Koča v gorah

(Foto: iStock)

V prvem članku smo se s tremi oblikovalkami – Petro Božič, Tanjo Grujičić in Živo Lutman, ki delajo v okviru ljubljanskega oblikovalskega studia Poke, pogovarjali o tem, kako opremljati z barvami.

Njihove nasvete si lahko preberete tukaj.

Toda ravno med pogovorom je beseda nanesla tudi na to, da je pomemben, a pogosto spregledan del opremljanja, izbira materialov in tekstur. Kot si marsikdo ne upa dati duška z barvami, tudi pri materialih in teksturah le pazijo, da se čim bolj ujemajo. A s takim pristopom veliko krat ustvarimo interjer, v katerem se ne počutimo tako dobro, kot bi se lahko. Kako je torej mogoče materiale in teksture bolje uporabiti?

Poletna hišica

(Foto: iStock)

Začetek naj bo analiza prostora, ki ga opremljate

Opremljanje se vedno začne z analizo prostora, poudarjajo oblikovalke. "Razlika je, ali opremljamo kočo v gorah, poletno hišico ob morju ali pa moderno stanovanje v centru mesta, saj materiali in teksture v prostor prinesejo različne občutke in različno stopnjo topline." Nekateri materiali in teksture so poleg tega primerni za celotno domovanje, drugi samo za manjše dele.

Kaj so glavne napake, ki jih oblikovalke opažajo?

- V prostoru ljudje uporabijo samo en material in zaradi tega prostor deluje prezasičen s tem materialom.

- Za prostor ljudje izberejo teksture, ki se med seboj premalo razlikujejo. To ima še slabši učinek, če so v enakih barvnih odtenkih.

- Ljudje kupujejo poceni materiale, ki se hitro obrabijo.

- Ali pa izberejo samo hladne materiale in tako občutek v domovanju postane preveč sterilen. Oziroma samo tople materiale, s tem pa občutek postane zadušljiv.

Kako torej izbrati materiale in teksture tako, da bomo z njimi ustvarili prijeten dom?

"Materiale razdelimo na primarne in sekundarne," svetujejo oblikovalke. Primarni materiali so tisti, ki v interjerju zavzamejo največ prostora. To so predvsem tla in stene. Tu moramo res paziti, da ne izbiramo le glede na svoj okus, ampak da za svoj proračun izberemo čim kakovostnejši material. Kaj pa so sekundarni materiali? Denimo dekoracija – luči, okrasne blazine, zavese, tudi rastline. "Z izbiro sekundarnih materialov lahko blažimo ali poudarimo vpliv primarnih materialov." Če so primarni materiali bolj hladni, so lahko sekundarni recimo toplejši.

Zelo veliko je z izbiro materialov in tekstur mogoče narediti, če si želimo prostor opremiti samo z barvami iz ene barvne palete. "Potem lahko monotonost razbijemo z uporabo različnih tekstur in materialov." Spet lahko različne teksture in materiale vnesemo z dekoracijo. Če pa imamo obratno – zelo pisano barvno paleto, lahko opremo prostora omehčamo z izbiro bolj podobnih tekstur in materialov.

Spalnica

(Foto: iStock)

Pisarna

(Foto: iStock)

Spalnica

(Foto: iStock)

Kako uporabiti tehniko slojevanja?

"S tehniko slojevanja dosežemo najboljši vpliv materialov in tekstur tako na videz domovanja kot na naše počutje v njem," poudarjajo oblikovalke. S tehniko slojevanja poskušamo v prostoru doseči občutek globine. Uporabljamo pa veliko okrasnih blazin, zavese, različno dekoracijo ... "Na primeru dnevne sobe slojevanje najlažje razložimo takole: Na sedežni garnituri uporabimo okrasne blazine in pregrinjala različnih tkanj in vzorcev. V primeru, da si želimo preprogo, jo izberemo na podlagi okrasnih blazin ali obratno. Kot kontrast tkaninam pa dodamo še dekorativne elemente drugih tekstur, denimo svetlečo in gladko keramiko, svetila iz kovine, steklene vaze in rastline, ki pravzaprav prostoru vedno dodajo še tisto nekaj več. S tem dobimo razgiban prostor različnih dimenzij in tekstur."

Otroška soba

(Foto: iStock)

Kaj so večni materiali?

Marmor, kovina, steklo in masiven les. To so večni materiali, pravijo oblikovalke. Z njimi je najbolje začeti razmišljanje o opremljanju. "Vse več se uporablja tudi eko in trajnostne materiale – recimo parket iz bambusa, preproga iz sisala ... V razcvetu pa so tudi imitacije raznoraznih materialov, ki pridejo prav tistim, ki bi si želeli luksuzni dizajn, a si ga ne morejo privoščiti." Zaradi napredovalih tehnologij so tudi te imitacije videti vse bolje.

Trenutno je moderen wabi sabi

"V letošnjem letu se poslavljamo od visokega sijaja in pozdravljamo nepopolnost in preproste materiale," razlagajo oblikovalke. Moderna je postala stara japonska filozofija, ki se imenuje wabi sabi. "Ta filozofija govori o iskanju lepote v nepopolnem, minljivem in nedokončanem. Materiali in teksture, ki ustrezajo tej filozofiji, so tako predvsem naravni materiali, kot so groba keramika, temen masiven les, lan, nepolirane kovine in ročno izdelani materiali." Če vam ti materiali ne delujejo dovolj luksuzni, pa jih lahko kombinirate s svetlikajočimi teksturami in drznimi botaničnimi motivi.

Izbira materialov in tekstur je res pomembna

"Ko se v procesu oblikovanja zavemo, kako pomembna je prava izbira materialov za dobro počutje v našem stanovanju, smo korak bliže našemu sanjskemu domu. Predvsem pa je pomembno, da v odkrivanju kombinacij med materiali in tudi med materiali in barvami uživamo in se ne omejujemo na standarne možnosti," zaključijo Petra Božič, Tanja Grujičić in Živa Lutman iz oblikovalskega studia Poke.

Petra Božič

(Foto: Studio Poke)

Tanja Grujičić

(Foto: Studio Poke)

Živa Lutman

(Foto: Studio Poke)