Soba za šolarja

(Foto: iStockphoto)

Preden boste načrtovali sobo, najprej pomislite na njeno funkcionalnost. Če je velika, jo lahko razdelite na več delov: kotiček za spanje, kotiček za igranje in za učenje. Če bosta v eni sobi dva otroka, jo lahko razdelite na dva dela. Zelo pomemben del opremljanja so tudi barve in dodatki, ki sobici dajo pečat.

Stene, pohištvo, tkanine

Ko razmišljate o barvah sten in tkanin, bodite pozorni, da soba ne bo preveč pisana. Če je otrok še majhen, uporabite kvalitetne in predvsem obstojne materiale. Da se bo kdaj pa kdaj na tleh znašla kakšna drobtinica kruha ali kaplja čaja, morate vzeti v zakup. Odlična rešitev so pralne stenske barve, ki prenesejo čiščenje z vodo. Na tleh otroške sobe je najbolj priporočljiv parket ali laminat. Pozneje boste lahko dodali tudi preprogo.

Tematske otroške sobe

(Foto: Profimedia)

Otrok raste

Otroška soba naj bi rasla z otrokom in takih je na trgu kar nekaj. Ko otrok raste, se spreminjajo tudi njegove potrebe in aktivnosti. Nekaj pomembnih nasvetov, ki vam lahko olajšajo prvi nakup: nikar ne kupite premajhne postelje, poskrbite, da bo prostor dovolj svetel, igrače lahko shranjujete v lepih plastičnih zabojih ...

Če sta v sobi dva

Če si sobo delita dva otroka, je zelo pomembno, da ima vsak svoj kotiček. Če sta različnega spola, naj imata vsak svoj del sobe opremljen po želji. Če bi imela deklica rada roza posteljnino in rumene stene z naslikanimi princeskami, ji ustrezite. Po drugi strani pa si bo morda deček zaželel zelene barve in na stenah čudovit vesoljski svet v modrem. Čeprav je sobica majhna, bosta otroka čutila, da je del prostora le njun. Ko so otroci že večji ali tik pred vstopom v šolo, bodite pozorni pri izbiri pisalne mize in stola. Ko bosta otroka že v osnovni šoli in se vam bo zdelo, da med učenjem drug drugega motita oziroma se težko zbereta, lahko sobo predelite z omaro ali predelno steno.

Varnost

Ko opremljate otroško sobo, naj bo vaša prva misel varnost. Bodite pozorni pri električnih vtičnicah, ostrih robovih, oknih ali balkonih. Izogibajte se ogledalom, zavese ali žaluzije naj bodo izven otrokovega dosega. Talne ali nizke luči so za manjšega  otroka lahko odlična igrača, kar pa seveda ni varno.

Predali, omare in košare

Priljubljene igračke naj ima otrok na polici, ki jo lahko doseže. Igrače naj bodo spravljene v lepo urejenih škatlah ali košarah. Vse naj bo na dosegu rok, da bo malček lahko igrače tudi sam pospravil. Oblačila naj bodo na nižjih policah omare - tako se bo lahko seznanil tudi s pospravljanjem oblačil.


Barve

Ko izbirate barve za otroško sobo, najprej prisluhnite notranjemu občutku ljubezni, veselju, iskrivosti, toplini - torej otroku v sebi in vašemu pozitivnemu odnosu do otroka. Temu naj sledijo njegove želje. Barve naj bodo tople, sveže, svetle, optimistične.

Rumeni, oranžni in rdeči odtenki so sončni in veseli ter spodbujajo k ustvarjanju, igri in miselnim aktivnostim. Zeleni, modri in vijolični odtenki pa otroški sobi dajo pečat umirjenosti in skrivnostnosti. Pri izbiri le-teh pa moramo biti pazljivi, da ne izberemo pretemnih barv, saj bi na otroka lahko delovale moreče in utrujajoče.

Odtenki

Dobra je tudi kombinacija dveh ali treh barvnih odtenkov. Ker imajo otroci po stenah radi obešene različne pisane stvari, ni nujno, da je pobarvana cela stena. Lahko pobarvamo širok pravokotnik od stropa navzdol, narišemo in pobarvamo kroge, trikotnike, valove, ali pa se prepustimo trenutnemu navdihu.

Otrok naj sodeluje

Tudi otroci radi sodelujejo pri urejanju svojih prostorov. Tako imajo dober občutek, počutijo se kot slikarji, čeprav samo z odtisi dlani, pisanimi metulji, odprtimi dežniki, veličastnimi baloni, romantičnimi rožicami ali matematičnimi enačbami ter verzi ljubezenske poezije. Naj bodo barve otroške sobe odsev njih samih ter njihovih iskrečih se oči, ko bodo stopali vanjo.

Ne pozabite, da ima otrok, ne glede na starost, pravico do zasebnosti. Uredite mu prostor, v katerem se bo igral, ustvarjal in predvsem lahko umiril. Če nimate možnosti za veliko in prostorno sobo, bo dovolj, da mu uredite kotiček v stanovanju, ki bo res samo njegov.

Soba za šolarja

(Foto: iStockphoto)