Spalnica

(Foto: Profimedia)

Vpliv narave

Mediteranski slog je topel in domačen slog opremljanja in dekoracije. Njegovi elementi so povezani z naravo. Materiali, ki so uporabljeni, so les, železo, steklo, glina, bombaž, lan ... Izberete lahko tudi malo modernejše naravne materiale – kot sta ratan in bambus. Pomembno je le, da upoštevate, da mediteranski slog pripelje naravo tudi v interjer. In z mislijo na to izbirajte tudi barve. Uporabite svetlo modro barvo morja in neba, toplo oranžno barvo gline, pravzaprav vse zemeljske barve, pa nato še barve limone, limete, sivke, tudi temno barvo železa … Notranjost naj od zunanjosti ločujejo drsna steklena vrata, da bo prehod čim manj opazen. Zelo podobno naj bo urejen tako zunanji kot notranji del doma.

Preberite si še, kako opremljati z barvami.

Keramične posode

(Foto: Profimedia)

Pohištvo, ki ste ga podedovali

Mediteranski slog opremljanja bi lahko označili kar za ekološkega. Pohištvo, pa tudi dekoracija, morata delovati, kot da se dedujeta iz generacije v generacijo. Pohištvo mora biti trpežno in masivno. Vlivati mora občutek, da ga bomo lahko zapustili otrokom. Ti pa svojim otrokom ... Pohištvo je lahko tudi temnejše barve železa. V tem primeru ga kombiniramo s svetlejšimi tkaninami, preprogami, blazinami, posteljnimi pregrinjali, prti ... In tudi ti bi morali biti kvalitetni. Tudi pri dekoraciji bi morali imeti občutek, da bomo vse te predmete lahko enkrat zapustili naslednikom in da bodo čez toliko in toliko let še vedno lepo ohranjeni. Prav tako naj bosta pohištvo in dekoracija, ki sta na verandi, vrtu ali balkonu, podobna temu pohištvu in dekoraciji, ki je v interjerju.

Bi raje opremljali v drugačnem slogu? Preberite si, kakšen je trenutno najmodernejši slog opremljanja.

Vonj sivke

Nikar ga ne vnesite z eteričnim oljem in izparilnikom, dišečimi palčkami ali parfumi. V domu, ki ga je navdihnil Mediteran, mora biti vse naravno. V glinene ali keramične lonce posadite pravo sivko. Naj bodo ti lonci tako zunaj kot znotraj. Sivko lahko tudi posušite in jo imate v steklenih vazah. Zunaj in v kuhinji imejte v lončkih posajene tudi dišavnice, ki jih uporabljate pri kuhanju. V mediteranskem domu so pogosto kuhinja, jedilnica in dnevna soba v enem prostoru. Tako je mogoče hkrati kuhati in se družiti. Pustite, da se vonji zdrave mediteranske hrane širijo po celem domovanju.

Preberite si še, kaj vsebuje bolj srečen dom.

Zračnost

Prostori morajo delovati zračni in veliki. To ne pomeni, da v takšnem slogu ne morete opremiti manjšega stanovanja. Le vnesti ne smete nobenega kosa, ki ga v resnici ne potrebujete. Mediteranski slog ima preprosto opremljene prostore, v katerih je samo to, kar res uporabljate. Čeprav so prostori tudi dekorirani, je to s preprogami, blazinami, prti, svečniki, vazami, cvetjem, tudi venci česna in steklenimi posodami, v katerih so špageti … torej s tistim, kar dejansko pride prav. Da bi bili prostori zračni, so tudi zavese bele in kremne barve ter bolj prozorne, da noter lahko pokuka sonce.

Preberite si še, kako opremljati s teksturami in materiali?

Drzni poudarki

Popestrite dom z blazinami, preprogami, keramičnimi posodami v odtenkih sivke, limone, limete … Ne pozabite niti na španske tople svetlo rdeče odtenke. Dodatki so lahko bronasti. To so lahko lestenci, svečniki, kuhinjske in kopalniške armature … V mediteranskih državah zelo radi uporabljajo tudi ploščice. Te so lahko v hodniku, kopalnici, kuhinji, na balkonu in verandi … Z njimi lahko v vaš dom vnesete drzne orientalske vzorce. V hodniku ali kopalnici pa so zelo priljubljene tudi ploščice, ki delujejo kot mozaiki. Na stropu so lahko leseni tramovi. Če imate v družini kakšnega umetnika, lahko poskusite tudi naslikati vzorce ob zgornjem robu sten ali ob zgornjem delu vrat … Ne le posode tudi tla so lahko barve terakote. To barvo lahko odlično kombinirate s špansko rdečo. Predvsem pa ne pozabite na velike mize in kavče. Mediteranska kultura ljubi druženje. In to odraža tudi njeno opremljanje.

Kakšen slog opremljanja pa je udobni minimalizem?

Spalnica

(Foto: Thinkstock)

Kopalnica

(Foto: Thinkstock)

Vzorci

(Foto: Thinkstock)

Dnevna soba

(Foto: Profimedia)

Glinene posode

(Foto: Thinkstock)

Balkon

(Foto: Thinkstock)

Masivno pohištvo

(Foto: Thinkstock)

Kopalnica

(Foto: Profimedia)