki delajo v okviru ljubljanskega oblikovalskega studia Poke. Glavne napake, ki jih ljudje naredijo pri barvnem opremljanju svojega doma, po njihovem mnenju večinoma izvirajo ravno iz tega, da na zgornja vprašanja odgovorijo pritrdilno. Barv se mnogokrat po nepotrebnem bojimo, čeprav je treba le vedeti, kako se jih pravilno uporabi. Še posebej, če opremljate za dlje časa.

Kako torej začeti?

Najprej je treba narediti analizo svojega doma, poudarjajo oblikovalke. “Kdo živi v njem? Komu so prostori namenjeni? V katerem prostoru se bomo največ zadrževali? Kako veliki so prostori in koliko svetlobe dobijo? Pomembno je razmišljati tudi o občutkih, ki jih želimo imeti, ko smo v določenem prostoru.” V katerem prostoru bi se torej radi sprostili, v katerem pa bi radi delali …

Nevtralna barvna paleta

Primer opremljanja z nevtralno barvno paleto (Foto: iStock)

Hladna barvna paleta

Primer opremljanja s hladno barvno paleto (Foto: iStock)

Sledi iskanje navdiha

Res je pomembno, da navdih za barvno paleto začnemo iskati šele po tem, ko smo naredili analizo svojega doma, polaga na srce oblikovalska ekipa. “Navdih lahko nato iščemo v različnih stilih oblikovanja interjerjev – to je lahko na primer skandinavski interjer s svojo nevtralno in pastelno paleto, boemski interjer z različnimi barvnimi vzorci ter zemeljskimi barvami z drznimi barvnimi poudarki, minimalističen interjer z belino ali dodatnimi svetlimi podtoni ...” Da najdemo navdih, si oglejmo čim več različnih fotografij in tako ugotovimo, kaj je tisto, kar nam najbolj ustreza.

Zelo mogoče je, da tudi že imamo določene kose pohištva in opreme (omare, mize, luči, preproge ...), ki jih ne nameravamo zavreči, ampak jih želimo uporabiti v novem domu. Potem je pametno, da pri iskanju možne barvne sheme, izviramo prav iz njih.

Imamo navdih – kaj pa sedaj?

Ko imamo navdih, najprej začnemo razmišljati, kako bi z barvami opremili večje prostore ter prostore, v katerih se največ zadržujemo. Tam bodo namreč barve na nas imele največji vpliv.

Ko pa izberemo barve, s katerimi bi radi opremili svoj dom, pa si, preden odidemo po nakupih, vzemimo še čas, da določimo, kakšna je njihova topla, hladna in nevtralna barvna paleta. "Te barvne palete lahko potem tudi mešate med seboj in s tem ustvarite povsem svojo." 

Topla barvna paleta

Topla barvna paleta

Hladna barvna paleta

Hladna barvna paleta

Nevtralna barvna paleta

Nevtralna barvna paleta

Mešanje barv

Primer mešanja barv

Mešanje barv

Primer mešanja barv

Mešanje barv

Primer mešanja barv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Poznate načelo 60 – 30 – 10?

Potem ko ste se odločili za določene barvne palete oziroma odtenke izbranih barv, oblikovalke priporočajo, da naredite lestvico petih do sedmih barv, ki jih boste uporabili v svojem domu. Teh pet do sedem barv nato razdelite po načelu 60 – 30 – 10. “60 odstotkov barve naj izhaja iz nevtralne barvne palete, 30 odstotkov naj bo sekundarne komplementarne barve, 10 odstotkov predstavlja akcentna barva. Ta je po navadi odtenek, ki nam je najbolj všeč. Po navadi jo namenimo barvi glavne stene in/ali dekorju.”

To, da le 10 odstotkov namenimo barvi, ki nam je najbolj všeč, je pametno, ker gre običajno za močnejše odtenke, ki se jih hitreje naveličamo. “Torej je bolje, da kupimo rdeče okrasne blazine, rdečo vazo ali rdeč okvir za slike kot pa ogromen in drag rdeč kavč, ki ga bomo primorani gledati še nadaljnjih deset let kljub temu, da smo se rdeče barve že naveličali.” Če opremljamo stanovanje za dlje časa se torej res izplača upoštevati pravilo 60-30-10.

Primer mešanja

Primer mešanja (Foto: iStock)

Primer mešanja

Primer mešanja (Foto: iStock)

Primer mešanja

Primer mešanja (Foto: iStock)

Kaj pa bo rdeča nit?

Pomislimo tudi, kaj bo v našem domu rdeča nit. Kaj bo povezovalo vse prostore? To je lahko po besedah oblikovalk nevtralna barvna podloga, ki smo jo izbrali, ali pa akcentna barva, torej barvni poudarki. Lahko uporabimo tudi različne podtone te akcentne barve, ni treba da poskušamo vedno ujeti čisto isti ton.

Kaj pa kombinacije s teksturami in materiali?

To pa je še stopnja više pri opremljanju stanovanja, pravijo oblikovalke iz oblikovalskega studia Poke. Ne opremljamo namreč več le z barvo, ampak barve tudi kombiniramo z različnimi materiali in teksturami. Več o tem pa vam bomo skupaj z  Petro Božič, Tanjo Grujičić in Živo Lutman razkrili v naslednjem članku.

Petra Božič

Petra Božič (Foto: Studio Poke)

Živa Lutman

Živa Lutman (Foto: Studio Poke)

Tanja Grujičić

Tanja Grujičić (Foto: Studio Poke)