Štukature

Že majhne spremembe lahko v prostor vnesejo novo življenje. (Foto: arhiv proizvajalca)

Tako pri opremljanju novega stanovanja kot pri prenovi starejšega objekta se pogosto znajdemo pred dilemo. Kako opremiti dom, da se bomo v njem čim bolje počutili? Slediti trenutnim trendom ali lastni intuiciji? Kakšen stil izbrati, da nam bo pisan na kožo in se ga ne bomo prehitro naveličali? So za bivanje bolj primerne umirjene ali živahne barve? V poplavi najrazličnejših možnosti smo torej pogosto zmedeni, saj roko na srce dom opremljamo za več let ali celo desetletij, poleg tega je to projekt, ki lahko močno opustoši tudi družinski proračun. Na srečo je dandanes ponudba na področju opremljanja in okraševanja doma pestra kot še nikoli, poleg tega obstaja malo morje trikov in nasvetov, kako se zadeve lotiti, konec koncev pa namesto popolne prenove lahko vsake toliko dom le malce osvežimo s cenovno dostopnimi elementi in dekorjem.

Osvežite svoj dom s štukaturami oblik in barv, ki se prilegajo v vaše bivalno okolje. V trgovini Kalcer vam bodo pomagali najti najbolj optimalno rešitev za vaš dom.

In sedaj, ko se dela na vrtu počasu zaključujejo in so se tudi krompirjeve počitnice že končale, je idealen čas, da malce uredimo naše bivalno okolje. Tako bodo tudi zimski meseci in še posebej prihajajoči prazniki bolj prijetni in udobni. Včasih namreč že malenkosti, kot so novi dekorativni elementi, stenske nalepke ali pa na primer štukature, spremenijo videz prostorov in izboljšajo občutek bivanja. Sploh štukature so v zadnjem času še posebej priljubljene, saj ponujajo ogromno možnosti okraševanja doma, poleg tega pa imajo tudi uporabno funkcijo.

Štukature

Rozete se lahko uporabijo tudi na stenah. (Foto: arhiv proizvajalca)

Štukature nekoč in danes

Če ste mislili, da so štukature le zgodovinsko okrasje doma, se motite. Res je, da je okraševanje sten in stropov s štukaturami najbolj cvetelo v 17. in 18. stoletju, v obdobju baroka in rokokoja, a še zdaleč ni izumrlo. Pravzaprav se štukature v nekoliko posodobljeni različici ponovno vračajo v naše domove. V preteklosti je bila tehnika tovrstnega okraševanja notranjosti in zunanjosti stavb razširjena tudi zato, ker so bile štukature izdelane iz cenovno ugodnih in vedno dostopnih sestavin, torej iz gašenega apna, peska, mavca in vode. Sodobne različice pa so izdelane iz umetnih materialov, od najcenejših iz ekspandiranega polistirena do štukatur iz steklobetona in penjenega poliuretana. Kadar gre za spomeniško zaščitene objekte, se pri popravilu uporablja materiale, ki so čim boljši približek izvirnim, vzorec pa se posname po obstoječem.

Kje uporabiti štukature?

Štukature so torej dobrodošle tako pri prenovi starejših stavb, kjer so bile odstranjene ali pa jih niti ni bilo in bi želeli poudariti stil določenega obdobja, kot tudi v sodobno opremljenih stanovanjih, kjer nam seveda ni treba slediti zgodovinskim smernicam.

Štukature se uporabljajo pri prenovi starejših stavb, pri okraševanju modernih stanovanj in tudi v primeru, ko želimo skriti na primer kable ...

V prvem primeru, torej pri obnovi starejših objektov, lahko uporabimo okrasne letve na stiku sten in stropa, na stenah, okrog vratnih in okenskih odprtin ali pa z rozetami poudarimo lestenec. Ker so stropovi v starejših stavbah načeloma zelo visoki, jih mnogi želijo znižati, pri tem pa zakrijejo stare štukature oziroma zaokrožene stike med steno in stropom. Zopet nastane oster kot, ki pa ga lahko ’ublažimo’ z izbranim okrasnim profilom. Z okrasnimi letvami lahko tudi popravimo morebitna manjša nesorazmerja v prostorih. Vratne odprtine in vzidane kamine lahko med drugim poudarimo tako, da na steno nalepimo okrasne niše in polstebre. S štukaturami obrobljene okenske ali vratne odprtine na videz povečamo.

