Dnevna soba

Ni nujno, da se v domu vse popolnoma ujema. (Foto: iStock)

1. Izberite posebne detajle

Čeprav so posamezni prostori opremljeni preprosto, kar je velikokrat tudi posledica omejenega proračuna, jim lahko s posameznimi detajli vdihnete osebno noto in jih tako poživite. Izberete lahko takšne detajle, ki pritegnejo pozornost, bodisi zaradi barve ali vzorca bodisi zaradi oblike. Z izbiro posebnih detajlov lahko tudi odvrnete pozornost od preostalih elementov v prostoru, ki so morda na pogled že malce zdelani. Seveda za tovrstno poživitev doma ne rabite seči pregloboko v žep. Zanimive predmete lahko najdete tudi na razprodajah, med rabljenimi predmeti, pri prijateljih ali celo na lastnem podstrešju. Imejte odprte oči.

2. Pomembna je tudi razporeditev

Če imate na primer radi slike na stenah in bi v domu želeli pravo galerijo, se lahko poigrate z izbiro okvirjev in tudi razporeditvijo. V tem primeru so ročne spretnosti še kako dobrodošle, saj unikatne okvirje lahko izdelate iz lesa ter številnih recikliranih materialov, slike ali fotografije pa lahko po stenah razporedite v obliki srca, raznih geometrijskih likov, lahko so ’nametane’ … Uporabite domišljijo.

Kuhinja

Bodite drzni in si privoščite kakšen izstopajoč element. (Foto: iStock)

3. Izbiri kavča namenite posebno pozornost

Vsekakor je kavč osrednji element dnevne sobe, tako zaradi samega udobja bivanja kot tudi v vizualnem dojemanju prostora. Kavč namreč lahko popolnoma spremeni celoten videz dnevne sobe. Še tako dolgočasen prostor lahko naredi živahen, eleganten ali sodoben. Pazite le, da ne bo prevelik. Če so stene in pohištvo nevtralnih barv, je kavč lahko v kakšnem živem odtenku ali ’opremljen’ z zanimivimi vzorci. To je sicer lahko tudi napačna odločitev, saj je znano, da se zelo izstopajočih barv in vzorcev hitreje naveličamo, zato lahko izberete tudi na primer le okrasne blazine v živih barvah. Ne glede na vse pa naj bo na prvem mestu udobje.

4. Nikar ne zanemarjajte razsvetljave

Iskanje primernih luč in lestencev, ki bodo s svetlobo poudarili prednosti prostora ter prikrili njegove morebitne slabosti, je lahko kar velik zalogaj. Če imate majhne prostore in bi želeli, da bi vsaj na prvi vtis delovali večje, si lahko pomagate z dodatno osvetljavo zidov; uporabite stenske svetilke, ki so usmerjene prosti stropu. Mnogi izberejo lestence, reflektorje in ostale svetilke, ki se sicer ujemajo s prostorom, pozabljajo pa na moč svetlobe, ki je tako bodisi prešibka bodisi premočna. Da se to ne bi dogajalo, razmislite, kaj načeloma počnete v določenem prostoru in kakšno svetlobo za te namene potrebujete ter jo prilagodite. Tudi sama svetila ne izbirajte kar mimogrede, temveč premišljeno izberite velikost, barvo in obliko.

5. Bodite pogumni

Čeprav se morda mešanje različnih stilov in vzorcev na prvi pogled zdi zastrašujoče, ni nujno, da je tako. Nikar ne opremljajte doma znotraj navideznih okvirjev oziroma nenapisanih pravil. Ni treba, da je stanovanje popolno in opremljeno v celoti naenkrat. Vzemite si čas in elemente, ki niso nujni, kupujte postopoma, premišljeno. Poskrbite, da bodo všeč vam, saj boste v lastnem domu živeli vi in pomembno je, da se v njem dobro počutite. Četudi imajo vsi okoli vas na primer dom opremljen v skandinavskem stilu, ni potrebno, da jih posnemate, če so vam ljubše žive barve in vpadljivi vzorci.

6. Sprostite se

Ravno tako ni nujno, da se vsi elementi v posameznem prostoru ujemajo, bodisi glede barve bodisi stila. Ni nujno niti, da je pohištvo postavljeno v določeni liniji ali pod pravilnimi koti, blazine naj ne bodo do centimetra natančno razporejene po kavču. Vnesite v dom malce ’nereda’, saj bo tako okolje bolj domače.

7. Kombinirajte drage kose s cenovno ugodnimi

Marsikdo si seveda ne more privoščiti, da svoj dom v celoti opremi z najmodernejšim in najdražjim pohištvom. Zato lahko za posamezne kose, ki so za vas pomembnejši ali so vam še posebej všeč, odštejete kakšen evro več, ter jih kombinirate s cenejšimi. To še zdaleč ne pomeni, da bo zaradi tega vaš dom videti ceneno. Predvsem bo tisti dizajnerski element prišel bolj do izraza.

Spalnica

Opremite dom tako, kot je všeč vam. (Foto: iStock)