Prenova kopalnice je projekt, ki zahteva natančno izdelan načrt postavitve elementov ter tehten razmislek o izbiri stila, barv, talnih in stenskih oblog … Vsekakor je lažje, če je kopalnica večja, v tem primeru je mogoče ustvariti ne le osebni higieni namenjen kotiček, pač pa pravo spa oazo. Načeloma velja, da je optimalna velikost kopalnice med 5 in 8 kvadratnimi metri površine, pri čemer v 8 ali več kvadratov veliko kopalnico lahko poleg pralnega umestimo še sušilni stroj, morda dva umivalnika, bide, kad in tuš kabino, celo kurišče, dodatne omarice ali zelenje.

Sliši se skoraj sanjsko, a žal je prostor, namenjen kopalnici, v marsikaterem gospodinjstvu omejen in zato se mnogi znajdejo pred velikim problemom – kako dano kvadraturo kar najbolje izkoristiti?

Manjši kot je prostor, bolj osnovne elemente moramo izbrati. Tako si na pičlih treh kvadratih več od umivalnika, straniščne školjke in tuš kabine ne moremo privoščiti. Ali pač? Če se tudi vi sprašujete, kako kar najbolj funkcionalno opremiti majhno kopalnico, da v njej ne bo vse nametano in da se ne boste počutili utesnjeno, berite naprej …

Postavitev elementov

Na postavitev elementov in velikost le-teh ne vpliva zgolj kvadratura kopalnice, pač pa tudi oblika prostora ter položaj oken, vrat in napeljav. Postavitev opreme naj bo zato takšna, da so odvodni in dovodni kanali čim krajši. Največkrat lastniki zaradi želje po določenem elementu, na primer masažni kadi, celotno kopalnico podredijo temu, kar je seveda velika napaka. Kot prvo prostora ne izkoristijo v celoti in kot drugo je vse skupaj nefunkcionalno. Za majhne kopalnice je tuš kabina vsekakor bolj primerna, saj zavzame bistveno manj prostora in bo tako kakšen kvadratni decimeter ostal še za kaj drugega. Zadnja leta prevladujejo prhe, ki imajo naklonska tla v istem nivoju kot ostala kopalnica, kabino pa se omeji s čim bolj prilagodljivimi stenami. Kopalnice brez kadičke za tuš so ne samo videti večje, ampak je gibanje po njej dejansko manj omejeno. Kar se tiče umivalnika in straniščne školjke, lahko izberete takšne z manjšimi dimenzijami in tako tudi tu prihranite nekaj centimetrov.

Po vseh pravilih naj bi bilo pred vsakim kosom pohištva najmanj 70 centimetrov prostora, stranski odmik pa minimalno 20 centimetrov. To je seveda zelo težko doseči v izjemno majhnih kopalnicah, a pazite, da se boste lahko vsaj brez težav gibali in odpirali ter zapirali vrata.

Talne in stenske obloge

Kopalniška tla morajo biti takšna, da ne prepuščajo vode, zato je izbira keramičnih ploščic ali kamnitih talnih oblog še kako pomembna. Pri tem bodite pozorni na format ploščic, saj preveliki formati vizualno zmanjšujejo prostor. Pri manjših kopalnicah je zato primerno uporabiti manjše ploščice in dodati večja ogledala. Tudi barva naj bo taka, da se prostor vizualno razbremeni. To se doseže s pomočjo ploščic, ki so temnejše ali v enakem barvnem odtenku, kot so zidovi. Nasploh je bolje, da so barve v majhnih kopalnicah nevtralne, svetle ali pastelne. Če bi želeli malce poživiti prostor, raje izberite brisače v bolj živahnih odtenkih, lončke za zobne ščetke, ščetko za wc školjko … Sicer pa se zadnje čase namesto keramičnih ploščic v kopalnici uporabljajo še drugi materiali, celo les, ki ravno tako zagotavljajo zaščito pred vodo, hkrati pa so enostavni za vzdrževanje.

Še nekaj trikov ...

V kopalnici shranjujte le tisto, kar potrebujete vsak dan, ostalim pripomočkom poiščite prostor drugje, tako se boste izognili prenasičenosti. Za poličke ali omarice izkoristite prostor pod umivalnikom, nad straniščno školjko … Tam, kjer vam ne bodo v napoto.

Okno v majhni kopalnici je še kako dobrodošlo, saj optično poveča prostor in hkrati omogoča naravno prezračevanje. Če ga nimate, poskrbite za zadostno in primerno osvetlitev. Optično bo prostor povečalo tudi prozorno steklo na tuš kabini.