Pravzaprav lahko na starost začnemo misliti že pri prvem opremljanju stanovanja, gradnji prve hiše. Sicer pa je priporočljivo, da s prilagoditvami začnemo najpozneje po upokojitvi, ko imamo načelno še dovolj moči in energije, da izvedemo celoten projekt. To pa ni nujno povezano z visokimi stroški.

Skoraj vsak starostnik se v nekem trenutku znajde pred dilemo: ostati v stanovanju, v katerem je, in ga prilagoditi novim potrebam ali se preseliti v ustreznejšega? V starosti se marsikdo težko odloči za selitev v novo stanovanje, številni tudi ne želijo, ne pridejo na vrsto ali ne morejo v dom za starejše občane. Večina se tako raje odloči za prvo možnost. Kje se lotiti?

Dostopnost

V prvi vrsti je treba smiselno prerazporediti predmete. Ohranjanje samostojnosti je za starejše izjemnega pomena, zato je dobro, da so predmeti v omarah razporejeni tako, da lahko starostnik do njih brez težav dostopa. Kar pogosteje uporabljamo, naj bo tako pri roki.

► Stopnišče v stanovanju za starejše: Te možnosti prilagoditev imate!

Potencialne nevarnosti

Morda zveni nekoliko hecno, a ko urejamo stanovanje za starejše, je približno tako, kot če bi ga urejali za družino z majhnimi otroki. Odstraniti moramo vse kable s tal, da zmanjšamo možnosti padcev, zamenjati poškodovana stikala s celimi in nasploh ustvariti okolje, kjer so možnosti za zdrse, padce, poškodbe minimalne.

► Preberite: Prilagodite kopalnico za starost

Za tla je najbolje, da so nedrseča. Preproge, če se že odločamo zanje, naj bodo nedrseče oziroma prilepljene na tla. Če se bojite, da boste s tem poškodovali tla, pod preproge namestite protidrsne podloge. Pozornost namenite tudi stopnišču: če je površina stopnic gladka, so možnosti za padec velike, zato jih raje oblepite s posebnimi preprogami za stopnice. Obvezno namestite ročaj, da je hoja po stopnicah varna.

Pohištvo

Verjamemo, da si marsikdo težko privošči nakup novega pohištva. Včasih pomagajo že manjši 'ukrepi'. Če je vaša sedežna garnitura prenizka (naj ne bi bila nižja od 44 cm), lahko na sedišče namestite dodatne blazine in ga tako nekoliko dvignete. S tem močno olajšate usedanje in vstajanje. Ob strani lahko namestite posebne ročaje, ki olajšajo dviganje in usedanje.

Postelja naj bo nekoliko višja (vsaj 50 cm od tal), da bomo lažje legli nanjo oziroma se dvignili z nje. Lahko si omislite tudi posteljo, nastavljivo po višini. V določenih primerih si lahko posteljo tudi izposodite, stroške nabave določenih medicinskih pripomočkov za nego na bolnikovem domu, kot so postelje z dodatki, sanitarni pripomočki, blazine proti preležaninam, pa krije tudi ZZZS.

Kar zadeva jedilne stole, izberite take z naslonjali za roke za lažje vstajanje. Pohištvo z ostrimi robovi, če je le mogoče, nadomestite s pohištvom z bolj zaobljenimi robovi, visoke omare pa raje zamenjajte z nižjimi.