dominvrt
Rešitev za čudovit dom
DOM

Rešitev za čudovit dom

15.05.2019, 11:26

"Doma je najlepše," so priljubljene besede, ki zagotovo držijo, če se med svojimi štirimi stenami počutite prijetno. Ste se kdaj vprašali, kaj vse vpliva na vaše počutje? Ključno vlogo ima tudi vaš dom.

V svojem domu naj bi se počutili sproščeno in udobno, ampak bivalni prostori so lahko vzrok številnih težav, kot so na primer pogosti glavoboli, različna dihalna obolenja, nezmožnost koncentracije, težave s kožo in še in še. V nadaljevanju vam razkrivamo rešitev za čudovito počutje tudi doma.

Kaj vpliva na vaše počutje v bivalnih prostorih?

Kakovost zraka

Sodobni človek naj bi 90 odstotkov svojega časa preživel v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka izjemno pomembna, saj ima velik vpliv na zdravje. Na dan vdihnemo 13,5 kilograma zraka, ki se nahaja v notranjih prostorih in samo 1,5 kilograma svežega zraka. Novejše hiše ali stanovanja so večinoma narejena zrakotesno, zato večkrat na dan prezračite prostor za približno 15 minut. 

Zračna vlažnost

Suh zrak negativno vpliva na sluznico očesa, poveča se možnost vnetij in težav z dihali, kot so prehladi, astme, alergije in podobno, medtem ko prevelika vlažnost poveča možnost za razvoj plesni ali določenih bolezni. Vzrok za povečano vlažnost je lahko v ogrevanju, nepredušnih prostorih in strukturnih napakah, ki povzročijo nezadostno odvajanje vlage. Povprečna štiričlanska družina proizvede tudi do 10 litrov vode na dan. Prav tako je priporočljivo, da zmanjšate sušenje perila v notranjih prostorih. Poskušajte ohranjati optimalno relativno vlažnost, ki je med 40 in 60 odstotki. 

Materiali

Izbira materialov naj bo premišljena, zato se pred nakupom pozanimajte tudi o lastnostih izbranega materiala. V svoj dom ne vnašajte materialov, ki vsebujejo zdravju nevarne snovi. Nevarne sestavine se lahko nahajajo v čistilih, kozmetiki, pohištvu, barvah… Izbirajte raje preverjene in naravne materiale, ki so zdravju bolj prijazni. Ste vedeli, na primer, da ima apno varovalni učinek, ker je alkalno in preprečuje nastanek plesni ter gliv. Za optimalno bivalno klimo so primerni tudi opeka, omet, beton, masiven les ... 

Prednost dajte kakovostnim materialom.
Prednost dajte kakovostnim materialom./ FOTO: Profimedia

Odsotnost hrupa

Hrupu se ne moremo popolnoma izogniti, ampak pomembno je, da ga ni preveč, saj preveč hrupa povzroča številne zdravstvene nevšečnosti. Pogosti povzročitelji hrupa so, na primer, centralno ogrevanje, toplotne črpalke, dvigala, zunanja okolica, dejavnosti sosedov in tako naprej. Zelo pomembna sta kakovostna izolacija in izbira materialov.

Temperatura

Temperatura ima pomembno vlogo pri dobrem počutju. Najprimernejša sobna temperatura je nekje do 23 stopinj Celzija. V spalnicah je priporočljiva nižja temperatura, in sicer okoli 18 stopinj Celzija, saj vpliva tudi na kakovost spanca.

Simptomi, za katere je lahko kriv vaš bivalni prostor

Neprijetni simptomi, ki jih lahko povzročijo neprimerni bivalni prostori, so na primer težave z nosno sluznico, alergije, pekoče oči, suha koža, zmanjšana možnost koncentracije, razdražljivost, pogosti glavoboli, različna obolenja dihal in tudi bolezni, kot so aspergiloza, azbestoza in legioneloza. 

Novejše hiše ali stanovanja so večinoma narejene zrakotesno.
Novejše hiše ali stanovanja so večinoma narejene zrakotesno./ FOTO: Profimedia

 

Kaj je sindrom bolnih stavb?

Sindrom bolnih stavb pomeni, da se pri uporabniku pojavijo vsaj trije simptomi, ki so vezani na prostor ali na celotno stavbo. 

Koncept zdravega bivanja

Vaš bivalni prostor je izjemno pomemben, zato poskrbite za svoj dom po konceptih zdravega bivanja, ki vključujejo dobro izolacijo in primerne materiale. Zdrav dom naj torej temelji na kakovostno izolirani hiši, masivnih materialih in na primerni notranjosti, ki bo ohranjala tudi optimalno vlažnost.

Izbira fasade in materialov

Baumit skrbi za zdrave bivalne prostore s celovito paleto med seboj usklajenih izdelkov. Proizvodi Baumit so razviti na osnovi dolgoletnih izkušenj in raziskav, ki so znanstveno podprte v največjem evropskem centru za vpliv gradbenih materialov na zdravje, v Viva parku. Več si lahko preberete TUKAJ.

Torej, poskrbite za svoj dom, kjer boste zagotovo preživeli veliko lepih trenutkov, če se boste v njem počutili čudovito. S celovito paleto med seboj usklajenih izdelkov.

Sponzorirana objava

NOVICE
Zakaj SDS cen slovenskih vinjet ne more ...
ŠPORT
Espargaro: Vedno bližje smo najboljšim, stopničke ...
POP IN
Milla Jovovich o splavu: Najhujša mora, iz katere ...
TV ODDAJE
NAGRADNA IGRA: Kdo se je razveselil vstopnic za ...
VIZITA.SI
Prava nevarnost kuhanja v alufoliji
OKUSNO.JE
Ideja za hitro kosilo med tednom
ZADOVOLJNA.SI
Anamaria Goltes: So povsem naravne!
MOSKISVET.COM
Ilka sporočila veselo novico!
BIBALEZE.SI
Slavne mame zvezdnikov, ki obvladajo Instagram
CEKIN.SI
Prijava za delovno mesto, kot je še ni bilo!
DOMINVRT.SI
Tako lahko optično povečamo prostor
OKUSNO.JE
O uvrstitvi v finale odločala slavna pečenka