dominvrt
Kako se znebiti plesni v kopalnici?
ENERGETIKA

Kako se znebiti plesni v kopalnici?

10.01.2017, 8:24
0

Plesen se lahko pojavi v vseh prostorih in skozi vse leto, a ker je za njen razvoj idealno vlažno okolje, nam največ težav povzroča v zimskih mesecih in predvsem v ’mokrih’ prostorih, kot je kopalnica. Preverite, kako se uspešno spopasti s plesnijo na kopalniških površinah!

Čiščenje plesni na banji
Čiščenje plesni na banji/ FOTO: iStockphoto

Zagotovo se je že skoraj vsak izmed vas srečal z vlago v stanovanju in posledično plesnijo, ki je ena najbolj nezaželenih nadlog. Seveda kot pri vsaki drugi stvari tudi tu velja, da je bolje preprečevati kot sanirati, a največkrat je tako, da težave z vlago začnemo reševati prepozno. Ni namreč dovolj, da odpravimo posledice, torej plesen, ampak jetrebaodpraviti tudi vzrok nastanka vlage. Trdovratna plesen ni le estetski problem, ampak je lahko kriva za številne zdravstvene težave, če je ne odpravimo pravočasno. Pojavi se predvsem v zimskih mesecih, ko veliko časa preživimo v zaprtih ogrevanih prostorih in pozabimo na prezračevanje. "Vzroki za vlago v prostoru so sicer lahko zunanji ali notranji. Pri zunanjih je vzrok lahko zamakanje zaradi počene cevi, slabe hidroizolacije temeljev, zamakanje iz strehe ali žlebov, zamakanje pri oknih ali zunanjih vratih, visoka podtalnica, poplave … Izvore zunanje vlage moramo sanirati z gradbeno tehničnimi rešitvami. Popolnoma drugačna je notranja vlaga, ki nastane zaradi aktivnosti normalnega bivanja (dihanje, znojenje, kuhanje, osebna higiena ...) in aktivnosti v stanovanju (sobne rastline, sušenje perila na radiatorjih, akvarij …), kondenzira pa se na toplotnih mostovih, torej hladnih mestih na ovoju stavbe. Pomemben del vlage torej prispevamo sami, saj recimo štiričlanska družina odda dnevno v zrak okrog 15 litrov tekočine. To moramo spraviti ven s prezračevanjem skozi okna ali prisilnim prezračevanjem. Zimski zrak je suh, zato so kratka (2–4 minute) zimska prezračevanja skozi okna najbolj učinkovita in popolnoma brezplačna. Pomembna je tudi temperaturna razlika med zunanjo in notranjo temperaturo. Večja ko je, bolj se vlaga kondenzira na toplotnih mostovih," nam pojasni neodvisni energetski svetovalec za gospodinjstvaBojan Žnidaršič.

Noben prostor torej ni varen pred plesnijo, celo postelja ne, a kot rečeno, se najraje razraste na vlažnih površinah. To pomeni, da je najbolj ogrožena kopalnica, zato vam predstavljamo nekaj načinov, kako se uspešno lotiti reševanja težav s plesnijo na kopalniških površinah.

Plesen v kopalnici
Plesen v kopalnici/ FOTO: Profimedia

Kako ukrepati?

Pogosto se ljudje, ko opazijo plesen v stanovanju, konkretno v kopalnici, kar vdajo v usodo, a tega nikar ne počnite, ukrepati morate nemudoma. A pozor, za začetek moratekot rečenonajti vzrok težave, torej preveriti, ali je krivo neučinkovito prezračevanje, onemogočeno strujanje zraka z zavesami, karnisami ali pohištvom, nepravilna gradbena zasnova, pomanjkljiva toplotna izolacija, aktivnosti v prostoru …

"Če vzrokov ne zmoremo odstraniti, se lotimo odpravljanja posledic. Lahko uporabimo enega od namenskih preparatov, zelo uporabna je na primer razredčena varekina. Plesen lahko odstranimo tudi s pomočjo 3 % mešanice salicitne kisline in alkohola, ki ni tako agresivna kot varekina," svetuje g. Žnidaršič. Dejstvo je, da mora belilo delovati kar nekaj ur, da doseže želeni učinek, zato si pri tem pomagajte s povsem običajno bombažno vato. Vse, kar morate storiti, je, da blazinice ali kroglice vate namočite v belilo in jih postavite na mesta, kjer se je pojavila plesen. Pustite jih tam kar preko noči, da bo učinek najboljši. "Klor (poznan tudi kot varikina) je tista kemijska spojina, ki odstrani plesen.Na trgu je več izdelkov, ki jo vsebujejo. Na samo plesen jih lahko nanesete na različne načine bodisi z razpršilom, bodisi z vato. Pri vseh oblikah je treba  počakati, da klor uniči plesen. To običajno traja nekaj ur. Vedno je to potrebno delati v zaščitni obleki, z rokavicami in očali in prostore potem dobro prezračiti."

Plesen je zdravju nevarna!

