Stanovanje

(Foto: iStock)

Se tudi vi v lastnem domu počutite utesnjeno? Se vam zdi, da ves čas samo prelagate kramo, da se lahko kolikor toliko normalno gibljete? Brez skrbi, tudi če je vaše stanovanje majhno in nimate možnosti selitve ali podiranja sten, lahko s preprostimi triki prostore vsaj optično povečate.

► Za začetek se znebite vseh nepotrebnih stvari v stanovanju. Če česa niste uporabljali že kakšno leto ali še dlje, se vprašajte, ali je smiselno, da vam samo zaseda prostor. Določene stvari umaknite v klet ali na podstrešje, spet druge prodajte ali podarite, ostalo lahko zavržete. Stanovanje tudi temeljito očistite in v hipu boste lažje zadihali.

► Mnogi, da bi imeli čim več prostora za gibanje, pohištvo pomikajo čisto do sten. Napaka! S tem nehote ustvarijo občutek prenasičenosti. Bolje je, da kakšen večji kos pohištva, na primer kavč, pomaknete 10 centimetrov od stene, s čimer boste dosegli optično večjo globino prostora.

Ogledalo

(Foto: iStock)

► Znano je, da svetlejše barve v domu prostore optično povečajo, zato se lotite tudi barvne ’preobleke’. Ni nujno, da stene ostanejo bele, tudi svetlejši odtenki drugih barv lahko prostore naredijo bolj odprte in zračne. Za kontrast lahko na eni od sten uporabite barvne tapete ali stenske nalepke.

► Naravna svetloba v domu ravno tako pomembno vpliva na bivanje in dojemanje prostora. Velika okna so še kako dobrodošla, če pa imate manjša, jih nikar ne zakrivajte s težkimi zavesami.

► Ogledala delajo čudeže, saj je prostor v trenutku videti večji in bolj svetel. A uporabljajte jih premišljeno, da ne bo videti preveč kičasto in brez smisla.

► Če imate stene polepljene z najrazličnejšimi plakati ali imate obešenih veliko slik, so prostori skoraj zagotovo videti prenatrpani. Raje se osredotočite na eno veliko sliko v enem prostoru ali več manjših razporedite v določen vzorec, na primer srce.

► Za manjša stanovanja je idealno funkcionalno pohištvo, saj ne zavzame veliko prostora, lahko pa se ga uporablja za več namenov. Tabure je na primer lahko prostor za shranjevanje, zložljiva miza se v času, ko je ne uporabljate, umakne in imate več prostora za gibanje ...

► Da ustvarite videz daljšega prostora, si lahko omislite preprogo s črtami.

► Namesto da imate na policah kup manjših dekorativnih elementov, se raje odločite za eno večjo dekoracijo ali dve.

► Če imate majhno kopalnico, naj bo zavesa za tuš prozorna, saj bo v nasprotnem primeru videti še manjša in še bolj natrpana.

► Tudi razsvetljave ne smete zanemariti. Namesto ene večje stropne ali stenske svetilke raje izberite več manjših in jih strateško razporedite po prostorih.

► Kot rečeno, je dobrodošlo, če imate možnost podiranja sten oziroma povezovanja prostorov. Če to ne pride v poštev, bo pomagalo že, če boste umaknili vrata.