microtopping

Microtopping je dekorativni tankoslojni betonski premaz, ki je na trgu vse bolj iskan, tako za finalizacijo notranjih kot zunanjih prostorov.  (Foto: iStock)

 

Posebnost te dekorativne betonske obloge je prav njena sestava. Cementni mešanici je namreč dodana sintetična smola. Proizvod ima posledičo izjemne lastnosti, je izredno prilagodljiv za nanos, odporen je na praske, udarce in celo na vodo. Vodoodpornost sicer dosežemo s finalnim impregnacijskim premazom čez že obdelane spodnje sloje. 

microtopping

Kombinacija keramike in microtoppinga v kopalnici. (Foto: iStock)

 

Tankoslojna dekorativna betonska obloga (debelina nanosa je v povprečju tanjša od dveh milimetrov) je vsestransko uporabna. Najpogosteje jo najdemo v kopalnicah, in sicer kot stenski ali talni premaz, nepogrešljiva pa je tudi v kuhinji, predvsem na delovnih površinah in stenah okrog le-teh. Posebnost microtopping premaza je tudi v tem, da ga je mogoče nanesti na skoraj vsako podlago, pa naj gre za mavčne plošče, les, že obstoječe keramične ploščice ali beton. Zaradi odlične lepljivosti je primeren celo za kovine. Najpogosteje se uporablja za kuhinjsko in kopalniško opremo, naprimer za pomivalna ali kopalniška korita in kuhinjske pulte. Če ste velik ljubitelj betona, je premaz primeren tudi za stopnice ali stene v drugih bivalnih postorih, za katere sicer ni značilno, da so finalizirane z vodoodpornim materialom. 

S pomočjo premaza lahko tudi le osvežite dotrajane pohodne površine, saj ga je možno nanesti na že obstoječe tlake. S tem prihranite veliko časa pa tudi živcev, saj vam pri prenovi ni potrebno ničesar odstranjevati. Pomembno je le, da je površina, na katero se bo nanašalo premaz suha, čista, zbrušena in izravnana.

microtopping

Microtopping lahko nanesemo na že obstoječo talno oblogo. Nanosi si sledijo po plasteh, z zadnjim pa določimo tudi končni videz obloge. Lahko je gladka in sijoča (izgled je podoben poliranemu betonu) ali pa ohrani videz bolj surove različice. (Foto: iStock)

Postopek obdelave sestoji iz različnega števila nanosov posameznih osnovnih slojev, ki mu sledijo nanosi finega sloja. Po vsakem nanosu je obdelano površino potrebno osušiti, zbrusiti in očistiti ter na koncu (ponavadi po nekaj dneh, ko se delovna površina popolnoma osuši) premazati še z zaščitnim slojem. 

Kar se tiče vzdrževanja, je material izredno hvaležen. Glede na to, da gre za kontinuiran raznos materiala po površini, med posameznimi segmenti ni fug ali kakršnihkoli drugačnih rež, ki bi oteževale čiščenje. 

Dekorativni beton je mogoče na različne načine tudi obdelati. Poleg surovega ali gladkega končnega efekta, je možen tudi sijoč, ki spominja na poliran beton. Če vas barva betona kot taka dolgočasi, pa jo lahko nadomestite s katerokoli drugo, saj je dan danes na voljo že okrog 300 različnih odtenkov. 

microtopping

Prisoten je tudi v kuhinjah, saj ima poleg estetske tudi izjemno uporabno vrednost. Tankoslojni betonski nanos je v tem primeru uporabljen kot finalni sloj na delovnih površinah ter kot stenski premaz. (Foto: iStock)

Material je sicer nekoliko dražji od keramike, a glede na njegove vsestranske lastnosti in dodano estetsko vrednost, se vse več uporabnikov odloča prav zanj.