Preproga

(Foto: iStock)

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pred kratkim pod drobnogled vzeli tekstilne talne obloge in sestavili seznam prednosti ter slabosti posameznih tkanin. Tekstilne talne obloge se namreč razlikujejo glede na vrsto materialov, iz katerih so izdelane. Pred nakupom morate zato vedeti, kaj pravzaprav želite oziroma na čem naj bo poudarek. Vam je bolj pomembna trpežnost, morda enostavnost čiščenja, mehkoba? Na lastnosti talne obloge vpliva več dejavnikov, od surovinske sestave do načina izdelave in dodelave, ki so jih razvili za različne potrebe uporabe. V nekaterih prostorih je pomembnejše udobje, ki ga bolj zagotavljajo naravna vlakna, v drugih trpežnost, pri čemer se bolje obnesejo umetna vlakna. Če boste poznali lastnosti posameznih materialov, bo izbira veliko lažja. Pa poglejmo …

Kaj izbrati - parket ali laminat?

Bombažna vlakna

Ta vlakna so primerna predvsem za izdelavo tkanih preprog.

Prednosti: So prijetna na otip in pralna, kar pomeni, da bombažne preproge lahko pogosteje peremo.

Pomanjkljivosti: So občutljiva na kisline in močne oksidante, barve na svetlobi in zaradi drgnjenja zbledijo, preproga se razbarva ali obarva. Če je preproga vlažna, obstaja večja verjetnost razvoja plesni in mikroorganizmov.

ZPS opozarja, da lahko bombažna vlakna hitro zagorijo in zgorijo.

Talne obloge

(Foto: iStock)

Volnena vlakna

Že od nekdaj je med najbolj priljubljenimi naravnimi materiali za izdelavo talnih oblog ravno ovčja volna. Na kakovost volnenih vlaken vplivajo številni dejavniki, med drugim vrsta ovce, podnebje, hrana, spol, starost in tudi zdravje živali. Ovce z območij s toplo, suho klimo dajejo fino, kodravo volno (Nova Zelandija, Avstralija), volna ovac, gojenih v hladni, višinski klimi, pa je manj kodrava in bolj groba (Anglija, Slovenija). Pri predelavi odstranijo iz volne večino lanolina, maščobe, ki ščiti ovce pred zunanjimi vplivi. V vlaknih za izdelavo oblog pa še vedno ostane približno dva odstotka lanolina, ki poskrbi, da se volna počasneje navzame umazanije.

Prednosti: Volnena vlakna so prožna in upogljiva, kar pomeni, da ostanejo nepoškodovana kljub večji obremenitvi in dolgotrajnejši uporabi. Ne samo da je mehka in prijetna na otip, volna je znana tudi kot odličen izolator, ob redni negi pa tudi dolgo ohrani lep videz. Tudi gori počasi.

Pomanjkljivosti: Res da ob redni negi volnena vlakna dolgo ohranijo lep videz, a nega vendarle ni tako enostavna. Če volne ne negujemo pravilno, povzročimo polstenje (vlakna se med seboj zapletajo in prepletajo), kar spremeni videz obloge, ki postane toga in se skrči). Volna ravno tako privlači molje, zato vlakna pogosto obdelajo s kemikalijami za zaščito pred insekti. Pogosto vlakna tudi na soncu porumenijo ter izgubijo prožnost in trdnost.

ZPS svetuje, da izberete oblogo, ki je dodatno obdelana s sredstvi proti gorljivosti in tanko prevleko, ki preprečuje polstenje.

Kokosova ali sisal vlakna

Kokosova vlakna obdajajo trdo lupino kokosovih orehov; iz še nezrelega plodu dobijo daljša vlakna, ki so še mehka, voljna in bolj fina. Sisal vlakna pridobivajo iz listov agave, vlakna pa so zelo dolga in trdna.

Prednosti: Nega vlaken je preprosta, dolgo ohranijo lep videz, so močna in trpežna ter težje gorljiva, hkrati pa so tudi dober zvočni ter toplotni izolator. Odporna so proti moljem, plesni in trohnenju.

Pomanjkljivosti: Na otip niso ravno prijetna.

Tako lahko uspešno odstranite madeže s preprog

Sintetična vlakna

Med sintetičnimi vlakni za izdelavo tekstilnih talnih oblog najpogosteje uporabljajo poliamidna, poliesterna, polipropilenska in poliakrilna vlakna, a tudi druga. Gladka vlakna s posebnim proizvodnim postopkom, t. i. "teksturiranjem", spremenijo v kodrava. S tem postanejo prožnejša in so bolj podobna naravnim vlaknom.

Prednosti: Glede na otip in volumen so podobna naravnim vlaknom, lahko jih je vzdrževati – vlakna se namreč slabše navzamejo vlage, zato so enostavnejša za čiščenje. Odporna so proti obrabi, trpežna – predvsem polipropilenska in poliamidna vlakna.

Pomanjkljivosti: Elektrostatičnost – pojav je najmanj izrazit pri polipropilenskih vlaknih. Pojav »pilinga« (nopkov). Termoplastičnost – površina se ob stiku z vročimi predmeti trajno poškoduje.

ZPS svetuje, da izberete oblogo, ki je antistatično obdelana.