Čiščenje kavča

(Foto: iStock)

Usnje in umetno usnje

Vzdrževanje usnjenih sedežnih garnitur in jedilniških stolov je zelo enostavno, saj jih le obrišemo z vlažno bombažno krpo, nekajkrat na leto pa jih lahko očistimo oziroma premažemo s posebnimi sredstvi za čiščenje usnja. Pri čiščenju utiramo čistilo v kavč s krožnimi gibi in pazimo, da samo sredstvo za čiščenje nanašamo enakomerno in s količino ne pretiravamo. Na embalaži navadno piše, ali je treba na koncu počiščeno površino očistiti še z mlačno vodo ali ne. Morebitne drobtinice in prah, ki se nabere med gubami, pa lahko preprosto posesamo. Vse to velja tudi pri čiščenju oblazinjenega pohištva iz umetnega usnja.

Čiščenje kavča

(Foto: iStock)

Za tiste, ki se raje izognejo kemikalijam iz čistil, obstaja tudi naravnejši način za čiščenje usnja, in sicer si lahko pripravite mešanico olivnega olja, alkoholnega kisa in limoninega soka. Tudi to čistilo se nanaša s pomočjo bombažne krpice.

Tekstil in mikrobifra

Za vsakodnevne nezgode se tudi za oblazinjeno pohištvo iz tekstila in mikrofibre uporablja vodo in bombažno krpico. Za trdovratnejše madeže pa lahko uporabimo, tako kot pri usnjenem oblazinjenem pohištvu, namenska čistila. Proces čiščenja tovrstnega pohištva je malce drugačen, daljši. Čistilo namreč pustimo delovati čez noč. Odvisno od tega, kaj piše na navodilih – lahko ga le poškropimo po površini ali pa ga vtremo s pomočjo vlažne krpe. Nekatera čistila imajo priloženo tudi namensko krtačko. V vsakem primeru ostane tekstil moker, zato moramo pustiti, da se čez noč npr. kavč posuši, zjutraj pa ga le še posesamo. Idealno je, če imamo globinski sesalec, vendar se da z navadnim prav tako dobro posesati umazanijo iz tkanine.

Tudi ko uporabljamo namenska čistila, vedno prej na enem skritem koščku blaga preverimo, kako to nanj reagira.

Okrasne blazine

Pri nakupu okrasnih blazin bodimo pozorni, da se jih lahko loči od polnila (isto velja za posamezne dele sedežnih garnitur iz tekstila), zato da jih lahko operemo kar v pralnem stroju, seveda na nizki temperaturi in s programom za občutljivo perilo. Posušimo jih na zraku in ne v sušilnem stroju.

Za dolgo življenjsko dobo sedežne garniture

Poleg rednega vzdrževanja lahko življenjsko dobo sedežni garnituri podaljšamo s pomočjo pregrinjal. Prednost pregrinjal je tudi v tem, da jih lahko, tako kot okrasne blazine, menjamo glede na sezono in praznike, prav tako pa lahko z njimi zakrijem kavč, ki nam ni (več) najbolj všeč.