Dnevna soba

(Foto: iStock)

V vhodnih prostorih se moramo izogibati temnih barv, izbrati moramo tople barve, ki vnašajo občutek intimnosti, domačnosti in dobrodošlice. Po feng šuju je priporočljiva tudi modra barva, ki je simbol vode. 

Za dnevno sobo priporočajo barve, ki spodbujajo družabnost, a niso agresivne – na primer nianse rumene in oranžne ter zelene, kjer prevladuje rumen odtenek.

Kuhinji ustrezajo žive, ognjene barve: rumena, rdeča, oranžna, medtem ko bela pomeni čistočo in poudarja barvo hrane ter prinaša svežino. Oranžna tudi zbuja apetit in spodbudi komunikacijo med ljudmi.

V jedilnici se je treba izogibati zelene, ki lahko ustvari občutek sitosti še pred obrokom, primerna je rumena barva, ki pospešuje delovanje jeter, ali oranžna, ki spodbuja apetit. Rdeča deluje veselo, a lahko povzroči, da prehitro jemo. 

V delovnih sobah naj ne manjka rumene barve. Ta barva spodbuja psihično aktivnost in poveča delovne sposobnosti, lepo pa jo lahko kombiniramo z zeleno ali turkizno. Zelena je tudi barva potrpežljivosti in ravnotežja. Saj veste, stene šolskih učilnic so praviloma rumene, table pa zelene.

Rdeča barva v spalnici vam bo prinesla nespečnost, umirili in sprostili pa vas bodo modri in vijoličasti toni. Za počitek na sploh so primerne nežne barve.

Kuhinja

(Foto: iStock)

Vpliv barv na počutje

Naše razpoloženje stimulirajo: 

• rdeča, ki podpira vitalnost in moč volje, 
• oranžna, ki pomeni toploto in sposobnost posredovanja in 
• rumena, ki izžareva in podpira kontraste med ljudmi. 

Barve, ki vzbudijo notranje čute in spodbudijo podzavest:

• vijolična, ki pomeni poglabljanje in težo, 
• ultramarin in pariško modra, ki sta omikajoči in 
• turkizna oziroma modro-zelena, ki je spreminjajoča. 

Barve, ki zakrijejo slabo razpoloženje:

• roza, ki pomeni nežnost in premaga osamljenost, 
• lila, ki pomeni odetost v svet skrivnostnosti, 
• pastelno zelena, ki je ljubezniva in nežna in 
• rdečkasto siva, ki poudari hrepenenje.

Barve, ki delujejo pomirjujoče:

• travnato zelena, ki je osvežujoča, 
• olivno zelena, ki je pomirjujoča, 
• rumenozelena, ki je osvobajajoča in 
• škrlatna, ki obudi zavest. 

Pogoste napake, ki jih dela večina

Ljudje so zelo dobro seznanjeni s tem, kakšen vpliv imajo barve na počutje. Napake pa se pojavijo pri neposrečenih kombinacijah barv, pogosto pa se 'na kupu' znajde tudi preveč intenzivnih barv.

Za primer lahko vzamemo rdečo barvo. Če jo imamo radi in se ob njej prijetno počutimo, bo lahko kot taka funkcionirala in jo bomo lahko pravilno dojemali le, če bo poleg nje na steni pastelna barva. Povsem drugačen učinek pa bomo dosegli, če bomo poleg nje dali rumeno ali oranžno barvo.

Spalnica

(Foto: iStock)

Udarne barve niso primerne za majhne prostore

Barve so med seboj zelo odvisne, zato moramo obarvati takšno površino prostora, da se bomo počutili prijetno, previdni pa moramo biti pri kombiniranju barv. Stena poleg žive barve, kot je na primer oranžna, naj bo pastelna. Prijetno počutje v prostorih z intenzivnimi barvami pogojuje tudi velikost prostora. Veliki prostori (dvorane) prenesejo udarnejše barve, saj se te v njih razgubijo.

Ženski in moški princip

Vzorce in oblike delimo na dva principa, in sicer na ženskega in moškega. Pri ženskem principu srečamo organske, mehke oblike in kroge, za moški princip pa so značilne geometrijske forme, pravilni liki in linije ter koničaste oblike. Dobro je, da se v prostoru oba principa prepletata in dopolnjujeta, izogibati pa se je treba ostrim robovom (cik-cak, večjemu številu trikotnikov), saj so agresivni in nas motijo. Priporočljive so oble, mehke oblike.