Družina

(Foto: iStock)

Organizirajte kuhinjo tako, da bo vse na dosegu rok.

Kuhinja oz. jedilni prostor je v večini domov točka, kjer se vsi družijo za mizo, kjer se vse dogaja v naglici pred šolo, službo. V hladilniku naredite prostor za najmlajše, naj imajo poličko z zdravimi prigrizki za popoldne. Prav tako na nižje kuhinjske police postavite živila, ki jih lahko uživajo tudi sami, brez vašega nadzora. Še enkrat razvrstite kuhinjske pripomočke, kozarce, krožnike tako,d a jih bodo lahko vsi našli zjutraj, ko se jim bo mudilo.

Drugače pa se potrudite, da boste vsaj en obrok jedli skupaj in si pripovedovali o tem, kaj vse ste doživeli, kakšni so vaši občutki ob začetku šolskega leta.

Dnevna soba naj postane nevtralno območje.

Za mnoge pomeni vrnitev v službo in šolo tudi to, da bodo šolske potrebščine, prenosni računalnik, službeni papirji vsepovsod. Zato je dobro, da dnevno sobo razglasite za nevtralno območje. Tako boste omogočili vsem, da v miru gledajo televizijo, berejo revije, knjige, se sproščeno pogovarjajo. Postavite police za vse knjige, računalniške igre, DVD-je ... in se družite v dnevni sobi brez dnevnih 'motilcev'.

Vsaka soba naj ima svoj red.

Da vam bo lažje, da ne boste po nepotrebnem izgubljali čas za 'brezvezne' stvari, v vsaki sobi poskrbite za red. Če se poleti niste strogo držali pravila, kam sodijo umazane nogavice, je skrajni čas, da zopet vse opozorite, da za to obstaja košara v kopalnici. Ključi sodijo na kljukice ob vhodnih vratih. Čevlje vsi sproti pospravljate v omaro, tako jih zjutraj ne boste iskali pod posteljo.  Obstaja tisoč in en kotiček, ki ga lahko pripravite, da ne bo doma kraljeval kaos.

Na hodniku mora biti vse pospravljeno.

Verjeli ali ne, pravočasen odhod od doma je večinoma odvisen tudi od organiziranega doma. Hodnik pred vhodnimi vrati naj bo urejen. Tu je zjutraj zelo prometno, zato naj bo prostor a jakne, šolske torbe, damske torbice, športne čevlje. Določite prostor, kjer se boste obuvali, kam boste odlagali telefon, ključe, denarnico, vozovnico ...

Če se bodo vsi držali tega, kam kaj sodi, bo vaše življenje lažje in ne boste ves čas nekaj iskali.

Učenje

(Foto: iStock)

Uredite učni kotiček.

Otrok za učenje potrebuje mir, zato mu uredite učni kotiček. Ne pozabite na dovolj veliko prostorno pisalno mizo, udoben pisali stol. Zraven lahko postavite predalnik ali police, na katere bo odlagal šolske zvezke in učbenike. Na mizi mu v lonček postavite nekaj dodatnih pisal. Soba, v kateri bo sedel za knjigami, mora biti dovolj svetla, zato ne pozabite tudi na kakšno namizno lučko.

Prevetrite omaro z oblačili.

Organiziranost se pozna tudi pri garderobni omari. Preverite, katera poletna oblačila bo otrok potreboval še jeseni, katera je prerasel, katera potrebuje nova. Darujte oblačila, ki so mu premajhna. Veliko pripomore k urejenosti omare tudi to, da ločite oblačila po priložnostih. Na eno polico zložite tista, ki jih rabi za nogomet, na drugo tista za tabornike.

Otroci potrebuje tudi prostor za igranje.

V otroški sobi pospravite igrače v škatle. Ko se bo otrok želel spočiti in odmisliti vse obveze, bo z lahkoto našel priljubljeno figurico ali avtomobil ter se podal v svet domišljije.

Kopalnica potrebuje preobrazbo.

V kopalnici želite pred šolo in službo preživeti čim manj časa, zato poskrbite za red. V majhne košarice, na police sortirajte vse kozmetične pripomočke, da jih bodo otroci en dva tri našli. Bodite vsi dosledni in vse odlagajte na svoje mesto, da ne boste po nepotrebnem več minut iskali zobne paste.