Okrasni profili v obliki okvirjev, nalepljeni na stene, stenske površine na videz povečajo, saj se oko sprehodi po celi površini sten in se ne zadrži le v spodnji polovici prostora. Na podoben način učinkujejo izrazite okrasne letve na stiku med steno in stropom. Včasih je veljalo, da široke obrobe optično znižajo prostor, vendar so izkušnje drugačne. Ker je v današnjih prostorih malo pohištva, ki bi segalo do stropa, potrebujemo nekaj, kar pritegne pogled navzgor, če želimo doseči vtis višjega prostora. Na podoben način kot učinkujejo okrasni profili na stiku sten in stropa, zbudijo vtis višjega prostora tudi okrasi na stropu. Strop lahko razgibano z okrasnimi letvicami, ki jih nalepimo na strop, ali s posameznimi tridimenzionalnimi okrasi - rozetami, ki so lahko nameščene na mestu, kjer je obešen lestenec ali samostojno.

Štukature

Več svobode imamo pri umeščanju štukatur v sodobno opremljene domove. (Foto: arhiv proizvajalca)

Rozete se lahko uporabijo tudi na stenah. Za razliko od slik so rozete lahko bolj decenten okras, saj lahko izstopa le njihova reliefna oblika in ne tudi barva. S tem razbijemo monotonost površine, ne da bi barvno prostor preveč obremenili. Večje reliefne površine vplivajo tudi na odboj zvoka v prostoru in s tem izboljšajo akustično ugodje.

Več svobode imamo pri umeščanju štukatur v sodobno opremljene domove. Lahko so namreč prilagojene potrebam sodobnega človeka, so privlačne na pogled, zanimivih oblik in na videz preprosto opremljenemu stanovanju lahko vdihnejo občutek razkošja. So tudi enostavne za montažo, saj lahko kupimo že izdelane ter jih prilepimo na stene ali dodatno privijemo, po želji tudi pobarvamo. In kar je najbolje – ne služijo le kot okras, ampak z njimi preprosto lahko prekrijemo marsikatero ’napakico’ v domu, na primer vidne kable, ki so napeljani po vogalih ali kar po stenah. Tudi led trakove je mogoče skriti za letvice.

Če bi tudi vi radi hitro in poceni v vaš dom vnesli nekaj svežine, obiščite trgovine KALCER, ki veljajo za vodilne strokovne prodajalce specializiranih prodajnih programov za gradnjo in obnovo, ki na domač trg stalno uvajajo najnovejše in najnaprednejše svetovne izdelke. V njihovi ponudbi boste našli pestro paleto štukatur belgijskega podjetja NMC, ki je priznan evropski proizvajalec okrasnih profilov, in je na našem trgu prisotno s svojimi proizvodi več kot dve desetletji. Podjetje proizvaja enostavne okrasne profile pod cenovno zelo ugodno blagovno znamko Nomastyl, zahtevnejše replike zgodovinskih štukatur in sodobno oblikovane pod blagovno znamko Arstyl, Focal point stebre za zunaj in znotraj ter Domostyl elemente za oblikovanje fasad. V zadnjem letu so svoj program dopolnili s stenskimi 3D paneli za reliefno oblikovanje površin.

Če povzamemo, lahko z različnimi štukaturami hitro in poceni dom popolnoma spremenimo, mu dodamo bodisi bolj domač bodisi moderen ali celo razkošen videz. Poskrbite, da se boste za štirimi stenami lastnega doma počutili kar najbolje.

Sponzorirana vsebina

Štukature

Štukature so lahko prilagojene potrebam sodobnega človeka, so privlačne na pogled, zanimivih oblik in na videz preprosto opremljenemu stanovanju lahko vdihnejo občutek razkošja. (Foto: arhiv proizvajalca)