Pospravljanje

(Foto: iStockphoto)

Britanski znanstveniki so v raziskavi merili količino stresnega hormona kortizola v telesu ljudi različnih poklicev. Rezultat je pokazal, da so najbolj pod stresom matere, ki so doma in skrbijo za družino.

Ni prometnega kaosa, mobinga v službi, ni stalne grožnje pred odpuščanjem, nesramnih sodelavk in sodelavcev, tečnega šefa ... pa še vedno ves ta stres, ki ga nekateri ljudje v službah doživljamo ni primerljiv s tistim, ki ga doživljajo mame, ki so "v službi" doma in skrbijo za dom in otroke.

Nedavna raziskava je namreč pokazala, da so matere, ki ne hodijo v službo, petkrat bolj pod stresom kot tiste, ki delajo na stresnih delovnih mestih, učiteljice, medicinske sestre ...

V raziskavi so sodelovali ljudje različnih poklicev, pod drobnogled so vzeli voznike taksija, učitelje, medicinske sestre, borzne posrednike in matere, ki so v službi „doma.“

Presenetljivo so prvo mesto med najbolj stresnimi poklici zasedle matere, drugo medicinske sestre, sledijo jim borzni posredniki, najmanj stresno delo pa naj bi imeli taksisti.

Kaj tako vznemirja matere – gospodinje?

Ljudje, ki ostanejo doma, imajo zelo malo ali celo nič prostega časa. Pogosto so tudi nehote izolirani od drugih, vse to pa povzroča stres. Kot pravi psihologinja Jenni Trent Huges, je najpomembnejši  način za zmanjšanje stresa, da si mame – gospodinje vzamejo čas zase. Tudi če se sliši še tako sebično, ga nujno potrebujejo!

„Če ne bodo poskrbele same zase, kako bodo potem za druge?!“ meni psihologinja.