Plesni so škodljive zaradi strupov, ki jih izločajo. Z vdihavanjem vnašamo v telo trose plesni, zato so dihalni organi najpogosteje prizadeti. To so kronične infekcije sinusov, dolgotrajen kašelj, glavoboli, nahod, težave z dihali nasploh, povečana temperatura, alergija, slabost, nenehna utrujenost … Dovzetnost telesa do trosov plesni je različna, odvisna predvsem od imunskega sistema. Zdrav človek ima močan imunski sistem, zato se lahko ubrani škodljivim vplivom plesni. A dolgotrajno vdihovanje plesni lahko omaja imunski sistem ali povzroči trajno bolezen. Enako velja za vpliv plesni na kožo in oči. Plesen ogroža predvsem dojenčke, majhne otroke, starejše, obolele za bronhialnimi ali pljučnimi boleznimi in tiste, katerih imunski sistem je oslabljen zaradi bolezenskih stanj (rakavi bolniki, kemoterapija).

 

V starih kopalnicah …

V starih kopalnicah se pogosto zgodi, da iz spojev med ploščicami odpadejo fuge, sploh med spoji med umivalnikom ali kopalno kadjo, kjer se rada pojavi tudi plesen in druge nečistoče. Takrat je treba star silikon odstraniti in ga zamenjati z novim. Sanitarno silikonsko tesnilo je v kopalnici skoraj nepogrešljivo, saj zagotavlja, da spoji med umivalnikom ali kopalno kadjo ne bodo prepuščali vode. Če želite stike ploščic s kopalno kadjo ali umivalnikom zatesniti s sanitarnim silikonom morate najprej površino dobro očistiti, fuge pa z obeh strani oblepiti z zaščitnim trakom. Potem s pomočjo brizgalne pištole silikon enakomerno nanesite v fuge. Svežo maso lahko preprosto oblikujte kar s pomočjo prsta, ki ste ga predhodno navlažili z vodo. Počakajte še nekaj minut, da se silikon strdi in stvar je opravljena.

Ne pozabite!

Če ste uspeli odstraniti vse vidne posledice plesni, še ne pomeni, da je težav konec. Za kopalnico je potrebno ves čas lepo skrbeti, jo čistiti in zračiti. Še posebej pomembno je prezračevanje (3– 4-krat dnevno za 3–4 minute, in sicer cela etaža na prepih), pa tudi pohištvo je potrebno odmakniti od sten. Če imate v kopalnici okna, toliko bolje, saj je vsekakor bolje odpirati okna kot vrata, sploh med tuširanjem. Tako se vlaga ne bo širila še v ostale prostore. Uporabljajte razvlažilec zraka, mokrih brisač in drugega perila nikar ne sušite v kopalnici, po tuširanju in umivanju pa vlažne površine obrišite s suho krpo. Redno menjajte ali dezinficirajte delikatne predmete, ki so za razvoj plesni in bakterij še posebej privlačne, na primer gobico za tuširanje ali kopalniške zavese.

Obstaja še en način, kako očistiti vašo kad, po tem ko ste se že znebili nadležne plesni. Ko boste naslednjič kupovali grenivke, prihranite eno, saj vam bo pri čiščenju kopalnice prišla še kako prav. Za popolnoma naravno čiščenje boste potrebovali še malo soli in v štirih enostavnih korakih bo vaša kopalna kad kot nova.

Uporaba:

- Prepolovite grenivko srednje velikosti.

- Posolite polovico grenivke, nekaj soli pa potresite tudi po mokri kadi ali tuš kabini.

- S posoljeno grenivko dobro očistite površino.

- Izperite kad, po tem ko ste jo očistili.

Da se plesen ne bo nikoli več pojavila ...

Plesen se sicer največkrat pojavi v kopalnici, a pred njo ni varen noben prostor v stanovanju oziroma hiši. Da se ne bo ta nadloga nikoli pojavila, je edino zagotovilo kvalitetna novogradnja ali sanacija starejše stavbe brez toplotnih mostov in vgradnja prezračevalnega sistema z rekuperacijo. Obnove zidnih opleskov se lotite šele po trajnem znižanju relativne zračne vlage na 40–60 %, saj boste le tako za vedno odstranili vzroke plesni. Kljub temu, da je tovrstna investicija (pre)velika, je strošek smiseln, saj zagotovi kvalitetnejše življenje, od plesni pa se lahko poslovite za vse večne čase.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Komentarji (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.

NOVICE
Ivan Cankar brez brkov ali manj znane zgodbe o ...
ŠPORT
Dončić je trkal na vrata trojnega dvojčka, a mu ...
POP IN
Brooklyn potrdil novo ljubezen
TV ODDAJE
Kmetija: Nocoj se V ŽIVO pogovarjamo z Denisom in ...
VIZITA.SI
Samo ena porcija na dan poveča tveganje za srčni ...
OKUSNO.JE
Sladke gin tonik kroglice so hit letošnjih ...
ZADOVOLJNA.SI
To je najbolj seksi znani Slovenec leta 2018!
MOSKISVET.COM
Luka Dončić ima sedaj tudi slovenski hit
BIBALEZE.SI
Kako pisati Božičku pismo?
CEKIN.SI
Tako je poskrbel za ženo in otroke
DOMINVRT.SI
V takšni spalnici naj bi najboljše spali
ZADOVOLJNA.SI
Super ideje za okrasitev doma