Španski slog

(Foto: Profimedia)

Če imate radi barve

Ta stil je primeren za vas, če imate radi barve in se jih ne bojite. Marsikdo se namreč z barvami boji opremljati in se zato raje drži nevtralnejših odtenkov, ki pa lahko veliko krat pustijo prostor dolgočasen. Vsaj te skrbi pri španskem stilu ni. Nujna je rdeča, na voljo so tudi oranžna, modra, zelena ter seveda bela in rjava ter tudi vse ostale zemeljske barve glede na to, da Španci kot cel Mediteran pri opremljanju uporabljajo le naravne materiale.

Če ste med tistimi, ki se bojijo opremljanja z barvami, si morate obvezno prebrati tole.

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Če imate radi ploščice

Ploščice so osnoven element španskega načina opremljanja tudi zato, ker je podnebje vroče, ploščice pa delajo dom hladnejši. Zato se ne uporabljajo le v kopalnici. Sploh na kuhinjskih tleh so zelo priljubljene takšne v barvi terakote. Znajdejo pa se tudi po stenah, okoli vrat ali ogledal, na stopnicah, tudi na tleh spalnice … Najbolje bo, če izberete takšne z vzorci. Španci ne obožujejo le barv, temveč tudi vzorce. Pravzaprav brez ploščic z vzorci praktično ni španskega doma. Te pa so morda tudi eden najenostavnejših načinov, da v svoj dom vnesete malo eksotike.

Toplo – hladno

S ploščicami torej Španci v svoj dom vnašajo malo več hladu. Toda te hladnejše dele notranje opreme vedno kombinirajo s toplejšimi. Topel in domačen pridih je za njih ravno tako ključen, daje pa ga les, ki je lahko tudi temnejši. Španci vedno posegajo po masivnem lesu, ki je včasih lahko tudi poslikan ali izrezljan. Tu je še veliko gline. Duh Španije lahko spet zelo preprosto k sebi domov pripeljete vsaj z izbiro glinenih loncev, kamor zasadite različno cvetje in grmičevje (morda celo kakšno limono). Nujne pa so tudi tapiserije, spet zelo barvite.

Kako še po špansko dekorirati prostor?

Poleg lesa je neobhoden material še kamen. Izberite tudi keramične posode, ki so spet lahko poslikane in barvite. Okvir postelje, ograja stopnišča ali verande, klop, stoli in miza … vse to je lahko iz železa. Takšna oprema je uporabna, dolgo časa zdrži, hkrati pa deluje zelo dekorativno. Odlično se ujame z malo toplejšo barvo sten, kot sta barvi marelice ali tako imenovane žgane siene. Nujno je imeti tudi svečnike, mozaike, ki so lahko tako na vrtu kot na hodniku ali stopnišču … V vseh sobah naj visijo bogati lestenci, na mizah, predalnikih in tleh postavite svetila z lepimi senčniki. Lastnost mediteranskega sloga je, da naravo pripelje med štiri stene, zato naj bo dom poln cvetja. V kuhinji pa lahko visijo tudi posušena zelišča, poleg tega pa vsi lonci, ponve, zajemalke … Mediteranski slog je praktičen, zato nima dekoracije, ki ne bi bila tudi uporabna.

Preberite si več o mediteranskem slogu opremljanja.

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Pomembno je omogočiti druženje

Španski dom je organiziran tako, da omogoča druženje. Kuhinja je velika, da lahko, medtem ko se kuha, v njej sedi in se pogovarja kar nekaj ljudi. Zaradi tega je velika tudi dnevna soba. Spet mora imeti kar nekaj prostora za udobno sedenje. Velika je tudi jedilna miza. Španci se družijo ob hrani. Ker so navajeni na lepo vreme, pa jedilna miza ni le v jedilnici (ki je veliko krat združena s kuhinjo in dnevno sobo). Velika miza je nujno tudi zunaj, na vrtu. Ta mora biti okrog nje zelo lepo urejen. Španci radi uživajo v dobri hrani, a tudi v ličnem vrtu in notranji opremi. Vse je podrejeno užitku in uživanju. 

Dajte si duška

Špansko opremljanje je drzno. Nikakor ni monotono, ni za človeka, ki se pri opremljanju boji tvegati. Polno je kontrastov. Nujno je uporabiti kar nekaj stvari, ki so stare, ali pa vsaj delujejo, kot da ste jih podedovali. In brez pomisleka jih je treba kombinirati z novimi ... Veliko je živahnih barv, a tudi zemeljskih tonov in materialov. Nujno je uporabiti različne teksture, materiale, barve, vzorce …

Kako jih kombinirati, si preberite tukaj.

Dajte si torej duška, a hkrati nikoli ne opremljajte prostora le za to, da bi se z njim lahko postavljali. Ne, ne, ne. To nikakor ni smisel španskega načina opremljanja. Ta ustvarja prostor, ki je prijeten za življenje in druženje. To je dom za celo družino in vrsto prijateljev. Dom, v katerem se spočijete, napolnite z energijo, po napornem dnevu pa se vanj z veseljem vrnete.

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)

Španski slog

(Foto: Profimedia)