Klima v pisarni

(Foto: Thinkstock)

Klimatska naprava lahko precej olajša življenje v vročih dneh, a da bi se izognili težavam in boleznim, jo je treba znati pravilno uporabljati, pomembno pa je predvsem, da jo pravilno vzdržujemo.

Nakup klimatske naprave naj bo premišljen

Ko izbirate, bodite pozorni na to, da je čim boljše kakovosti, po možnosti vsaj energetski razred A ali več. S tako napravo boste namreč privarčevali kar nekaj energije. Po možnosti si omislite takšno z inverterskim motorjem, ki sama prilagaja temperaturo, se samodejno vklaplja in izklaplja, je bolj tiha in varčna.

Za prijetno klimo v prostoru lahko poskrbimo tudi z uporabo razvlažilnika zraka, s pomočjo katerega se vzdržuje 40–60-odstotno vlažnost. Nekateri imajo že vgrajen ionizator, razne filtre – z aktivnim ogljem za vonj, antibakterijskim itd.

Če je izvedljivo in cenovno dosegljivo, je bolje, če si omislite za vsak prostor morda malo manj zmogljivo napravo, kot da namestite eno izjemno zmogljivo v en 'strateško najboljši' prostor.

hlajenje

(Foto: Thinkstock)

Kam naj jo namestim?

Klimatsko napravo je najbolje namestiti na mesto, kjer ni izpostavljena direktnemu soncu in vročini. Če je mogoče, naj bo nameščena na čim bolj severnem, severovzhodnem delu, saj boste tako privarčevali tudi do 5 % energije. Pazite, da naprave ne prekrivajo zavese, pohištvo in da pred njo niso neposredno postavljene 'ovire'. Lopute, ki usmerjajo hladen zrak, nastavite tako, da ne bo pihalo neposredno v vas oziroma živali, če jih imate doma na določenem mestu (zajci, hrčki ipd.)

Klimatsko napravo vklopite, ko je res nujno, sicer pa si lahko pomagate tudi tako, da ponoči oziroma zgodaj zjutraj prezračite stanovanje, nato pa vse zaprete in zastrete senčila.

Tudi z omejeno uporabo raznih naprav, kot so računalniki, televizija, luči in še posebej pečice, boste lažje ohranjali prijetno temperaturo v prostoru.

5 GLAVNIH PRAVIL UPORABE KLIMATSKE NAPRAVE

Veliko je že bilo povedanega o tem, kako zelo škodljive so klimatske naprave za naše zdravje, a resnica je taka, da klimatske naprave niso prav nič škodljive za nas. temveč celo koristne, če jih le znamo pravilno uporabljati.

Klimatiziran zrak ni škodljiv, če klimatsko napravo uporabljamo na pravilen način, torej predvsem za odstranjevanje vlage iz zraka. Prav vlaga je namreč tista, ki povzroča največ težav.

Pred vami je 5 glavnih pravil, ki naj bi se jih držali pri uporabi klimatskih naprav.

1. Temperaturna razlika

Pomembno je, da ne nastavljamo hlajenja na prenizko temperaturo, tako da ni prevelike razlike med temperaturo v prostoru, kjer se nahajamo in zunanjo temperaturo. Maksimalna temperaturna razlika naj bi znašala 5 stopinj Celzija oziroma klimatsko napravo nastavite na temperaturo, ki je največ 8–10 stopinj Celzija nižja od zunanje, da se izognete pretiranemu šoku. Idealno naj bi bilo okoli 26 stopinj Celzija v času najhujše poletne vročine. Da bi hlad ostal čim dlje v prostoru, zaprite okna in vrata in po možnosti zastrite žaluzije vsaj tedaj, ko je v vaša okna uprto sonce.

Temperaturna nihanja so lahko nevarna: hud mraz poškoduje naravni sistem obrambe respiratornega trakta. Nihanja povzročajo vnetje in pojav bolezni, kot so bronhitis, prehladi, vneto grlo, pa tudi glavobol, otrdel vrat in bolečine v mišicah.

2. Filtri

Večje tveganje za zdravje bolj kot hladen zrak predstavljajo neočiščeni filtri. Neredno čiščenje filtrov lahko povzroči razvoj hudih bolezni, saj se lahko tam nastanijo škodljivi, patogeni mikroorganizmi (bakterije, glive, aktinomicete in druge). V klimatskih napravah je lahko prisotna tudi bakterija legionella pneumophila, ki povzroča pljučnico s povišano telesno temperaturo, kašelj in gastrointestinalne simptome (slabost, bruhanje, driska). Gre za bolezen, ki lahko, če ni pravilno diagnosticirana in če je ustrezno ne zdravimo z antibiotiki, hitro napreduje in v najhujši obliki povzroči celo smrt.

Klima

(Foto: Kanal A)

Filtre je zato treba redno čistiti, vsaj enkrat letno, s čimer zagotovite čistejši zrak in manjšo porabo energije. Pri veliko klimatskih napravah, ki nimajo integriranih filtrov, je filtre mogoče nadomestiti z novimi.

Če dopustujete v hotelih, potem morda ni narobe, če se pred obiskom hotela pozanimate, ali so tamkajšnje klimatske naprave pravilno vzdrževane, še posebej, če boste tam preživeli daljše počitnice in če imate že v osnovi kakršnekoli respiratorne težave.

Pregledati je treba tudi zunanjo enoto, odstraniti prah z loput in vsake dve leti obvezno razkužiti hladilni sistem.

3. Šobe

Da bi se izognili negativnim posledicam, je najbolje, če šobe, skozi katere piha hladen zrak, usmerimo navzgor, da nismo neposredno izpostavljeni.

4. Izpostavljanje hladnemu zraku

Pri uporabi klimatskih naprav morajo biti še posebej previdni starejši ljudje in otroci. V primeru, da ste prepoteni, se, preden se izpostavite klimatski napravi, preoblečete v suha oblačila.

5. Hitro hlajenje

Izogibajte se prehitremu zniževanju telesne temperature. Telo lahko doživi prevelik šok, in to ne le, če nenadoma močno pregreti stopite pred napravo in dovolite, da neposredno v vas piha močno ohlajen zrak. Podobno lahko šokirate telo, tudi če pregreti zaužijete premrzlo tekočino.

Klima

(Foto: Thinkstock)