Mansarda

(Foto: iStock)

Največji plus mansardnega stanovanja je zagotovo razgled, največji minus takšnega stanovanja pa predstavljajo območja, kjer ni stojne višine, vendar se da tudi te dele dobro izkoristiti in izrabiti.

V arhitekturi na srečo poznajo veliko načinov, kako najbolje izrabiti prostor, kako bo naša mansarda na koncu videti, pa je odvisno predvsem od poševnine strehe, naših želja in arhitektove inovativnosti.

Kako optično povečati prostore?

7 'smrtnih grehov' pri urejanju doma

16 kvadratov? Ni panike!

Frčade

Eden izmed načinov, kako v mansardnem stanovanju pridobiti nekaj kvadratnih metrov bivalne površine, so frčade. Ker pa s frčado posegamo v samo konstrukcijo ostrešja, je za njeno izvedbo treba pridobiti gradbeno dovoljenje (v mestnih središčih tudi privolitev spomeniškega varstva). Če se odločimo za frčado, naj bo ta dovolj velika, da bo prostoru prinesla dodatno funkcionalnost (npr. prostor za jedilno mizo). V nasprotnem primeru se je bolje odločiti za strešno okno, saj ne smemo pozabiti, da z izdelavo frčade izgubimo nekaj naravne svetlobe, strešna okna namreč osvetlijo prostor kar trikrat bolje.

Mansarda

(Foto: iStock)

Strešna okna

Kam bomo vgradili strešna okna, je odvisno od višine kolenčnega zidu (če je ta sploh del podstrehe) in naših želja. V idealnih pogojih mora biti okno v takšni višini, da lahko sedeča oseba gleda skozenj. Če pa želimo ta prostor raje izrabiti za omare za shranjevanje, bomo okna vgradili više. S tem bomo v stanovanje spustili tudi več naravne svetlobe, kar obenem pomeni, da bomo lahko vgradili manj oken. Lahko pa se odločimo za okna, ki sežejo do tal in se odpirajo na t. i. balkon.

Terasa ali balkon

Z izdelavo strešne terase oziroma balkona tudi pridobimo nekaj dodatne površine, saj ju izdelamo ali tako, da ju dogradimo, ali tako, da odkrijemo del strehe. V vsakem primeru potrebujemo gradbeno dovoljenje in privolitev spomeniškega varstva, saj gre tudi tukaj za poseg v konstrukcijo ostrešja in za spreminjanje zunanje podobe stavbe.

Oprema po meri

Pri opremljanju mansardnega stanovanja se lahko poslovite od serijskega pohištva. Zaradi specifike samega prostora je namreč izredno velika verjetnost, da bi z nakupom serijskega pohištva izgubili preveč prostora v stojni višini, prostor pod poševnino pa bi ostal neizkoriščen.

Čeprav se vam zdi, da vam idej ne manjka, je dobrodošlo, da vam, preden se lotite prenove, idejno zasnovo razporeditve prostorov in opreme pripravi arhitekt. Ti navadno tudi poznajo veliko izvajalcev, mizarjev, ki vam bodo opremo po meri lahko tudi izdelali.

Kuhinja v mansardi naj ima tako največ omaric pod pultom, ki so lahko tudi globlje od standardnih in sežejo do samega kolenčnega zidu oziroma do konca poševnine, nad pultom pa naj bodo razporejene police v različnih višinah.

Kavč v dnevnem prostoru je lahko umeščen ali pod frčado, če se zanjo odločite, ali pod strešno okno, če je kolenčni zid dovolj visok. Če imate poševnino do tal, pa svetujemo, da tja umestite omarico za TV-sprejemnik.

Če je mansarda oziroma podstreha dovolj visoka, si lahko umislite dodaten prostor, in sicer galerijo, ki vam prinese nekaj dodatnih kvadratnih metrov bivalne površine. V galerijo lahko umestite dnevno sobo, domačo pisarno, domačo knjižnico, spalnico, sobo za goste – vse to je odvisno od vaših želja in potreb.

Barve

Ko boste izbirali barve pohištva in sten za mansardne prostore, boste morda morali skleniti kakšen kompromis. Temne barve namreč prostore optično pomanjšajo, zato je bolje, da izberete svetle barve in svoj slog raje izrazite skozi dodatke za dom (okrasne blazine na kavču, stoli za jedilno mizo, slike na stenah, krožniki in kozarci …).

Mansarda

(Foto: iStock)